Emekli ve memura büyük zam yolda! Maaşlar ne kadar olacak?

Emekli ve memura büyük zam yolda! Maaşlar ne kadar olacak?

TÜİK, 5 Haziran’da Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Enflasyon farkı hesabında önemli bir veri olacak bu rakamlar, memur ve emekli zamlarına da ışık tutacak. Peki emekli ve memur zammı ne kadar olacak? Ayrıntılar haberimizde…

Emekli ve memura büyük zam yolda! Maaşlar ne kadar olacak?
16px
24px
30.05.2023 09:37
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 5 Haziran Pazartesi günü Mayıs ayı enflasyon verilerini paylaşacak. Enflasyon farkı hesaplaması yapmak için önemli bir veri olacak bu rakamlar memur ve emeklilerin zam oranlarına da ışık tutacak.

MİLYONLARCA EMEKLİ VE MEMURUN GÖZÜ BU HABERDE!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de bakanların yaptığı açıklamalar ile memur ve emekliye ciddi bir zam yapılacağı gündeme gelmişti. Milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği maaş zammına da sayılı günler kaldı.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, toplu sözleşme gereği 4 aylık rakamlara bakıldığında memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,21'lik enflasyon farkı alma imkanı doğdu.

Ocak ayı enflasyon rakamı: Yüzde 6.65

Şubat ayı enflasyon rakamı: Yüzde 3,15

Mart ayı enflasyon rakamı: Yüzde 2,29

Nisan ayı enflasyon rakamı Yüzde 2.39

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Yeni düzenlemeden emekli maaşı 7 bin 500 lira üzerinde bulunan emekliler yararlanamadı.

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de maaş zamlarına ilişkin açıklama yaptı: "Yasal prosedürde Emekli Maaşları Temmuz ayında düzenleniyor. 7 bin 500 lira yaptığımız sıra yoğun ve haklı şekilde gelen talep vardı. 7 bin 500 lira yaptığımızda yaklaşık 9,5 milyon insan istifade etti. Bizim emekli olan insanlarımız yuvarlak rakamla 15 milyon. Bundan istifade edemeyen, prim ödemiş insanlar var. Onlardan yoğun talep geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız katıldığı programda onlarla da ilgili düzenleme yapacağız. Temmuz ayında bütün bunları yeniden değerlendireceğiz. Ödediği prim dikkate alınarak kademeli olarak artış olacak."

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden önce yaptığı açıklama ile Temmuz ayı itibari ile en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine yükseleceğini ifade etmişti. Milyonlarca memur ise mevcut maaşlara aynı oranda bir zam gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Refah payı, kira yardımı, enflasyon farkı gibi temel başlıklar düşünüldüğünde memurlara ciddi bir zam olacağı tahminler dahilinde…

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Temmuz ayında asgari ücret için de bir ara zam olacağı açıklanmış ve ortalama olarak asgari ücretin 500 dolar bandında olacağı vurgulanmıştı. Kurdaki belirsizlik düşünüldüğünde asgari ücretin 10 bin 500 seviyesinde olma ihtimali en çok konuşulanlar arasında, masadaki bir diğer senaryo ise asgari ücretin 12 bbin lira olacağı yönünde. Peki asgari ücret 12 bin TL olur mu? Önümüzdeki günlerde bu sorunun da cevabını görmüş olacağız.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde