Elon Musk imparatorluğu sarsılıyor

Elon Musk imparatorluğu sarsılıyor

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli otomobil şirketi Tesla, 2022'de 850 milyar doların üstünde değer kaybetti. Şirket 2023'te de ekonomik zorluklarla boğuşacak.

Elon Musk imparatorluğu sarsılıyor
16px
24px
25.12.2022 18:05
ABONE OLgoogle

Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden olan Tesla, zorlu bir yıl geçirirken 2022’yi kendisi adına korkunç bir aralık ayıyla kapatıyor. Tesla’nın piyasa değeri bu ay yaklaşık 219 milyar dolarlık değer kaybetti. Bu rakam en değerli ikinci otomobil şirketi olan Toyota’nın piyasa değerine yakın.

Çin’deki üretim kesintileri ve Tesla’nın ABD borsalarında yaşadığı ağır kayıplar yatırımcıların CEO Elon Musk’ın Twitter’a odaklandığına dair endişeleriyle birleşti.

Musk’ın perşembe günü Tesla hisselerini gelecek yıla kadar satmayacağına dair sözü de hisse senedine pek yardımcı olmadı. Musk, nisan ve ağustos aylarında da benzer beyanlarda bulunmuş ancak sonrasında milyarlarca dolarlık hisse satmıştı.

Tesla’nın gelecek yıl ihtiyacı olan şey ürün yelpazesi için takviyeler. Şirket kısa bir süre önce kamyonetlerini teslim etmeye başladı. Tesla, 2023’te ilk kamyoneti olan Cybertruck’ı üretmeyi planlıyor. 2023’te şirket büyümeyi sürdürecek ancak resesyon beklentileri ile yüksek enflasyon ve faiz oranları Musk’a meydan okumaya devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili Twitter Spaces'da konuşan Musk, ekonominin 2023'te “ciddi resesyona” gireceğini ve pahalı ürünlere olan talebin düşeceğini öngördüğünü söyledi.

ŞİRKETİN PİYASA DEĞERİ ÇAKILDI

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyonu düşürmek için agresif faiz artışlarına gitmesi, ABD borsalarındaki teknoloji şirketlerinin hisselerinde sert değer kayıplarını da beraberinde getirdi.

Elon Musk'ın Tesla hisselerini satarak Twitter'ı satın alması ve Twitter CEO'luğunu üstlenmesi, Tesla'daki değer kaybını artırdı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde