Elektrikte arz güvenliği yerli kaynaklarla garanti altında

Elektrikte arz güvenliği yerli kaynaklarla garanti altında

Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri Genel Müdürü M. Serhat Dinç, “Elektrikte arz güvenliği için kömür santralleri önemini koruyor ve gelecek 15 yıl içinde de korumaya devam edecek” dedi.

Elektrikte arz güvenliği yerli kaynaklarla garanti altında
16px
24px
30.12.2021 09:50
ABONE OLgoogle

Enerji fiyatlarında yaşanan artış ekonomiye büyük maliyetler getiriyor. Sadece maliyetler için değil enerji arz güvenliğinin önemi gelişmiş ülkelerin ilk gündem maddelerinde yer alıyor. Hem maliyetler hem de ulusal stratejileri göz önünde bulunduran kömür madeni sahibi ülkeler, termik santrallerin orta vadede çalışmasını sürdürecek.

Elektrikte arz güvenliğinin sağlanması için yerli kaynakların kullanımının stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri (YK Enerji) Genel Müdürü M. Serhat Dinç, “Elektrikte arz güvenliği için kömür santralleri önemini koruyor ve gelecek 15 yıl içinde de korumaya devam edecek. Baz güç kaynaklar olmazsa, tek başına yenilenebilir kaynaklarla istikrarlı ve güvenli elektrik arz güvenliğini sağlamak henüz mümkün değil” dedi.

“KÖMÜR SANTRALLERİ ÖNEMİNİ GELECEK 15 YILDA DA KORUYACAK”

Avrupa’da elektrik üretiminde kömür kullanımından çıkılması için ülkelerin belli bir takvimde planları bulunduğunu ifade eden YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç, “Almanya 2038’i belirlemişti son olarak bunu 2030 olarak güncelledi.  Romanya 2032, Slovakya 2030, İspanya 2030, Finlandiya ve Hollanda ise 2029 yılı sonunda kömürden çıkmayı planlıyor. Bunun gibi birçok Avrupa ülkesinin kömürden çıkış planları mevcut. Fakat gelişmiş ekonomiler dahil dünya ülkeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının talebi karşılayamamasından ötürü bu süreyi öne çekmeyi henüz başarabilmiş değil” diye konuştu.

Türkiye için de durumun farklı olmadığının altını çizen M. Serhat Dinç sözlerine şöyle devam etti; “Burada, elektrik üretiminin tamamını bölgemizdeki linyit kömüründen elde ediyoruz. Yüzde 100 yerli kaynak kullanımı sayesinde Türkiye elektrik arz güvenliğine, ithalata bağlı kalmadan destek vermeyi sürdürüyoruz. Üretimimizle birlikte Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ortalama %2’sini karşılıyor. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri 1070 MW kurulu gücü ile Türkiye’de baz yük santraller elektrik üretiminde ise %9.4’lük bir orana sahip.”

YASAL SÜREÇ ARZ GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR

İkizköy –Akbelen Orman Alanı Hukuki sürecin devam ettiği sahada YK Enerji’nin sahip olduğu izinler kamu tarafından verildi. Orman Genel Müdürlüğü ile 28.11.2020 tarih ve 1644218 sayılı oluru ile bu izin alındı. Ayrıca bölgedeki ormanların bir bölümü 25 Nisan 2019 tarihinde Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından İkizköy – Akbelen orman alanlarının büyük bir bölümünün “endüstriyel plantasyon” sahası olarak tespit edildi. Sürecin işleyişinde maden sahası olmasa bile bu alanlar tür ve çeşit değiştirmek adına kesilecekti.

Bu somut bilgilere rağmen bölgede uygulanan yürütmeyi durdurma kararının elektrik arzında yakın zamanda sıkıntı oluşturacağını aktaran M. Serhat Dinç, “Bugün kömürümüz var; ancak yürütmeyi durdurma kararının devamı arzda sıkıntı yaratacak. 7-8 ay içinde bunun sonuçlarını yaşayabiliriz. İzmir, Muğla ve Aydın başta olmak üzere bu durum tüm Türkiye’yi etkileyebilir. Barajlardaki su seviyesinin de düşük olduğu dönemlerde de bu risk artıyor.  İthal kömürdeki fiyat artışını da düşünürsek, güvenilir yerli kaynağı kaybetmeyi millet olarak istemeyiz” dedi.

“2022 HEDEFİMİZ, AB STANDARTLARINA UYGUN, ÇEVRECİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETMECİLİK YAPMAK”

2019 Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı kararıyla emisyon değerlerine uymayan kömürlü termik santrallerin faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. Standartları karşılayıp faaliyetlerine devam eden Türkiye genelindeki iki şirketten biri YK Enerji oldu. Ancak bununla yetinmeyen YK Enerji, yenileme projesi kapsamında 270 milyon euro tutarındaki yatırımına devam etti. M. Serhat Dinç, önceliklerinin baca gazı emisyon değerlerimizi düşürmek olduğunu aktardı. Dinç, “Bu yatırımla birlikte kükürt dioksit (SO2) oranlarını ve toz diye bahsettiğimiz parçacıkları Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun seviyeye düşürdük. Toz salımı için yapılan yatırım örnek bir uygulama oldu. Kömürün yanması sonucu oluşan NOx emisyonunu ise %75 azaltmayı başardık. Emre amadeliği daha yüksek ve enerji üretimi açısından daha verimli olmak amacıyla sürdürdüğümüz bu çalışmalarla 2022 hedefimiz, AB standartlarına uygun, çevreci ve sürdürülebilir işletmecilik yapmak” diye konuştu.

“1,2 MİLYON M2’LİK ALANLARDA DA AĞAÇLANDIRMA GERÇEKLEŞTİRDİK”

Bugüne kadar orman izni alınmış ve kullanımı tamamlanarak OGM’ye iadesi yapılmış 1,2 milyon m2’lik alanlarda da ağaçlandırma ve fidan dikimleri yine şirketimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Yine bu kapsamda, maden ruhsat sahamızda yer alan ve madencilik faaliyeti tamamlandıktan sonra tarımsal alan olduğu için kamu zamanında zeytin ağacı dikilen Karacaağaç Eski Harman Zeytinlik Alanı da, bu vizyonumuzun ve çalışmalarımızın ürünü olarak bakımı şirketimizce üstlenilerek yaşatılmaktadır. Maden sahalarımızda toplamda bakımını üstlendiğimiz 22.100 adet zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu çalışmaların aynen süreceğinden ve madencilik faaliyetinin bittiği her noktayı devlet geleneğimizi ve yasaların hükmünü yerine getirerek aynı şekilde doğaya kazandırmaya devam edeceğiz.”

TÜRKİYE’DE DÜNYADA TERMİK SANTRALLERİN YERİ:

Türkiye’de toplamda 55 termik santral bulunuyor.

Artan elektrik talebi ile birlikte Türkiye’de termik santrallerin elektrik üretimindeki payı her geçen gün artıyor.

·      Elektrik tüketimi, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,55 artarak 26 milyar 535 milyon 249 bin kilovatsaate yükselirken, üretim de yüzde 4,36 artarak 26 milyar 591 milyon 724 bin kilovatsaat oldu. Bu dönemde (Kasım 2021), elektrik üretiminin yüzde 11,65'i hidroelektrik santrallerinden, yüzde 32,37'si doğal gaz santrallerinden, yüzde 16,35'i ise yerli kömür santrallerinden sağlandı.

·      Genel enerji pazarında payı küresel ölçekte yüzde 20’lere kadar yükselmiş durumda. Ama yüzde 80’i hala “emre amade” olarak nitelendirdiğimiz kömür, doğalgaz ve nükleer enerji santralleriyle üretiliyor.

Uluslararası piyasalarda doğalgazın fiyatının geldiği noktaya bakıldığında yerli kömür ile çalışan termik santrallerin cari açığın büyümesini engelleyen bir tesis olarak görülmesi gerekiyor.

Avrupa'daki doğalgaz fiyatları ile ABD'deki doğalgaz fiyatları arasındaki fark 40 dolara kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. (15 Aralık 2021 verisi)

·      YK Enerji üretim gücü ve kapasitesi ile birlikte her yıl Türkiye’nin 1,3 milyar metre küp doğalgaz ithalatının önüne geçiyor.

Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2’sini karşılıyor. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri 1070 MW kurulu gücü ile Türkiye’de baz yük santraller elektrik üretiminde ise yüzde 9.4’lük bir orana sahip.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde