Elektrikli araç bataryası 4 yılda 7 kat ucuzladı!

Elektrikli araç bataryası 4 yılda 7 kat ucuzladı!

Elektrikli araçlarda 2017’de kilovatsaat başına 800 dolar bandında olan batarya maliyeti günümüzde 140 dolara kadar indi. Bu rakamın 100 doların altına inmesi halinde elektrikli otoda dönüşümün hızlanacağı yorumu yapılıyor.

Elektrikli araç bataryası 4 yılda 7 kat ucuzladı!
16px
24px
04.10.2021 05:17
ABONE OLgoogle

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), “Elektrikli Araçlar Günü” etkinlik serisinin ilkini gerçekleştirdi. TAYSAD üyelerinin yoğun katılımıyla düzenlenen etkinlikte; otomotiv sektöründe yaşanan elektrifikasyon süreciyle birlikte bu süreçte kritik bir öneme sahip olan tedarik endüstrisindeki riskler ve fırsatlar mercek altına alındı.

ELEKTRİKLİYE HAZIR DEĞİLİZ

Elektrikli araç dönüşümünün çok hızlı gerçekleşeceğini belirten TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berke Ercan, “Bu noktada 2030 yılları konuşuluyor. Yani çok yakın bir gelecek. Otonom da bunun arkasından geliyor. Bu gelişmelerin ışığında aslında Türk otomotiv tedarik sanayi olarak önümüzde fırsatlar ve riskler var. Eğer tedarik sanayi elektrifikasyon ve otonom konusunda hareketlenmez ise şu anda Türkiye’deki araç üreticilerinin ürettiği araçlardaki yaklaşık yüzde 70-80 aralığındaki yerli parça oranının yüzde 20’lere kadar düşme riski var. Hem tedarik sanayi için hem de otomotiv ana sanayi için bu çok ciddi bir sıkıntı” değerlendirmesinde bulundu.

MALİYETLER AZALIYOR

Elektrikli araç maliyetinin en önemli öğesi olan batarya fiyatlarına da değinen Arsan Danışmanlık kurucu ortağı Yalçın Arsan da, “Bu konudaki gelişimi yakından izleyen uzman ve akademisyenler, batarya fiyatının kilowatt-saat başına 100 dolar altına indiği an, elektrikli oto ile içten yanmalı motora sahip araçlar arasındaki maliyet makasının tamamen kapanmış olacağını, yani üretim maliyetlerinin eşitlenmiş olacağını varsayıyor. 2017’lerde 800 küsur dolarları konuşurken, bugün bu rakam 140 dolarlarda. Dolayısıyla bu konu çok hızlı ilerliyor ve geleneksel otomotiv üreticilerinin en yakından takip etmesi gereken metrik haline geldi. Bu eşik aşıldıktan sonra elektrikli otoya dönüş dramatik olarak hızlanacak” diye konuştu.

TAM SARJIN SÜRESİ 15 DAKİKAYA DÜŞTÜ

Türkiye’de ilk 8 aylık dönemde elektrikli araç satışlarının büyümesi geçen yıla göre yüzde 436 olarak gerçekleşti. Elektrikli araçla ilgili menzil ve şarj sorunu da giderilmeye başladı. Standart elektrikli otomobiller hızlı şarj noktalarında yaklaşık 1 saatlik süre zarfında yüzde 10 ile yüzde 80 arasında şarj olurken ortalama menziller 250-300 kilometre arasında seyrediyor. Bu süre zarfları karşısında teknoloji şirketi ABB’de araç şarjında iddialı bir teknolojiyi tanıttı. Firma, normalde saatler alan şarj sürelerinin en büyük bataryaya sahip araçlarda bile 15 dakikaya indirgendiğini belirtti. Terra 360 adı verilen cihaz bu hızlı şarj imkanını aynı anda dört araca birden sunabilecek. Avrupa’da satışına başlanacak şarj ünitesinin 3 dakikadan az bir sürede 100 kilometrelik bir menzil için gereken enerjiyi araçlara yükleyeceği belirtildi.

Şuayip Alabay /Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde