Macaristan Putin için 'Güvenli bölge'
DÜNYA / 6 saat önce
Macaristan Putin için "Güvenli bölge"
Ekonomi sorusunu duyan Macron saatini çıkardı
DÜNYA / 7 saat önce
Ekonomi sorusunu duyan Macron saatini çıkardı
Suudi programdan Biden skeci
DÜNYA / 7 saat önce
Suudi programdan Biden skeci
Rusya'dan 'uranyumlu mühimmat uyarısı'
DÜNYA / 8 saat önce
Rusya'dan "uranyumlu mühimmat uyarısı"
HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2019 Perşembe - 07:18

Elektrik ve doğalgaza yüzde 32, memura ve emekliye yüzde 6 zam

Elektrik ve doğalgaza gelen yüzde 32’lik devasa zamlara rağmen yıl başında memurlara ancak yüzde 1.6 enflasyon farkı, emeklilere yüzde 6.6 zam verilecek.

Elektrik ve doğalgaza yüzde 32, memura ve emekliye yüzde 6 zam

Elektrik ve doğalgaza temmuzdan bu yana yüzde 32'nin üzerinde zam yapıldı. Son bir yılda yapılan zam yüzde 60'a dayandı. Yetmedi, başta akaryakıt olmak üzere vatandaşın kullandığı iğneden ipliğe hemen her şeye birbiri ardına zamlar geldi.

Ancak, Yeni Ekonomi Programında (YEP) memur ve memur emeklilerine yıl başında enflasyon farkı dahil yüzde 5.65; işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine de yüzde 6.65'lik zam ancak göründü.

Ocak zammının oranına ilişkin ipuçları, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı YEP'ten çıktı. 2020-2022 dönemini kapsayan YEP'te, tüketici enflasyonunun (TÜFE) 2019 yılı sonunda yüzde 12 olacağı tahmini yer aldı.

TÜFE yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 5.01 artmıştı. TÜFE'nin YEP'te öngörüldüğü şekilde yılı yüzde 12'de kapatması, yılın ikinci 6 aylık döneminde TÜFE artışının yüzde 6.65 olacağı anlamına geliyor.

TÜFE'deki 6 aylık artış oranları, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı ile eski SSK ve Bağ-Kur emeklilerine gelecek 6 ay için yapılacak zammı belirliyor. Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına temmuzdan geçerli olmak üzere yılın ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam yapılmıştı.

YEP'te öngörüldüğü şekilde Temmuz-Aralık döneminde TÜFE artışının yüzde 6.65 olması halinde memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 1.65 oranında enflasyon farkını almaya hak kazanacak. Böylece yüzde 4'lük normal yıl başı zammıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin ilk 6 ay için alacağı toplam zam oranı yüzde 5.65'te kalacak.

79-193 TL'LİK ZAM

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına ise son 6 aylık dönemde gerçekleşen TÜFE oranı kadar zam yapılıyor. Buna göre, YEP'teki tahminlerin aynen gerçekleşmesi ve Temmuz-Aralık 2019'da TÜFE'nin yüzde 6.65 artması halinde sayıları 10 milyonu aşan bu emeklilerin aylıklarına 2020 yılının ilk 6 ayı için doğrudan yüzde 6.65 oranında zam yapılacak. Enflasyon farkı ve maaş zamlarıyla birlikte en düşük dereceli bir memurun halen 3 bin 417 lira olan maaşı 193 lira artarak yeni yıldan itibaren 3 bin 610 liraya çıkacak.

En düşük dereceli bir memurun emekli aylığı da 137 liralık zamla 2 bin 572 lira olacak. Yeni zamlarla en düşük işçi emeklisinin aylığı 79 liralık zamla bin 265 liraya çıkarken esnaf emeklisinin aylığı bin 541 liraya, çiftçi emeklisinin aylığı da bin 453 liraya yükselecek.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YÜZDE 32 ZAM GELDİ

Memur ve emeklilerin enflasyon farkı ile maaş zamlarının belirlendiği Temmuz-Aralık 2019'da TÜFE artışı yüzde 6.65 tahmin edilirken bu dönemin içinde yer alan temmuz ve ekim aylarında elektriğe toplamda yüzde 32.25, doğalgaza da yüzde 32.02 oranlarında zam yapıldı.

Elektrik ve doğalgazın dışında başta akaryakıt olmak üzere vatandaşın cebini doğrudan etkileyen iğneden ipliğe birçok ürüne yüklü zamlar geldi. Ancak vatandaşı yoksullaştıran bu devasa zamlar resmi enflasyona aynı düzeyde yansımadığı için maaş zamları cüce kaldı.

Erdoğan Süzer/Sözcü

AYRICALIKLI ÜYELİK
Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR


Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM

BENZER HABERLER

750 milyon dolarlık proje ‘Ankapark’ battı
3. köprüde araç geçiş garantisinin üçte birine bile ulaşılamadı
Müjdeyi Bakan Pekcan duyurdu! Kredi faiz oranı tek haneye düştü
Fenerbahçe Orduevi’nde Hulusi Akar iddiası
15 yıl geriye götürdü: Bakan Albayrak bu rakamları açıklamıyor
Sağlık Bakanlığı, Cumhurbaşkanı adına borç üstleniminde bulunmuş
Hedef ilk 5'e girmek! İngiliz Sigorta devini SBK Holding satın aldı
Bakan Pekcan'ın zor anları
Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracat rakamı
Macaristan Putin için 'Güvenli bölge'
DÜNYA / 6 saat önce
Macaristan Putin için "Güvenli bölge"
Ekonomi sorusunu duyan Macron saatini çıkardı
DÜNYA / 7 saat önce
Ekonomi sorusunu duyan Macron saatini çıkardı
Suudi programdan Biden skeci
DÜNYA / 7 saat önce
Suudi programdan Biden skeci
Trans sporculara yarışma yasağı
DÜNYA / 8 saat önce
Trans sporculara yarışma yasağı
3 ülke tarafından aranan kripto para şirketi kurucusu Do Kwon tutuklandı
DÜNYA / 8 saat önce
3 ülke tarafından aranan kripto para şirketi kurucusu Do Kwon tutuklandı
NASA'dan 'Ulusal Köpek Günü' paylaşımı
DÜNYA / 8 saat önce
NASA'dan "Ulusal Köpek Günü" paylaşımı
Rusya'dan 'uranyumlu mühimmat uyarısı'
DÜNYA / 8 saat önce
Rusya'dan "uranyumlu mühimmat uyarısı"
Muharrem İnce : “Tarih yazıyorsunuz”
GÜNDEM / 9 saat önce
Muharrem İnce : “Tarih yazıyorsunuz”
Patronlar Dünyası uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Ana Sayfa Patronlar Ekonomi Finans Gündem Dünya Spor Medya Tekstil İşte Başaranlar Aktüel
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva
X

AYRICALIKLI ÜYELİK

Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol