Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e çıktı

Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e çıktı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35'e yükseldiğini açıkladı.

Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e çıktı
16px
24px
26.01.2020 06:42
ABONE OLgoogle

İçişleri Bakanı Soylu da AFAD yönlendirmesi olmadan deprem bölgesine kimsenin yardım göndermemesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35'e yükseldiğini açıkladı.

Merkez üssü Sivrice ilçesi olan, cuma günü saat 20.55'te meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde, 9 kişinin enkaz altında kaldığı Sürsürü Mahallesi'ndeki enkazda arama çalışmaları yürüten ekipler bugün saat 11.00 sıralarında 3 kişiye ulaştı. Enkazdan çıkarılan 3 kişinin, sağlık görevlilerince yapılan kontrolde yaşamını yitirdiği belirlendi. Bina enkazında kalan 6 kişiye ulaşma çalışmaları sürdürülüyor.

Soylu: AFAD yönlendirmesi olmadan kimse kendi başına yardım göndermesin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da depremle ilgili yeni açıklamalarında şunları söyledi:

- Enkaz altında kalan 45 vatandaş kurtarıldı.

- Artçı depremler devam ettikçe vatandaşımızın endişe duyması normaldir, bu konudaki ihtiyaçların giderilmesi de bizim temel görevimizdir.

- Bölgeye şu ana kadar 10 binin üzerinde çadır sevk ettik. 6 bin 455 çadırın da kurulumunu hem Malatya hem de Elazığ'da sağladık.

- Türkiye'den şöyle bir talebimiz var: AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin.

- Elazığ'ın içerisinde, Pötürge, Sivrice, Doğanyol ve Maden'de hasarlı, az hasarlı bütün binalar, Bakanlığımız tarafından taranacaktır. Evi sağlam olmayana kira yardımını hemen vereceğiz.

- Depremden etkilenen, yaralanan, hayatını kaybeden ve maddi hasarlı olarak dışarıda kalan ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakit yardımı yarın sabah itibariyle kaymakamlıklarımız marifetiyle valiliklerimiz koordinasyonunda sağlanacaktır.

- Diyanet İşleri Başkanımız burada. Hocalar vasıtasıyla depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmak için çalışmalar devam ediyor. Milli Eğitim Bakanımız geldi dün. Rehber öğretmenler vasıtasıyla tüm çocukların taranmasına başlandı. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımız zaten çalışmalarına devam ediyor.

Soylu'nun ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Hastanelerimizde tedavileri devam eden yaralılarımızın sayısı 104'e kadar düştü" dedi. Koca şöyle devam etti: "Dün hepimizin yakından görmüş olduğu Emine Kuştepe’nin Azize Çelik ile olan telefon konuşmasına hepimiz şahit olduk. Diyaloğu hepimizi duygulandırdı. Azize Çelik ile diyalogdan kurtarılan hasta sayısı 6 oldu. Azize Çelik yoğun bakımda, genel durumu iyi. Eşi ve çocuğu da serviste. Genel durumları iyi. 2.5 yaşındaki evladımız Yüsra Yıldız, annesine ulaştığımızı söylemiştim. Kendisine ve eşine kapanan Ayşe Yıldız’ın kocasını kaybettik. Yüsra’nın annesini de sağ olarak kurtardık. Yüsra da ciddi ezikleri olmayan bir bebeğimiz Sahra hastanelerine ihtiyacımız olmadı."

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada, bölgeye ulaştırılan 9233 çadırdan ihtiyaç duyulan kadarının kurulumunun tamamlandığı, hasar tespit analizleri sonucunda 76 binanın yıkıldığı, 642'sinin ağır hasar aldığı, 425'inin de az ve orta hasarlı olduğunun belirlendiği ifade edildi.

'Enkazdan kurtarılan kişi sayısı 45'e yükseldi'

Deprem sonrası AFAD koordinasyonunda enkazdan kurtarılan kişi sayısının 45'e yükseldiği, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 31 olduğu belirtilen açıklamada, 1547 kişinin depremden sonra hastanelere başvurduğu aktarıldı.

Alandaki çalışmalarda 3 bin 433 arama kurtarma personeli ile beslenme, barınma, enerji, haberleşme ve psikososyal çalışma gruplarından 192 personelin görev yaptığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Yapılan çalışmalarda 17000 sıcak yemek, 5000 kahvaltı, 7000 çorba, 13550 bardak çay, 6275 su, 6495 ekmek, 6286 kutu ikram malzemesi, 1251 battaniye, 1211 ısıtıcı, 23 çadır ve 286 yatak dağıtımı yapılmıştır" ifadesi yer aldı.

'Depremden sonra 1556 kişi hastanelere başvurdu'

AFAD'dan yapılan açıklamada, başkanlık tarafından bölgeye 9545 çadır gönderildiği, ihtiyaç duyulan diğer gıda ve yaşam malzemelerinin de depremzedelere ulaştırıldığı belirtildi.

Depremden sonra meydana gelen toplam artçı sayısının 599 olduğu kaydedilen açıklamada, 1556 kişinin hastanelere başvurduğu aktarıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde