Ekonomistlerin ortak beklentisi 475 baz puanlık faiz artırımı

Ekonomistlerin ortak beklentisi 475 baz puanlık faiz artırımı

Ekonomi yönetiminin değişmesiyle geçen hafta olumluya dönen para piyasaları, Para Politikaları Kurulu'nun 19 Kasım’daki toplantısına kilitlendi.

Ekonomistlerin ortak beklentisi 475 baz puanlık faiz artırımı
16px
24px
18.11.2020 13:31
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 19 Kasım Perşembe günü Naci Ağbal başkanlığında yapacağı ilk toplantı öncesinde Anadolu Ajansı’nın anketine katılan 27 ekonomistin tamamı politika faizinin artıralacağı öngörüsünde bulundu.

Ekonomistlerin beklentileri 200 baz puan ila 550 baz puan arasında değişiyor. Ortalama beklenti, Merkez Bankası’nın 475 baz puanlık faiz artırımına gideceği yönünde.

Naci Ağbal'ın bir gece kararnamesi ile Bütçe Strateji Başkanlığından Merkez Bankası Başkanlığı'na atanması, Berat Albayrak'ın istifasının ardından da Lütfi Elvan'ın Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilmesi sonrası dikkatler ekonomide atılacak yeni adımlarda.

Piyasalar ekonomi yönetimindeki değişime ilk aşamada TL'nin yüzde 10, Borsa İstanbul’un yüzde 8 değerlemesiyle tepki verdi.

"Tek seferlik olacak"

Öte yandan Ekim ayındaki Para Politikası Kurulu öncesinde faiz artırımı yapılmayacağını söyleyerek dikkat çeken Rasim Ozan Kütahyalı, bu sefer artırım yapılacağını ama bunun tek seferlik olacağını savundu.

Berat Albayrak’ın ekonomi tezlerini savunan Kütahyalı sosyal medya paylaşımında, “19 Kasım yüksek faiz artışı sadece bir kereye mahsus olacak. Rezervleri doldurmak için. Berat Albayrak da tek seferlik artıştan yanaydı. Değerli TL değersiz bir ekonomi üretir’ doktrininden asla vazgeçmiş değilim” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde