Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın toplanacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın toplanacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında yarın toplanacak. Toplantı gündemi ve katılacak bakanlar şöyle..

Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın toplanacak
16px
24px
18.01.2006 14:00
ABONE OLgoogle
Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile ilgili ekonomi bürokratlarının katılması beklenen toplantıda, Kurumlar Vergisi Yasa taslağı ile kuş gribi nedeniyle kanatlı hayvan sektörüne uygulanacak desteklere ilişkin raporun ele alınması ve bu konuda bir karar verilmesi bekleniyor.
      EKK'da masaya yatırılacak kurumlar vergisi kanun taslağı halen Başbakanlık'ta bulunuyor.
      Kurumlar vergisi oranını yüzde 30'dan 20'ye indiren ve yatırım indirimine son veren taslak konusunda,iş dünyasının çekinceleri bulunuyor. Başta odalar birliği olmak üzere özel sektör kuruluşları, yatırım indiriminin kaldırılmasına itiraz ediyor.
      Özel sektör temsilcileri yatırım indiriminin kaldırılmasının yatırımları olumsuz etkileyeceğini, bunun yabancı sermaye girişlerini de azaltacağını savunuyor.
      Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kurumlar vergisindeki indirimle işletmelerin vergi yükünün yüzde 44'ten 34'e çekildiğini, düzenlemeyle Türkiye'nin OECD'de kurumlar vergisi oranı en düşük 5 ülkeden biri haline geleceğini söylüyor.
      Unakıtan, yatırım indiriminin kaldırılmasına dönük eleştirileri de 'kazancınızın beşte birini bana vereceksiniz, yüzde 80'i size kalacak. Bununla yatırımınızı yapın. Vergileri indiriyorum, üstüne bir de yatırım indirimi, yok kardeşim, olmaz kardeşim' şeklinde yanıtlamıştı.
      Kurumlar vergisindeki indirimin bütçeye maliyeti 2-2,5 milyar YTL arasında olması bekleniyor.
     
     KUŞ GRİBİ
      Bu arada geçtiğimiz Cumartesi günü toplanan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda (ESDK), ilgili kuruluşların ortaklaşa hazırlamaları kararlaştırılan kuş gribi nedeniyle kanatlı hayvan üreticilerine sağlanacak desteğe ilişkin rapor, henüz tamamlanmadı. Raporun bugün akşam Başbakan Yardımcısı Şener'e sunulması bekleniyor.
      Bu kapsamda Maliye Bakanlığı sektördeki firmaların vergi borcunu, TEDAŞ elektrik borcunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da SSK prim borcunu çıkmaya çalışıyor. Bunlar çıkarıldıktan sonra borçlara ödeme kolaylığı sağlanmasına dönük sektörün taleplerine ne ölçüde karşılık verilebileceği EKK'da değerlendirilecek.
      Kuş gribi vakaları nedeniyle tavukçuluk sektöründeki günlük zararın 10 milyon YTL olduğu ve haftasonu itibariyle zararın 300 milyon YTL'yi aştığı belirtiliyor.
      Sektör temsilcileri, maddi desteklerin yanı sıra düşük faizli kredi, kredi vergi ve prim ödemelerinde kolaylıklar istiyorlar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde