Ekmek ve pidede Rusya korkusu

Ekmek ve pidede Rusya korkusu

Ramazan öncesinde ekmek ve pide fiyatları açısından tehlike yaratacak gelişmeler yaşanıyor.

Ekmek ve pidede Rusya korkusu
16px
24px
04.08.2010 08:37
ABONE OLgoogle

Uluslararası piyasalarda buğday fiyatları son 22 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Buğday fiyatları haziran ayı sonundan bu yana yüzde 50 arttı. Artışın ekmek ve bisküvi gibi ürünlerin fiyatlarını da tetiklemesinden endişe ediliyor. Buğday fiyatlarının artışında, dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Rusya’da aşırı sıcakların yarattığı kuraklığın buğday ekili alanların beşte birine zarar vermesi önemli rol oynadı.

Son günlerde ise ülkenin batısındaki tarım arazilerinde kontrol edilemeyen yangınlar çıkması daha fazla tarım alanının kaybedileceği endişelerini artırıyor. Rusya’da kayıtların tutulmaya başlandığı 130 yıldan bu yana en sıcak yazlardan biri yaşanıyor.

YAĞMUR YAĞDI ŞEKERİN TADI KAÇTI

Buğdaydaki yükselişin yanı sıra Brezilya’da devam eden yağışlar ve Hindistan’da muson yağmurlarındaki azalma ise şeker fiyatlarının yükselmesine yol açtı. New York’ta emtia borsasında işlem gören şekerin libresi 29 Temmuz’da son 4 ayın en yüksek seviyesi olan 20 sente ulaştı. En büyük şeker üreticisi Brezilya’nın 6 limanında toplam 122 yük gemisi, 3.6 milyon ton şekerin yüklenebilmesi için yağmurların dinmesini bekliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde