EYT'li kıdem tazminatını alıp işten çıkış istiyor, işveren tazminat için nakit sıkıntısı çekiyor

EYT'li kıdem tazminatını alıp işten çıkış istiyor, işveren tazminat için nakit sıkıntısı çekiyor

İşletmelerin merakla beklediği KFG teminatı EYT kredilerinde nihayet bankalara tahsisler yapıldı, birkaç gün içinde başvurular alınmaya başlanacak. Ancak işletmeciler de EYT'li de gecikme sebebiyle dertli.

EYT'li kıdem tazminatını alıp işten çıkış istiyor, işveren tazminat için nakit sıkıntısı çekiyor
16px
24px
22.03.2023 08:59
ABONE OLgoogle

Sermayesi erdiği için takati kalmayan firmalar, gecikme nedeniyle sorunlar yaşıyor. NB Ekonomi'den Merve Yiğitcan ve Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; bazı firmalar KGFyi beklediği için kapsama giren çalsışan istifasını işleme almıyor. Bazıları da taksit formulü önerdiği çalışanlaıyla karşı karşıya geliyor

Iş dünyasanın en önemli gün- dem maddeleri arasında uzun zamandır üst sıralarda yer alan EYT de, işletmelerin bir süredir beklediği 50 milyar TL'lik KGF teminatı kredi desteğinde sona gelindi. Bankalara tahsislerin yapıldığı ve birkaç gün içinde kredi başvurularının alınacağı öğrenildi. Ancak KGF destekli EYT kredisinin gecikmesi sermaye kıtlığı yaşanan firmalarda sıkışıklığa yol açtı.

Birçok firma çalışanları ile karşı kaşıya kaldı 3 Mart'ta EYT yasasının yürürlüğe girmesi nedeniyle kapsama giren çalışanlar çıkışlarını isteyip kıdem tazminatlarını talep etmeye başladı. Bazı şirketler bankalara henüz kredi tanımlanmadığı için istifaları işleme almazken, bazı şirketler de çalışanlarına taksitlendirerek ödeme yoluna gidiyor. Ancak çalışanların taksite çok sıcak bakmaması, sermaye sorunu yaşayan firmaları düşündürmeye başladı. 

EYT ile ilgili son durumu konuştuğumuz iş dünyası temsilcileri, kıdem tazminatı yükünün işletmeleri tedirgin ettiğini söylerken sermaye yetersizliği çeken firmalarda geciken KGF kredisi nedeniyle ciddi bir kriz yaşandığını dile getirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EB- SO) Başkanı Ender Yorgancılar henüz şirketlerin bankalardan KGF teminatlı kredi kullanmaya başlayamadığını vurgulayarak. Ama EYT kapsamına girençalışanlar var ve haklı olarak çıkışlarını istiyorlar. Bu durum da şirketlerin çalışana ödeme yapmasım gerektiriyor. Kredi geciktigi için halihazırda nakit akışları sıkıntıda olan şirketler daha da zora girmiş oldu" ifadelerini kullandı

EYTli çalışan oranının en fazla olduğu sektörlerin başında tekstil ve hazır giyim geliyor. 1,2 milyonu aşkın çalışanı bulunan her iki sektörde EYT'li çalışan oranı yüzde 15 seviyelerinde. Şu anda en önemli gündem maddelerinden birinin EYT olduğunu dile getiren Turkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya. "Hem bankalar, hem Eximbank. hem de TOBB ile konuşuyoruz Şu an EYT ile ilgili olarak insanlar çıkışlarını istiyor ve burada bir hakediş var. Bu hakediş ile ilgili de bir sermaye yok. Bu sermaye ile ilgili de yılbaşından once Hazine ve Maliye Bakanımız KGF fonlu bir kredi desteği vereceğini söylemişti. Ama şu an KGF'den bir kredi çıkmıyor. Ay sonu itibari ile de bu insanlann çılışını yapmamız gerekiyor. Bu insanların yüzde 90'ı çıkış yapıp tekrar işlerine devam edecek, ama haklarını da istiyorlar.

Ancak firmalann bu haklanını verecek sermaye yeterliliği yok. Şu an ciddi şekilde kriz yaşıyoruz. İşletme sermayesi bile bulamazken bir de EYT yükü ile karşı karşıya kalmalan işletmeler için ciddi bir sıkıntı. Bu sefer işçi ile işveren karşı karşıya geliyor ve iş banşı tehlikeye giriyor" dedi. Bazı firmalarca uygulanması düşünülen tazminatın taksitlendirilmesi ile ilgili ise Kaya, "Böyle bir çalışma yok ve bu kanun dışı bir hareket. Bireysel belki böyle çalışma yapan olabilir tabi İşçi ile firma arasındaki bir durum o, Biz acil olarak EYT ile ilgili olarak KGF destekli kredilerin çılmasını bekliyoruz ki bunları alıp bir an önce çalışanların hakedişlerini ödeyelim. Diğer türlü işveren ile işçi arasında silanti çıkacak" ifadelerini kullandı.

Bu yıl 2,2 milyon kişi EYT'den emekli olabilecek

8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerin yararlanacağı EYT düzenlemesi, yaklaşık 5 milyon çalışanı kapsarken, sadece bu yıl 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. EYTlilerin kidem tazminatına ilişkin KGF destekli kredi limiti ilk etapta 25 milyar TL olarak açıklanmıştı. ancak geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu limiti 50 milyar TL'ye çıkardıklarını açıklamıştı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde