EYT'de yeni gelişme: Resmi Gazete'ye geliyor

EYT'de yeni gelişme: Resmi Gazete'ye geliyor

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi Meclis'ten geçti ve yasalaştı. EYT şartları belli oldu. Yasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası sonrası Resmi Gazete'de yayımlanacak.

EYT'de yeni gelişme: Resmi Gazete'ye geliyor
16px
24px
02.03.2023 08:40
ABONE OLgoogle

EYT düzenlemesi, 21 gün aradan sonra 395 oyla Meclis'ten geçti. EYT'nin Resmi Gazete'de yayımlanması için nefesler tutuldu. EYT düzenlemesi yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsıyor.

Sabah'ın haberine göre EYT Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girince prim günü ve sigortalılık süresi tamam alan 2,25 milyon sigortalı yaş şartı olmadan emeklilik hakkı elde edecek. Peki EYT ne zaman yürürlüğe girecek? 'EYT'de son durum, EYT ne oldu' soruları gündemin en sıcak maddeleri olarak dikkat çekiyor.

EYT MECLİS'TEN GEÇTİ VE YASALAŞTI

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 3 haftalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu görüşmeleri gerçekleşti. Meclis'te ilk gündem maddesi EYT oldu. EYT yasa tasarısı öncesinde grup önerileri verildi. EYT'nin yanında deprem gündemi Meclis'in ana başlıkları arasında yer aldı.

TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği EYT kanun teklifi için görüşmelere geçildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeler tamamlandı. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylandı ve yasalaştı.

AK PARTİ'Lİ AKBAŞOĞLU: EYT YASASI YENİ BİR ŞART KESİNLİKLE GETİRMİYOR

Meclis'te açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" dedi.

EYT ŞARTLARI NE OLDU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT'de teknik çalışmaları tamamlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da bütçe çalışmalarını tamamladı ve dosya Meclis'e intikal etti. EYT Meclis'ten geçti ve yasalaştı. İşte EYT yasasına göre emeklilik şartları:

İŞTE MADDE MADDE EMEKLİLİK ŞARTLARI

Yasa 4 maddeyi içeriyor

Yaş şartı tamamen kalkıyor

Prim günü mevcut yasadaki gibi kalacak

EYT kanun teklifi 2023 yılı için 2 milyon 250 bin sigortalıyı etkiliyor

Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor

Prim ve sigortalılık süresi dolan emeklilik hakkı elde edecek

Emekli olduktan sonra 30 gün içinde aynı iş yerinde işe başlanması durumunda 500 TL yüzde 5 destek primi verilecek

Taşerondan işçi kadrosuna geçenlerin ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanı olacak

Başvurular ister e-Devlet üzerinden ister SGK'ya direkt olarak yapılabilecek

EYT staj konusu kanun teklifinde bulunmuyor

Kıdem tazminatı ödemeleri için işverene uygun koşullarda KGF desteği verilecek

SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak

EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok

İlk emekli maaşı Nisan ayında bağlanacak

NOT: EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Yani EYT ile emekli olan vatandaşlar eğer ki aynı iş yerinde çalışmaya devam edecekse 30 gün içerisinde yeni iş sözleşmesi yapması gerekiyor.

EYT NE ZAMAN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK?

EYT düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu'nda oylanıp yasalaşmasının ardından tüm gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a döndü. "EYT Resmi Gazete'de yayınlandı mı" sorusu günün en çok merak edilen konusu olurken, yasa Başkan Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan'ın yasayı en geç Cuma gününe kadar imzalaması bekleniyor. Ardından EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

EYT'de başvuru süreci de yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası başlayacak.

EYT'DE İLK MAAŞ NE ZAMAN?

Taslağın Meclis'ten geçerek yasalaşması sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK'dan EYT açıklaması geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"MART'TA BAŞVURU NİSAN'DA MAAŞ"

"Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvuruda bulunabilecek ve başvuruyu takip eden ay maaşları hesaplarına yatacak."

SGK'dan yapılan açıklamada ise, "EYT ile ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmeden yapılan taleplere istinaden kurumumuzca aylık bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir." ifadelerine yer verildi.

BAKAN BİLGİN'DEN DİKKAT ÇEKEN EYT AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'ye ilişkin, "Buruk bir sevinç, emekli olacaklarımıza hayırlı olsun. Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra müracaat edecekler. Herhangi bir endişeye gerek yok, panik yapmaya gerek yok. Kimse hak kaybına uğramayacak" dedi.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ SINIRI ARANMAYACAK

EYT'de kanunun yürürlüğe girmesi sonrası 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış bütün vatandaşlara yaş sınırı aranmadan prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamak şartı ile emeklilik hakkı verilecek.

EYT YASASINDA STAJ VE ÇIRAKLIK BULUNMUYOR

Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Bu bağlamda EYT staj konusu yasasında yer almıyor.

Staj konusu teknik olarak sadece EYT'lileri değil tüm sigortalıları ilgilendiriyor. Bu konu da Bakanlığın teknik çalışması içerisinde yer almadığından Meclis gündemine şu an için gelmesi mümkün değil.

EYT'LİLERİN 2 TANE TALEBİ VAR

EYT düzenlemesi mevcut yasa üzerinden yaş şartı kaldırılarak 4 madde üzerinden yapıldı. Burada 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan EYT'liler 75'er gün şeklinde ardan 5000 ila 5975 gün primle emeklilik hakkı elde edecek. Sigortalılık süresi kadınlarda 20 erkeklerde ise 25 yıl.

EYT'liler burada 5000-5975 gün prim sisteminin herkes için 5000 gün olmasını talep etti.

İkinci olarak ise EYT'liler kamuoyunda 3600-5400 prim günü ile emeklilik olarak bilinen kısmi emeklilikte yaş şartının 1999 öncesinde olduğu gibi erkeklerde 55 kadınlarda 50 olarak belirlenmesini talep etti.

EYT GENELGESİ KAFALARDAKİ SORU İŞARETLERİNİ GİDERECEK

EYT'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklayacağı detaylı genelge ile merak edilen tüm sorular yanıt bulacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde