EYT'de hangi formüller konuşuluyor?

EYT'de hangi formüller konuşuluyor?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası için bekleyiş devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren EYT düzenlemesi için tarih netleşti.

EYT'de hangi formüller konuşuluyor?
16px
24px
28.07.2022 15:33
ABONE OLgoogle

Peki, EYT son durum nedir, ne zaman çıkacak? İşte EYT ile ilgili son durum:

EYT son durum nedir?

"Bursa Üretim Sürecine Katılım Desteklenmesi Projesi'' çerçevesinde Bursa’da konuşan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin yapılacak düzenlemenin detaylarının önümüzdeki günlerde duyurulacağını söyledi. "3600 ek gösterge, asgari ücret, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basınla paylaşacağım” diyen Bakan Bilgin, “Geçici işçiler, EYT’yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim” dedi.

EYT kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına, bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Hangi formüller konuşuluyor?

EYT düzenlemesi için konuşulan formüller şöyle: 

15 yıl çalışma süresi 3600 prim gününü dolduranlarda ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortası olanlarda emeklilik için yaş şartı aranmaması öncelikli talep. Bu formüle göre 6,5 milyon kişi düzenlemeden yararlanacak.

Erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim, kadınlarda 20 yıl ve 7 bin 200 primin tamamlanması halinde yaş şartına bakılmadan emeklilik formülü.

Eylül 1999'da çıkan yasa çerçevesinde emelilik yaşını doldurmak için beklenen sürenin yarı yarıya azaltılması ve yüzde 2 maaş kesintisiyle erken emeklilik formülü de değerlendirilen başlıklardan biri. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde