Dünyaca ünlü ekonomist kötü haberi verdi: Hisse ve kriptoda yükselişi unutun!

Dünyaca ünlü ekonomist kötü haberi verdi: Hisse ve kriptoda yükselişi unutun!

John Hopkins Üniversitesi’nde görev yapan ekonomi profesörü Steve Hanke, yükselen enflasyonun ekonominin yakında resesyona gireceğinin bir göstergesi olduğuna inanıyor.

Dünyaca ünlü ekonomist kötü haberi verdi: Hisse ve kriptoda yükselişi unutun!
16px
24px
13.06.2022 08:17
ABONE OLgoogle

Steve Hanke, “Yükselen enflasyonun ardından, hisse senetleri ve kripto piyasaları için kısa vadede yeniden toparlanma umutları da ortadan kalktı.” dedi.

Resesyon Olasılığı: %65

Resesyon; ekonomik büyümenin belirli bir süreliğine negatif olmasını tanımlıyor. Kitco News ile yaptığı röportajda konuşan Hanke, her şeyin Federal Rezerv’e bağlı olduğunu belirterek kesin bir zaman vermemekle beraber, resesyon olasılığının %65 civarında olduğunu vurguladı. Profesörün tahmini, enflasyon oranının %8,6’lık rekor bir orana ulaşmasının ve Fed’in müdahale baskının artmasının ardından geldi. 

Mevcut enflasyondan tamamen Fed‘in sorumlu olduğunu söyleyen ekonomist, daha önce para basımı başta olmak üzere çeşitli önlemleri alırken, kurumun bütün bu hatalı sürecin nasıl sonuçlanabileceği konusunda hiçbir fikrinin olmadığını belirtti ve şu açıklamayı yaptı:

ABD ekonomisi, resesyon sürecine girecek. Buna %65’lik bir olasılık veriyorum. Bu, oldukça yüksek bir oran. Bizi en baştan beri bu ekonomik kaosa düşüren Fed oldu.

Sonunda bu sürece sürükleneceğimizi tahmin edemediler. Ne yaptıklarını bilmiyom. Günün sonunda çok fazla hata yaptılar..! Çok fazla para bastılar ve bize bu korkunç enflasyonu hediye ettiler!

Enflasyon, Yükselmeye Devam Edecek

Hanke, sistemde zaten var olan para fazlalığı nedeniyle enflasyonun yüzde 2’ye geri döndürülmesinin mümkün olmayabileceğini, mevcut koşullara göre hem resesyon riskinin hem de yüksek enflasyon olasılığının devam edebileceğini kaydetti. Hanke, para arzı artmaya devam edeceğinden, mevcut enflasyon oranlarının muhtemelen birkaç yıl daha sabit kalacağını kaydetti ve şunları ekledi:

Bugün ne yaparsanız yapın, isterseniz para basımını durdurup niceliksel sıkılaştırmaya gidin, isterseniz resesyon sürecine girin, yine de yüksek enflasyonla başa çıkmak zorunda kalacaksınız.

Yükselen enflasyonun ardından, hisse senetleri ve kripto piyasaları için kısa vadede yeniden toparlanma umutları da ortadan kalktı.

Böylesine riskli bir ortamda, enflasyona karşı olası bir korunma olarak kabul edilen Bitcoin, 30.000 dolar seviyesinin altına düştü.

Fed’in para politikaları ve makroeokonomik belirsizlik, Bitcoin için adeta bir kabusa dönüştü. Enflasyon verilerini yayınlamadan önce, TÜFE beklenenden daha düşük olursa Bitcoin‘in muhtemelen 30.000 doları geçeceği konusunda genel bir fikir birliği vardı.

Özellikle, Fed’in yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırması orta vadede yine risk teşkil ediyor. Düşen kripto fiyatlarının ardından analistler ve Microstrategy CEO’su Michael Saylor’un Bitcoin ve enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını, o yüzden yatırımcılara hold etmeye devam etmelerini önerdi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde