Dünya devi Nestle, Türkiye'de neyin peşinde?

Dünya devi Nestle, Türkiye'de neyin peşinde?

Dünyanın en büyük gıda ve içecek şirketi olan Nestle, Türkiye'de hangi şirketin peşinde?

Dünya devi Nestle, Türkiye'de neyin peşinde?
16px
24px
15.05.2020 15:10
ABONE OLgoogle

2018 Mayıs’ta dünya ajanslarına önemli bir haber düşmüştü. Habere göre Nestle ünlü kahve zinciri Starbucks ile özel bir anlaşma yapmıştı. Nestle, markalı kahve ürünlerini şubelerde satabilmek için Starbucks'a 7.1 milyar dolar ödeyeceğini açıklanmıştı.

Nescafe ve Nespresso kahve markalarının da sahibi olan İsviçreli gıda devi, bu anlaşmayla Starbucks markalı kahve ürünlerini Starbucks mağazaları dışında satma hakkına sahip oldu.

Starbucks'ın bu bölümü yıllık 2 milyar dolarlık satış yapıyordu. Nestle'nin kahve bölümü ise yıllık 17 milyar dolar ciroya sahip. Bu, şirketin toplam satışının beşte birine denk.

Anlaşmayla Nespresso kahve makinalarını kullananlar, Starbucks markalı kahve kapsülü kullanabiliyor.

Dünyanın en büyük gıda ve içecek şirketi olan Nestle, bu ürünleri de geniş dağıtım ağına dahil ettiği için tüketiciler Starbucks markalı kahve çekirdekleri, öğütülmüş kahve ve hazır kahve ürünlerine daha fazla yerde erişebilecek.

Ürünlerin üzerinde Nestle'nin adı yer almıyor. Anlaşmanın özellikle Starbucks markasının güçlü olduğu ABD'de Nestle'nin satışını güçlendirdi.

Bizim kulisimiz iki yıl önceki haberle ilgili değil. Nestle SA, Starbucks’ların Türkiye haklarını elinde bulunduran M.H. Alshaya Co ve Alshaya Ailesi’nden Türkiye’de ev dışı kahve kanalına yönelik belirli varlıkların tek kontrolünü devralmak için 27 Nisan 2020 tarihinde Rekabet Kurulu’na resmen müracaat etti.

Bu müracaat iki yıl önceki anlaşmadan farklı görünüyor. Öğrendiğimize göre Nestle, Türkiye’de hızlı bir büyüme performansı gösteren Starbucks Türkiye operasyonunun tek kontrolünün kendisinde olmasını istiyor. Acaba Starbucks’ı almaya niyetlenen Nestle, operasyona Türkiye’den mi başladı?..

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde