Dünya Ekonomik Forumu: Küresel resesyon kapıya dayandı

Dünya Ekonomik Forumu: Küresel resesyon kapıya dayandı

Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre salgın nedeniyle en büyük endişe kaynağı uzun süreli bir resesyon. Endişe sıralamasının ikinci basamağında ise yapısal işsizlik yer alıyor.

Dünya Ekonomik Forumu: Küresel resesyon kapıya dayandı
16px
24px
19.05.2020 13:23
ABONE OLgoogle

Koronavirüs salgınının dünya ekonomisi üzerindeki etkileri her geçen daha da derinleşiyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından koronavirüsün risk görünümüne dair hazırlanan raporda, yaklaşık 350 risk yöneticisinin üçte ikisi, gelecek 18 ay boyunca dünyaya dair en büyük endişelerini, uzun süren bir küresel resesyon olarak gösterdi.

Risk yöneticilerinin yarısının, özellikle gençler arasında, yüksek yapısal işsizlik beklediğinin aktarıldığı raporda, Kovid-19’da ikinci dalga veya farklı bir bulaşıcı hastalık üçüncü en büyük endişe kaynağı olarak sıralandı.

Büyük ekonomilerde mali durumun zayıflamasının dördüncü en büyük endişe olarak sıralandığı raporda, belirli ülkelerdeki sanayinin veya sektörlerin tamamen toparlanamaması beşinci sırada yer aldı.

İflas ve birleşmeler artacak

WEF’in raporunda, büyük şirketlerin ve KOBİ’lerin iflaslarında artış ve şirketlerin satın almayla bir birleşme dalgası altıncı en büyük endişe kaynağı olarak ifade edilerek, insanların ve malların sınırlarda daha sıkı kısıtlamalara maruz kalması da söz konusu en büyük endişe kaynaklarının içinde yedinci sırada gösterildi.

Küresel tedarik zincirlerinde uzun süreli bozulmanın beklendiğine yer verilen raporda, dünyanın çevresel, toplumsal ve teknolojik risklerin geniş zincirleme etkisine hazır olmadığı ifade edildi.

Raporda çevrenin korunmasına dair hedeflerin salgından dolayı geri planda kalma riski olduğu belirtilerek, hükümetlerin 'yeşil bir ekonomik toparlanma' için çalışması gerektiğine vurgu yapıldı.

'Salgın, yaşam ve geçim kaynaklarını mahvetti'

Rapora ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, “Kovid-19 krizi yaşamları ve geçim kaynaklarını mahvetti. Bu, geniş ölçüde sonuçları olan bir ekonomik krizi tetikledi ve geçmişin eksik yönlerini açığa çıkardı” ifadesini kullandı.

Zahidi, dünya liderlerine risklere karşı ve salgının etkisini yönetmek için birlikte çalışma çağrısı yaparak, “Şimdi, bu krizi işleri farklı yapmaya, daha sürdürülebilir, dirençli ve kapsayıcı daha iyi ekonomiler oluşturmaya yönelik kullanmak için eşsiz bir fırsatımız var” yorumunda bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde