Düğün sezonu açıldı.. Bu sene hangi oyunlar ve şarkılar moda...

Düğün sezonu açıldı.. Bu sene hangi oyunlar ve şarkılar moda...

Düğün sezonunun açılmasıyla düğün hazırlıkları da hız kazandı. Özel dans kurslarına gitmek şimdilerde çok moda. İlk danslarını unutulmaz kılmak isteyen çiftler 250 TL’ye de 30 bin TL’ye de dans koreografisi öğrenebiliyor…

Düğün sezonu açıldı.. Bu sene hangi oyunlar ve şarkılar moda...
16px
24px
28.06.2019 15:51
ABONE OLgoogle

Merve Yılmaz'ın haberi

DÜĞÜN gününüz yaklaşıyor, özenle seçtiğiniz gelinliğiniz, damatlığınız, saçınız, makyajınız, davetiyeniz ve düğün salonunuz hazır. Peki ya düğün dansınız? Bu özel günü seçecekleri müzik ve dans koreografileriyle hafızalardan silinmeyecek bir güne çevirmek isteyenler için imdada işin uzmanları yetişiyor. Giriş müziğiniz çaldı alkışlarla içeri girdiğiniz o büyülü sahne sizi çağırıyor. Işıklar ve konfetiler arasında piste çıktınız ve bir daha unutamayacağınız ilk dansınız başlıyor. Sahne sizin…

Artık bu güzel ambiansı yaşamak sanıldığı kadar zor ve pahalı değil. Son yıllarda sayıları artan kurslardan alacağınız eğitimlerle düğün salonuna etkileyici bir giriş yapabilirsiniz. Müziği dinlemeyi ve çözümlemeyi, müziğin ritmiyle adım atmayı, tutuş pozisyonunu, beraber hareket etmeyi ve figürlerin nasıl kullanıldığı öğretilen bu kurslarda fiyatlar 250 ile 30 bin TL arasında değişiyor. Nisan ve Ekim ayları arasında daha çok talep gösterilen kurslara düğün gününe 1.5 ay kala başlanması öneriliyor. Çift danslarının yanı sıra son dönemlerde toplu danslarının da öğrenildiği piyasada zeybek, harmandalı, reyhani ve roman havası, erik dalı gibi seçenekler de düğün dansı derslerinin arasına girdi. Çiftler arkadaşlarıyla birlikte bu eğitimlere katılabiliyor. Eğitmenlerle düğün dansı piyasasını konuştuk…

HER BÜTÇEYE UYGUN FİYAT

Serkan Ersöz Dans Stüdyoları 1996’dan beri müzik, dans ve etkinlik alanlarında hizmet veriyor. Üç ayrı lokasyonda beş eğitmenle çalıştıklarını söyleyen Serkan Ersöz, yıllık ortalama 400 çifte dans verdiklerini söylüyor. 1985’den itibaren düğünlerin, düğün salonlarından balo salonlarına, kır bahçelerine ve otel organizasyonlarına dönmesiyle dans dersi almanın önem kazandığını belirten Ersöz, “Dans kurslarının açılması ve ulaşılabilir ders fiyatları sayesinde son zamanlarda hemen her düğünde bu tür danslar yapılır oldu” diyor. Son yıllarda vals dansının estetik olması nedeniyle çiftler tarafından daha çok tercih edildiğini söyleyen Ersöz, zeybek oyununun da çok talep gördüğü bilgisini paylaşıyor.

Dersleri özel ve paket olarak verdiklerini söyleyen Ersöz, “Genelde üç ile beş derslik paketlerle çiftin koreografiyi ve dansı öğrenmesini, hem psikolojik hem de teknik açıdan hazır olmalarını sağlıyoruz. Koreografinin unutulmaması için son dersimizi düğün yapılacak mekanda, düğünden bir-iki gün önce ve diğer derslerini de düğün tarihinden üç-dört hafta öncesine gelecek şekilde ayarlıyoruz. Her ders 1.5-2 saat sürüyor” diyor.

Ders paketlerine ve yapılan prodüksiyona göre fiyatlandırma değişkenlik gösteriyor. Ortalama 400 TL harcayarak sade ve şık bir dans için hazırlanmak mümkün. Ama Ersöz’ün verdiği bilgiye göre, daha karmaşık danslar hazırlayıp (dans ekibi, canlı enstrümanlar, özel kostüm tasarımı vs.) 20-30 bin civarı bir bütçeyle daha akılda kalıcı bir prodüksiyon yapmak da mümkün. Düğün ekonomisi içinde düğün danslarının bütçenin yüzde 0.2’lik bir kısmını oluşturduğunu söyleyen Ersöz, “Çok az bir bütçeyle estetik görüntü, mutlu yüzler ve unutulmaz hatıraya sahip olursunuz” diyor.

“İLK DANS ÖZEL OLMALI”

Hande Kayacık Dance Company 2007’den beri her sene yüzlerce çiftin düğün danslarına imza atıyor. Yılda ortalama 300 çiftle çalıştığını söyleyen Hande Kayacık, “Bu işe başladığımdan beri 3 binden fazla çiftin ilk dansına imza attım” diyor. Genellikle çiftlerin asil bir dans olduğu için vals ve rumba gibi salon danslarını tercih ettiklerini söyleyen Kayacık, “Çılgın çiftlerimizle Latin dansları ve rock and roll da yapıyoruz” diyor. Derslere düğüne bir ay kala başlanmasını tavsiye eden Kayacık, “Bize gelenlerin yüzde 99’u daha önce dans eğitimi almamış çiftler oluyor. İlk önce dans etmeyi öğreniyorlar. Dansın temel kuralları ile başlayarak ardından figürlere geçiyoruz. Koreografi ise işin son aşaması” diyor.

Nisan-Ekim ayları arasında sektörün hareketlendiğini sözleyen Kayacık, “Son dakikacı çiftlerimizle vakit bulamadıkları için gece 22:00, 23:00 hatta 24:00’lere kadar çalıştığımız oluyor” diyor. Düğün dansında fiyatların çifte ayrılan süreye göre değiştiği bilgisini veren Kayacık “Çift bizim zamanımızı rezerve ediyor. Biz bu sürede çifte verebileceğimizin maksimumunu vermeye çalışıyoruz. Amacımız günün sonunda doğal, içten ve herkesi duygulandıracak bir dans çıkartmak. Her çiftle teker teker özenle ilgileniyoruz” diyor. Kayacık’a toplu danslara rağbetin nasıl olduğunu sorduğumuzda ise şunları söylüyor: “Bence ilk dans çifte özel olmalı. Arkadaşlarla ya da başka dansçılarla bu özel an bölünmemeli. Grup danslarını pasta kesimine doğru eğlencenin başladığı zamanda yapmalarını tavsiye ediyorum. Yapılacak dansın süresi, türü ve kişi sayısına göre fiyat değişiyor.”

“ÖNCE SLOW, SONRA HARMANDALI”

2000’den bu yana 4250 çifte düğün dansı eğitimi verdiklerini söyleyen Dans Point Düğün Dansı Eğitmeni ve Koreograf Öngün Güner, “Düğün dansları sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla, çiftlerin ve davetlilerin paylaştıkları düğün videoları sayesinde son beş yılda daha çok rağbet görmeye başladı” diyor. Yılda ortalama 225 çifte ders verdiklerini söyleyen Güner, genelde düğün çiftlerinin çoğunun slow dans ve vals dansını, bunun dışında yöresel zeybek, harmandalı, reyhani, roman havası, erik dalını tercih ettiğini belirtiyor. Rock, Latin, Hint dansı, Bollywood dansı ve rock and roll müziğiyle de dans etmek isteyen çiftlerinde olduğunu söyleyen Güner, “Örneğin, 80’ler 90’lar konseptli bir düğün temasında, çift ilk danslarının bu dönemin en popüler şarkılarından oluşan müziklerden potpori yapıp dönem dansı yapmak isteyebiliyor. Bazen de açılış dansının hemen arkasına damat eşiyle beraber ya da en yakın arkadaşlarıyla beraber harmandalı yapmak isteyebiliyor” diyor.

Altı farklı düğün dans paketlerinin olduğunu söyleyen Güner, “Düğününe az zamanı kalanlar için iki saatlik paket, hem ilk dans hem de zeybek yapmak isteyenler için altı saatlik paket, düğünde ya da kınada roman dansı veya Bollywood dansı yapmak isteyenler için ise dört saatlik paket gibi farklı seçenekler sunuyoruz. Dans derslerine başlama süresi bir ile sekiz hafta arasında değişiyor” diyor. Firmanın fiyatları 390 ile 790 TL arasında değişiyor. Çift profesyonel dans ekibi talep ederse, dansçı başına bir ücret talep ediliyor. Bu da dans türüne göre değişiklik gösteriyor. Onun dışında düğün dans dersi paketlerinin fiyatı sabit.

“KOREOGRAFİDE TEK KAPTAN MÜZİK”

İlk dans, 20 yıl sonra bile hatırlanacak birkaç andan biridir. Bu nedenle çiftlerin bu eğitimi güvenecekleri bir kurumdan almalarını tavsiye eden Shaka Dance Kurucusu ve Eğitmeni Evren Büyüksarıoğlu, “Bir müziğe koreografi yaparken tek kaptan müziktir. Çiftlerimize eğer talep ederlerse şarkı konusunda bir yönlendirme yapıyoruz ve bu yönlendirmeyi yaparken de düğün mekanından, konseptine, gelinlik modelinden, çiftin aralarındaki ilişkinin enerjisine kadar bir sürü detayı o sohbet sırasında toparlıyoruz. En uygun olduğunu düşündüğümüz şarkıları öneriyor ve içlerinden birini seçip derslere başlıyoruz. İlk tercihimiz onların kendileri için özel olan şarkı ile başlamaları” diyor. İlk dans için ortalama dört ile altı ders verdiklerini söyleyen Büyüksarıoğlu, çiftlerin düğün tarihlerinden 1-1,5 ay kadar önce kursa başlamasının yeterli olabileceğini söylüyor.

Fiyatların ders sayısı, düğün yerinde prova ya da düğün günü düğün yerinde provaya göre değişiklik gösterdiğini sözlerine ekleyen Büyüksarıoğlu, fiyatların ortalama 500 TL’den başlayıp 1.500 TL’ye kadar çıktığını söylüyor. Çiftlerin dans deneyimleri yoksa ilk etapta ne tür bir dansla başlattıklarını sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor:

“Çiftlerle görüşme yaparken onlara, kendilerinin daha önce bir dans eğitimlerinin olmadığının bilincinde olduğumuzu, gelinliğin her ikisine de ayrı tedirginlik yaşatacağını bildiğimizi ve bütün gözlerin onların üzerinde olmasının onları nasıl etkileyebileceğini tahmin ederek derslere başlayacağımızı anlatıyoruz. Bu noktada dansın türünün ne olduğundan çok eğitmenin çifti ivedilikle tanıyıp anlayıp onları buradan mutlu bir şekilde çıkartacak bir koreografi çalıştırması daha önemli oluyor.”

KAYINVALİDE VE KAYINPEDER

Ülkemizde son yıllarda popülerliğini artıran düğün danslarına talebin arttığını dile getiren Halk Oyunları Eğitmeni Mine Seven Romaniçe, en çok rağbet gören düğün dansları arasında çökertme, harmandalı, sirtaki ve roman danslarının geldiğini söylüyor. Dans öğrenmek isteyen çiftlere düğünden 15 gün önceden gelmelerini tavsiye eden Seven, “Gelen çiftlerin yanı sıra bazen kayınpeder ve kayınvalidelerin de ders istediklerine şahit oluyoruz” diyor. İki veya dört saatlik alınan bir dersin yeterli olabileceğini sözlerine ekleyen Seven, ücret konusunda adil olmak için saat başı ücret aldıklarını, Bu ücretin de 250 ile 300 TL arasında değiştiği bilgisini veriyor. Toplu danslara genelde arkadaş gruplarının başvurduğunu söyleyen Seven, “Horon, erik dalı, Ankara’nın bağları şu sıralar en favori olanlar” diyor. Düğün çiftlerine ise şu öğüdü veriyor: “Tek tavsiyem var stres yapmayın. Birbirinizi sevdikten sonra her türlü dansı yaparsınız.”

“ZEYBEK TERCİH EDİLİYOR”

İlk dansın genellikle çiftlerin hem kendilerine hem de sevdiklerine hoş ve eğlenceli bir anı bırakmak için tercih edildiğini söyleyen VeDans Okulu Kurucusu Gizem Müftüoğlu, 10 yıldır düğün danslarının popülaritesinin arttığını söylüyor. Çiftlerin ilk danslarını genellikle slow bir şarkı eşliğinde başlattıklarını söyleyen Müftüoğlu, “İlk dans kadar zeybek ve harmandalı çalışmalarımız da popüler. Özellikle erkek adımlarının baskın olduğu bir dans türü olan zeybek son dönemlerde sıkça tercih ediliyor. Çiftler halk oyunları için de muhakkak birkaç ders alıyor” diyor.

Dersleri iki aylık bir sürece yaydıklarını belirten Müftüoğlu, “Ders süreleri bir saat, çok nadir durumlarda 1.5 saat şeklinde olmak üzere haftada bir veya iki ders veriyoruz. Çoğu çiftin deneyimi olmadığı için öncelikli olarak çiftlerin beraber dans uyumunu yakalamaları çok önemli. Bu nedenle ilk verdiğimiz eğitimler temel duruş, temel ayak adımları, basit pozlar gibi temel hareketlerden oluşuyor” diyor. Her dönem Türkçe veya yabancı müzik alternatiflerinin değiştiğini sözlerine ekleyen Müftüoğlu, “Tercihler her zaman yavaş parçalardan yana oluyor. Bugüne kadar en çok tercih edilen parça Özdemir Erdoğan’ın Pervane’si oldu. Biz güncel ve farklı şarkılar konusunda çiftelerimizi yönlendiriyoruz. Son dönem popüler olan sanatçılardan seçenekler de sunuyoruz.”

“TOPLU DANSLARA RAĞBET VAR”

2006’dan bu yana kapalı ve açık alanları ile düğün, mezuniyet balosu, kokteyl, parti, kına gecesi organizasyonu, bekarlığa veda partisi gibi her türlü özel davetleriniz için hizmet veren Portaxe, birbirinden farklı organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Düğün dansı konseptlerinin çiftlerin isteklerine göre belirlendiğini söyleyen İşletmeci Lütfü Sapmaz, artık düğün danslarında çok fazla konseptin olduğunu, bu konseptlerin çiftlerin isteklerine göre belirlendiğini söylüyor. Çiftlerin yüzde 90’ının düğün dansı tercih ettiğini belirten Sapmaz, “Derslere ilk olarak dans türünün temel adımlarıyla başlıyoruz. Daha sonra adımlara hareket ekleyerek bu dansı koreografiye çeviriyoruz” diyor.

Toplu danslara rağbetin son zamanlarda fazla olduğunu dile getiren Sapmaz, “Çiftler ilk danslarının sonunda ya da pastadan önce arkadaşlarıyla dans etmeyi tercih ediyor. Bu konseptlerde daha çok hareketli ve eğlenceli danslar tercih ediliyor” diyor. Son olarak fiyatların çiftlerin seçmiş oldukları konseptlerin sayısına ve koreografilerin zorluk derecesine göre değiştiğini de söyleyen Sapmaz, “Fiyatlar 750 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Bu sene çiftler yeni şarkılardan daha çok eski şarkıları tercih ediyorlar. 80 ve 90’lı yılların yabancı müzikleri bu yılın trendi.”

Emek KIRBIYIK / Düğün.com CEO

“Ders alacağınız kursu mutlaka araştırın”

Yaklaşık 30 farklı şehirde 350’nin üzerinde düğün dans firması ile çalışan Düğün.com, evlenecek çiftler ile düğün sektöründeki firmaları buluşturan dijital bir platform. İşimiz, çiftler ile hizmet verenleri buluşturmak. Evlenecek çiftler sitemizi düğüne ilişkin her konuda detaylı bilgi almak, seçenekleri bir bütün halinde görebilmek, kendilerine farklı alternatifler sunan firmaları incelemek ve firmalarla hızla iletişime geçmek için kullanıyor.

Evlenecek olanlar, ister çift olarak ister arkadaş grubu ile bir dans gösterisi hazırlayacak olsun, hizmet alacağı dans kursunu mutlaka araştırmalı. Kursun, tercih edeceğiniz dans türünde ve düğün dansı konusunda deneyimi olup olmadığını sorgulayın. Kurstan sizden önce çalışan çiftlerin örnek videolarını da isteyebilirsiniz. Temin edebiliyorlarsa provalar ya da düğün esnasında çekilen videoları izlemek, bu kurs hakkında size fikir verecektir. Kurslar çiftleri ve tarzlarını anlayabilmelidir. Görüştüğünüz kursun sizin isteklerinizi ve tarzınızı iyi anlayıp, buna uygun dans türleri ve şarkılar önermesini beklemelisiniz. Tabii fiyatları ve ödeme koşulları da önemli. Sundukları düğün dansı paketleri ve ödeme kolaylıkları da önemli bir kriter. Yalnızca kursa ait stüdyoda alacağınız eğitimler yeterli olmayabilir. Düğün dansınızın düğün mekanına uygun olup olmadığını da düşünmelisiniz. Bu nedenle düğün mekanında prova hizmeti veren firmaları değerlendirmeliler.

Evlenecek çiftlere öneriler

- Son dakikaya bırakmayın.

- Dans kursunu araştırıp sundukları hizmetleri öğrenmeliler. “Haftanın yedi günü istedikleri zaman ders alabiliyorlar mı? Kaç eğitmenle çalışıyorlar? Derslerde tarlatanlı prova imkanı var mı? Düğün mekanında prova yapılıyor mu? Dersler birebir özel çalışma mı yoksa grup dersi mi? Müzik seçiminde yardım ediliyor mu?” gibi sorulara cevap bulmalılar.

- Gelinliğin kuyruk uzunluğu, duvağın şekli, uzunluğu ve kollarda kol bantları olup olmadığı mutlaka eğitmene söylenmeli ve gelinlikle düğün günü mekanda bir prova yapılmalı.

- Ayakkabı topuğu çok ince topuklu seçilmemeli. Provalarda mutlaka gelin ve damat ayakkabısı giyilmeli.

- Çiftler, dans edecekleri şarkının sözlerine dikkat etmeli. Melodisi ne kadar güzel olsa da sözler acıklı veya anlamsız daha kötüsü ayrılık parçası olabiliyor.

- Dansın süresi 2-3 dakika ile sınırlanıp, tadı damakta bırakılmalı. 

- İnternette, sosyal medyada düğün dansı videolarını izleyerek nasıl bir dans istediklerine beraber karar vermeliler.

- Hazırlıklara başlarken danışmanlardan destek alınmalı ve planı yaparken dans dersleri ve eğlence organizasyonunu da baştan hesaba katılmalı ve vakit ayrılmalı.

Bu yılın trend düğün dansı müzikleri

- Özdemir Erdoğan - Pervane

- Tarkan - Beni çok sev

- Tarkan - Aşk

- Karsu - Jest oldu

- Eda Baba - Her şey seninle güzel,

- Oğuzhan Koç - Vermem seni ellere

- Tango Fire - La Cumparsita

- Ed Sheeran - Perfect

- Leonard Cohen - Dance me to the end of love

- Guadala Pinada - Historia de un amor

- Second waltz

- Erik Dalı

- Ankara’nın Bağları

- Gelin Damat Oyunu

En çok ilgi gören toplu düğün dansları

- 80-90’lar müzikleriyle yapılan danslar

- Yabancı popüler disko şarkılarıyla yapılan danslar

- Gelinin kız arkadaşlarıyla yaptığı roman dansları

- Damadın erkek arkadaşlarıyla yaptı zeybek dansları

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde