Düğüm çözülüyor: İşte Karamehmet'in planı

Düğüm çözülüyor: İşte Karamehmet'in planı

Turkcell’de uzun bir aradan sonra yine sıcak gelişmeler yaşanacak gibi görünüyor.

Düğüm çözülüyor: İşte Karamehmet'in planı
16px
24px
27.04.2014 09:09
ABONE OLgoogle
Turkcell’de kritik 60 gün start alıyor. Finansman bulma şansı yükselen Çukurova, Rus Alfa’ya 1.6 milyar doları ödeyip yüzde 13.81 hisseyi almaya çalışacak. Ardından, “Anlaşmayı bozan taraf sensin” diyerek Alfa’nın Turkcell’deki diğer hisselerini de isteyecek.

Turkcell’de uzun bir aradan sonra yine sıcak gelişmeler yaşanacak gibi görünüyor. Cuma günü New York’tan gelen dava sonucu, Turkcell’de ortakların yeni bir strateji oyununa başlamasına neden olacak. Kuşkusuz bu oyunda artık ipler Mehmet Emin Karamehmet’in elinde gibi görünüyor. Ancak tek şartla... Kreditörleri ikna edip gerekli finansmana ulaşabilirse.

Tabii bir de Turkcell yönetimine iyice yerleşen Ankara’nın bu konumunu kaybetmek isteyip istemeyeceği de gelişmelerde ve yeni sürpriz hamlelerde çok önemli olacak. (TMSF Karamehmet’e yeni borçlar çıkarabilir mesela) 

Geçtiğimiz günlerde 20 yılını geride bırakan, Türkiye’nin en değerli şirketlerinden biri olan Turkcell’de yeni bir satranç oyunu başlıyor.

Şimdi gelin olabilecekleri, hamleleri adım adım soru cevap şeklinde analiz etmeye çalışalım.

Soru 1: TeliaSonera neden dava açtı, Çukurova varlıklarına tedbir neden geldi?

Turkcell’in İskandinav ortağı TeliaSonera, 2005 yılında Rus Alfa ile anlaşan Mehmet Emin Karamehmet’in kendilerine tabiri caiz ise kazık attığını iddia etmişti. Ruslar’la anlaşmadan sadece bir kaç gün önce Karamehmet’in kendileri ile bağlayıcı anlaşma yaptığını iddia eden TeliaSonera tarafı, son dakikada Karamehmet’in fikir değiştirip Rus Alfa ile finansman anlaşmasına yönelmesinin ardından 932 milyon dolarlık bir tazminat davası açıp, Çukurova’nın başta ABD ve İngiltere olmak üzere yurtdışı varlıklarını bloke ettirmişti.

Soru 2: Çukurova Grubu, New York’ta çıkan kararla ne kazanmış oldu?

Bu varlıklar üzerindeki blokaj kaldırılıyor. Bu blokajın kaldırılması ile birlikte Çukurova Grubu finansman kaynaklarına daha rahat erişme imkanı bulacak. Zaten Çukurova Grubu, Privy Council’in rehinli hisselerle ilgili verdiği kararın ardından, “Ben bu parayı ödeyebilirim ancak TeliaSonera’nın koyduğu blokaj beni zorluyor. Finansmana erişemiyorum. Lütfen önce bu kararla ilgili olarak açtığımız temyiz davası beklensin. 60 günlük ödeme süresi daha sonra başlasın” başvurusunda bulunmuş, mahkeme de kabul etmişti. Cuma günkü gelişmeyle birlikte Karamehmet, Privy Council’in verdiği ,“Rus Alfa’dan hisselerini almak istiyorsan 1 milyar 565 milyon dolar ödemen gerek” kararının gereğini yapabileceğine inanıyor. Yani Ruslar’ın rehinde tuttuğu yüzde 13.81’lik hissesini para bulup geri alabilecek.

Soru 3: Karamehmet’in şirketlerine el kondu. Bu ortamda kredi bulabilir mi?

Digiturk’e, BMC’ye el kondu, satılıyor. Medya şirketleri çoktan satıldı. Evet, bir sürü varlık kaybına uğradı, ancak unutulmasın ki söz konusu olan Turkcell hisseleri. Turkcell’in zaten 12 milyar doların üzerinde piyasa değeri var. Yüzde 13.81’lik hisseyi bu kez bir finansman kurumuna teminat göstererek bu krediyi rahatlıkla bulabilir. 

Turkcell’in kasasında tam 4 yıldır ödenemeyen 2 milyar dolara yakın temettü olduğu da unutulmasın. Ayrıca Karamehmet, Genel Energy’nin de ortağı.

Soru 4: Yüzde 13.81’lik hisseyi geri alan Karamehmet’in ikinci adımı ne olur?

2005 yılında Rus Alfa ile Karamehmet 3.3 milyar dolarlık bir finansman paketinde anlaşmıştı. Rus Alfa’ya yüzde 13.51 hisse veren Çukurova, yüzde 13.81’lik hisseyi ise rehin etmişti. Daha sonra Ruslar, ‘ödemeler gecikti’ bahanesi ile yüzde 13.81’lik hisseye de el koymak istedi. Bununla da yetinmeyip Turkcell İletişim’i kontrol eden Turkcell Holding’de TeliaSonera ile ortak hareket edip (Bunu nasıl yaptıklarını altta başka bir kutuda anlattım) Çukurova’yı dışladılar. İkili ortak hareket ederek Turkcell’i ele geçirme planı yaptı. Devreye Ankara girdi. SPK kritik tebliğlerle, Sanayi Bakanlığı genel kurula komiser göndermeyerek, iki yabancı ortağın Turkcell’i ele geçirme planına set çekti. Yani işin aslına bakılacak olursa Ruslar, Karamehmet ile yaptıkları 2005 anlaşmasına aykırı davrandı.

İkinci adım Çukurova Telecom Holding’den Ruslar’ı püskürtmek

Karamehmet’in yüzde 13.81’lik hisseyi alması halinde Ruslar’ı Turkcell’in içinden tamamen çıkarma hamlesine girişmesi ve uluslararası mahkemeleri ikna etmesi için elinde pek çok delil olacak.

Turkcell İletişim’in Rus Alfa ve TeliaSonera tarafından kilitlendiği ortada. Turkcell İletişim’in yüzde 51’ine sahip Turkcell Holding’in yüzde 52.9’u Çukurova Telecom Holding’e ait. Yüzde 47.1’lik pay ise Sonera Holding’in. Turkcell Holding Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşuyor. Bunun 2 üyesi Çukurova’dan, 2 üyesi Alfa’dan, 3 üyesi ise TeliaSonera’dan. 

Rus Alfa ve TeliaSonera üyeleri çok uzunca bir süre ortak hareket ederek Turkcell Holding’i kilitlediler. Orada Karamehmet aleyhine 5’e 2 şeklinde bir denge yarattılar. Oysa Karamehmet, 2005 anlaşmasında Ruslar’ın kendi yanında yer almasını planlamıştı. Yani 4’e 3 hakimiyet Karamehmet-Alfa ikilisinde olacaktı. Yıllar içinde Ruslar fikir değiştirdi ve başka bir oyunu devreye soktu. Karamehmet ikinci aşamada Turkcell Holding’deki ihaneti ortaya koyup hisseleri isteyecektir. Böylece Turkcell Holding’in yüzde 52.9’una sahip Çukurova Telekom Holding’de Karamehmet hakimiyeti oluşursa, Turkcell İletişim de yeniden Karamehmet kontrolüne geçebilecek.

Ercan İnan/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde