Dubai Emiri, korsan yazılımla eşini dinlemiş!

Dubai Emiri, korsan yazılımla eşini dinlemiş!

İngiltere Yüksek Mahkemesi, 'Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un eski eşi Prenses Haya'nın telefonunun dinlenmesi emriyle yargıya müdahale ettiğine karar verdi.

Dubai Emiri, korsan yazılımla eşini dinlemiş!
16px
24px
07.10.2021 13:34
ABONE OLgoogle

İngiltere'de Yüksek Mahkeme; Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un, eski eşi Prenses Haya'nın ve avukatlarının telefonlarını casus yazılımla hacklettiği sonucuna vardı.

Şeyh Muhammed, İsrail firması NSO tarafından devletler için ulusal güvenlik risklerine karşı koymak için geliştirilen sofistike Pegasus yazılımını, Ürdün Kralı Abdullah'ın üvey kız kardeşi Prenses Haya bint el-Hüseyin ve onunla yakından bağlantılı olan bazı kişilerin telefonlarını dinlemek üzere kullandı.

Bunun yanı sıra hükümdarın, Prenses Haya'nın Londra yakınlarındaki malikanesinin bitişiğinde bir malikane satın almaya çalıştığı da ortaya çıktı. Mahkeme, Prensesin avlanmış, güvensiz ve “artık nefes alamıyor” gibi hissettiren göz korkutucu eylemler olduğuna da hükmetti.

İRADESİ DIŞINDA ALIKOYULDULAR

Son kararlar, mahkemenin Şeyh Muhammed'in iki kızını kaçırdığı, onlara kötü davrandığı ve iradeleri dışında alıkoyduğu sonucuna varmasından 19 ay sonra geldi.

İngiltere ve Galler'deki Yüksek Mahkeme Aile Bölümü başkanı Yargıç Andrew McFarlane kararında, "Bulgular, güvenin tamamen kötüye kullanıldığını ve gerçekten de önemli ölçüde gücün kötüye kullanıldığını gösteriyor" dedi.

Şeyh, bilgisayar korsanlığı iddialarını reddetti ve avukatları, Orta Doğu'daki diğer ülkelerin de bu şekilde suçlanabileceğini savundu.

Avukatı David Pannick mahkemeye verdiği demeçte, “Babanın böyle bir faaliyetten haberi yok” dedi.

Pannick, "Başka herhangi bir kişinin NSO'yu veya herhangi bir yazılımı bu şekilde kullanması için yetki vermemiş veya talimat vermemiş, teşvik etmemiş veya herhangi bir şekilde önermemiştir” dedi.

Şeyh Muhammed (72) ve Prenses Haya (47) iki çocukları Jalila (13) ve Zayed (9) ile İngiltere'ye kaçtığından beri acı ve pahalı bir velayet savaşına girdi.

KORUMALARDAN BİRİYLE İLİŞKİSİ OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR

Bu arada Prensesin, İngiliz korumalarından biriyle ilişkisi olduğu şüphesiyle güvenliğinden endişe ettiğini söyledi.

Bu arada Dubai hükümdarının hedef aldığı kişiler arasında, Prenses Diana'dan boşanmasında Prens Charles'ı temsil eden İngiltere Lordlar Kamarası üyesi Prenses Haya'nın avukatı Fiona Shackleton da var.

Mahkemeye, eski İngiltere başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair'in Shackleton'ın kendisinin ve Prenses Haya'nın siber saldırıya uğradığını acilen haber vermesinin ardından, faaliyetin geçen yıl Ağustos ayında ortaya çıktığı öğrenildi.

İsrailli firma, olayla ilgili hemen yorum yapamayacağını, ancak Pegasus'un kötüye kullanıldığına dair kanıt alırsa harekete geçeceğini söyledi.

Yargıç McFarlane'in bir yıl süren duruşmaların ardından bulgularına ilişkin raporlama kısıtlamaları dün kaldırıldı.

İngiliz eğitimli prenses bir görgü tanığında, "Şu anda özgürce hareket edebileceğimi hissetmiyorum ve her zaman avlanmak üzere olduğumu düşünüyorum. Günün her anında omzumun üzerinden bakmak zorunda kalıyorum" dedi. 

BAE'nin siber faaliyetleri ilk kez inceleme altına alınmıyor.

Geçen ay, BAE siber casusu olarak çalışan üç eski ABD istihbarat görevlisi, insan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve rakip hükümetleri gözetlemek için ABD bilgisayar korsanlığı yasalarını ihlal ettiğini itiraf etti.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde