Doları yükseltti! Nedir bu Çekirdek Enflasyon?

Doları yükseltti! Nedir bu Çekirdek Enflasyon?

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyonu dikkat çekmesi doları yükseltti. Peki nedir bu çekirdek enflasyon?

Doları yükseltti! Nedir bu Çekirdek Enflasyon?
16px
24px
08.09.2021 16:00
ABONE OLgoogle

"Beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz" diyen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon faizi aşınca "çekirdek enflasyon önemli" diyerek söylem değiştirdi. İşte bu sözlerden sonra dolar hızla yükselmeye başladı. 

Merkez Bankası Başkanı'nın dikkat çektiği Çekirdek Enflasyonbir anda google da en çok aranan kelime oldu.
İşte Çekirdek Enflasyon tanımı:

Basit Tanım

Ana enflasyon endeksini oluşturan ürün mal ve hizmet (ürün) sepetinden bazı ürünlerin çıkartılarak kalan ürünlerle fiyatlar genel seviyesindeki değişikliklerin hesaplanması çekirdek enflasyon göstergeleri olarak adlandırılır.

Ana enflasyonun hesaplandığı ürün sepetlerin içinde mevsimsellik özelliği gösteren, hava koşullarına bağlı olan gıda grubu ürünleri, benzin, doğal gaz, alkol ve tütün ürünlerinde olduğu gibi fiyatları arz ve talebe bağlı olmadan daha çok devlet tarafından belirlenen veya yönlendirilen ürünler vardır. Bu ürünlerin fiyatları diğer ürünlerin fiyatlarına göre daha fazla dalgalanma özelliğine sahiptirler.

Bu ürünlerin fiyatlarındaki değişimler duruma göre ana endeksteki enflasyon rakamlarını artırabilir veya azaltabilir. Bu ürünlerin fiyatlarındaki değişimler bir defa olduğu sürece etkileriyle ileriye yönelik enflasyon görünümünde yanıltıcı olabilirler. Bu yüzden bu yanılgıya düşmemek ve enflasyondaki gerçek eğilimi görebilmek amacıyla çekirdek enflasyon göstergeleri oluşturulmuştur.

Çekirdek enflasyon göstergeleri ana hedefi fiyat istikrarı olan merkez bankalarınca yakından takip edilen enflasyon göstergelerindendir.

Ülkemizde fiyat istikrarını sağlamak için uygulanan enflasyon hedeflemesi rejiminde her ne kadar seçilen hedef yıl sonu yıllık TÜFE artışı olsa da, TCMB bu hedefi gerçekleştirmek amacıyla uyguladığı para politikası için özel kapsam TÜFE göstergelerinden olan H ve I çekirdek enflasyon göstergelerini yakından takip etmektedir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde