Doları BSMV mi yükseltti?

Doları BSMV mi yükseltti?

Ödenecek vergideki belirsizlik yüzünden dün Merkez Bankası'nın açtığı döviz ihalesine bankalar tedirgin yaklaştı. Bunun doların yükselmesinde etken olduğu ifade ediliyor.

Doları BSMV mi yükseltti?
16px
24px
21.11.2017 08:47
ABONE OLgoogle

Habertürk Gazetesi’nden Rahim Ak’ın haberine göre doların dünkü yükselişinde Merkez Bankası’nın döviz ihalesinden vergi alınacağı endişesi etkili oldu.

Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi (BSMV)  belirsizliği ihaleyi etkilemiş Merkez Bankası'nın döviz kurundaki oynaklığı azaltmak için gerçekleştirdiği uzlaşmalı vadeli döviz alım satımı işlemleri öncesi dolarda ilginç bir yükseliş meydana geldi.

Kur 3.87'den 3.93'e kadar tırmanırken bunun nedeninin eski bir düzenleme olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de Merkez Bankası'nın uzlaşmalı vadeli döviz işlemleri benzeri türev işlemler yüzde 5 oranında Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi'ne (BSMV) tabi. Meclis'te bulunan torba yasaya türev işlemlerinde BSMV'nin kaldırılacağı maddesi konuldu.

Ancak torba yasa henüz Meclis Genel Kurulu'ndan geçmedi. Yani mevcut durumda tezgâhüstü nakdi uzlaşmalı türev işlemlerinde BSMV istisnası henüz yok. İşte dün bu istisna olmadığı için bazı bankalar ve şirketlerin ihaleye ilgi göstermediği öğrenildi. BSMV'nin torba yasa ile kaldırılacağını bilen bazı bankalar ise buna güvenerek ihaleye teklif verdi.

637 MİLYON DOLAR TEKLİF GELDİ

Ancak durumun hâlâ belirsiz olması bazı banka ve şirketleri teklif vermekten alıkoydu. Böylece ihaleye gelen teklifte sıkıntı olacağı varsayımıyla piyasada endişe oluştu. Bu endişenin de doların yükselmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. Ancak ihale sırasında gelen 637 milyon dolarlık teklif bu havayı dağıttı.

Diğer yandan ihalede oluşan fiyatın cazip olması nedeniyle bundan sonraki ihalelerde tekliflerin BSMV dezavantajı da ortadan kalkarsa daha iyi olabileceği ifade ediliyor. Torba yasa Meclis'ten geçtikten sonra türev işlemlerinde BSMV kalkacak, böylece Merkez'in vadeli döviz satış ihalelerinde eli daha da güçlenecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde