Dolarda yükseliş durdurulamıyor: 17.20

Dolarda yükseliş durdurulamıyor: 17.20

Dövizin ateşini düşürmek için ekonomi yönetiminin aldığı geçici tedbirlerin hiçbirisi işe yaramıyor. Dolar serbest piyasada 17.06 liradan işleme başladığı bugün 17.20 lirayı gördü.

Dolarda yükseliş durdurulamıyor: 17.20
16px
24px
06.07.2022 11:37
ABONE OLgoogle

Ekonomi yönetiminin dövizin ateşini söndürmek için ardı ardına aldığı önlemlerin hepsi boşa çıktı. Döviz kurları dün başladığı yükselişi bugün de sürdürüyor. Dolar serbest piyasada 17.06 liradan işleme başladığı bugün 17.20 lirayı gördü. Böylece bu yıl 22 Mayıs’ta ulaştığı 17.54 seviyesine sadece 34 kuruş kaldı. Güne 17.49’dan başlayan euro ise 17.65 TL’den işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” tezi çerçevesinde ekonomi yönetiminin faizi artırmak yerine arka arkaya uygulamaya koyduğu başarısız enstrümanlarla hem enflasyonu hem de dövizi düşürme çabaları her geçen gün etkisini yitiriyor.

Dövizin ateşini düşürmek için önce kur korumalı mevduat (KKM), ardından gelire endeksli senet (GES) ve en son da 24 Mayıs Cuma akşamı 900 bin dolar dövizi bulunan şirketlere getirilen kredi kısıtlaması önlemleri de boşa çıkmış görünüyor. Kredi kısıtlaması kararı sonrası 16.40'lara kadar gerileyen dolar, bugün yeniden 17.04 TL'ye ulaştı. Böylece doların 22 Mayıs’ta ulaştığı bu yılki 17.54 TL’lik rekor seviyeye yeniden gelmesine ramak kaldı.

Gerildi, gerildi…

HalkTV'den Nuray Tarhan'ın haberine göre Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “KKM, GES, şirketlere döviz sattırma operasyonu, bankalara cezai komisyon şartları derkennnn... USDTRY, devasa ve ucu açık hazine ödemeleriyle beraber 17.10’u geçti. Gerildi, gerildi; kırmak için son adımınız nedir?” dedi.

Küresel piyasalar resesyon endişesiyle çalkalanıyor

Küresel piyasalar artan resesyon endişeleriyle birlikte alt üst olurken, dünya genelinde makroekonomik verilerin ekonomilerin durumuna ilişkin vereceği işaretlerin piyasalarda oynaklığı daha da artırmasından endişe ediliyor. Dün ABD tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu arasındaki fark Ocak 2021'den bu yana ilk kez 100 baz puanın altına düşerek yüzde 0.99'a geriledi.

ABD swap piyasalarındaki fiyatlamalarda ise 10 yıllık tahvil faizinin 3 aylık forward oranı ile 3 aylık hazine bonosunun 3 aylık forward oranı arasındaki fark yüzde eksi 0.35'le ülkenin gelecek 6 ila 18 ay içinde resesyona girebileceğini fiyatlamaya devam ediyor.

Artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 106.8'le 31 Ekim 2002'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, söz konusu endişelerin dolar talebini desteklemeye devam edeceği tahmin ediliyor

Analistler, ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme ihtimalinin yüzde 40'lara yaklaştığını bildirirken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek yıl şahin tutumundan vazgeçerek yıl ortasına kadar 2 kez faiz indirmesinin fiyatlanmaya başladığını dile getirdi.

ABD ile Çin arasında tarifeleri kaldırmaya yönelik girişimler piyasalarda olumlu karşılansa da, kaldırılacak tarifelerin ABD'de enflasyonun artışında etkisi büyük olan gıda, yakıt ve konut gibi sektörlere şimdilik fayda sağlayamayacağına ilişkin değerlendirmelerle haberin etkisi sınırlı kaldı.

Emtia fiyatları dünya genelinde ekonomik aktivitenin durgunlaşacağına yönelik endişelerle dün sert satıcılı bir seyir izledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde