Dolar ve Euro bu sabaha kaç TL'den başladı?

Dolar ve Euro bu sabaha kaç TL'den başladı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomik tedbirler sonrası yüzde 30'ların üzerinde gerileyen dolar ve euro kurları, dün geceki sert düşüş sonrası bu sabah hafif yukarı yönlü işlem görüyor.

Dolar ve Euro bu sabaha kaç TL'den başladı?
16px
24px
21.12.2021 08:00
ABONE OLgoogle

Piyasalar ve Türkiye ekonomisi için oldukça hareketli bir akşam geride kaldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine sonrası yeni ekonomik tedbirleri açıklaması sonrasında dolar/TL'de günü yüzde 23 düşüşle tamamladı.

Pazartesi günü 18 seviyesini gören dolar/TL, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında 13'ün altına kadar geriledi. Dolar kuru salı sabahı 12,30 seviyesinin altında bulunurken açıklama sonrasında 1 milyar doların bozdurulduğu belirtiliyor.

Dolar/TL , pazartesi günü kabine toplantısı öncesinde 18 seviyesini aşarak rekor kırdıktan sonra TL’yi özendirici önlemlerin açıklanmasıyla gerileyerek 12,27 seviyesine kadar düştü. Dolar kuru salı günü sabah saatlerinde yüzde 8 düşüşle 12,30 seviyesinin altında işlem görüyor.

Dolar kurundaki düşüşe rağmen Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi ve 10 yıllık tahvil faizlerinde bir gerileme görülmedi. Türkiye’nin CDS’i 623 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 23,91 civarında seyrediyor.

Türk lirasının 1 aylık ima edilen oynaklığı pazartesi günü 60,94’e ulaşarak 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Gösterge en son 13 Ağustos 2018’de 61,47 seviyesine kadar tırmanmıştı.

Kurlardaki neden sert bir şekilde geriledi?

Döviz kurlarında atak devam ederken, döviz mevduatının çözülmesi ve yastık altını ekonomiye kazandırmak amacıyla sürpriz bir hamle geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı.

Erdoğan, "Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak" dedi.

Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara da doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verileceğini açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde