Dolar üç günde yüzde 10 düştü: Dolar 7.70, euro 9.10

Dolar üç günde yüzde 10 düştü: Dolar 7.70, euro 9.10

Kur, bu hafta Türk Lirası cinsinden varlıkları destekleyen yoğun ekonomi gündemiyle birlikte sert düşüşünü sürdürüyor.

Dolar üç günde yüzde 10 düştü: Dolar 7.70, euro 9.10
16px
24px
12.11.2020 14:45
ABONE OLgoogle

Dolar/TL 'de yeni ekonomi dönemi açıklamaları sonrasında görülen düşüş ivmesi devam ediyor.

Geçen haftayı 8.5153'ten kapatan kur bu hafta kademeli olarak geri çekilerek 8 seviyesinin altına indi. Bugün de kurda yüzde 1'e varan düşüş kaydedildi. Böylelikle kurda Cuma günü görülen zirveye göre yüzde 10'luk düşüş kaydedildi. 

Dolar/TL 7.70, euro/TL 9.10 düzeyinden el değiştiriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırmasına ilişkin dünkü açıklaması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında ekonomiye dair verdiği mesajlar Türk Lirası cinsi varlıkları destekledi.

BIST 100 Endeksi'nde, Erdoğan’ın normalleşme mesajlarından kaynaklı doping etkisiyle Çarşamba günü kapanış rekoru kırılırken, işlem hacminde de rekor kaydedildi. Gösterge endeks güne yükselişle başlamasının ardından yüzde 1'in üzerinde primli.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi de bu hafta sert bir düşüşle 400 baz puana yaklaştı.

Bloomberg'in araştırmasına göre yılın üçüncü çeyreğinde dolar/TL'ye ilişkin en isabetli tahminleri yapan kurum olan Citi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni dönem açıklamaları sonrasında TL pozisyonunu pozitif yönde güncelledi.

Piyasaların ve dolar/TL'nin yönü açısından takip edilecek önemli gelişmeler arasında Merkez Bankası'ndaki yönetim değişikliğinin ardından haftaya gerçekleştirilecek politika toplantısı var.

Geçen hafta Murat Uysal'ın görevden alınmasının ardından yeni başkan Naci Ağbal atanmıştı.

Dolar/TL kurunda yaşanan sert hareketler beraberinde volatilitede artış getirdi.

Kurda 1 aylık zımni volalite günlük kapanış fiyatlarına göre 11 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Ayrıca 3 aylık ima edilen volatilite yüzde 22.36'dan yüzde 21.59'a gerilerken, 3 yılık tarihi volatilite yüzde 12.81'den yüzde 14.16'ya yükseldi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde