Dolar neden düşüyor? Ekonomist Uğur Gürses açıkladı

Dolar neden düşüyor? Ekonomist Uğur Gürses açıkladı

Amerikan Merkez Bankası FED, faiz artırmasıyla birlikte dolar düşmeye başladı...

Dolar neden düşüyor? Ekonomist Uğur Gürses açıkladı
16px
24px
04.05.2022 21:48
ABONE OLgoogle

Türkiye bayram nedeniyle bu fırtınadan uzak kalırken, uluslararası piyasalarda işlem gören Türk lirası için adeta büyük bir savunma yapılıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), faizi beklentilere paralel olarak 50 baz puan artırdı. Böylece banka, 22 yıl sonra ilk kez bu seviyede faiz artışına imza atmış oldu.

Doların faizinin artması ve doların değerlenmesi, Türkiye gibi yüksek dış borcu ve yüksek cari açığı olan ülkelerin, bu borçları çevirmesini ve cari açığını finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.

 Ancak dün gece 14.900 TL seviyesini gören dolar bugün akşam saatlerinde 14.78 TL'ye kadar geriledi. 

Ekonomist Uğur Gürses, sosyal medyadan yaptığı açıklamda, "Bu nasıl bir dramdır yahu? Fed parasının değerini korumak için artan ölçekli bir faiz artışı yapıyor; yüzde % 70'e koşan enflasyonda faizi % 14'te tutan bizimkiler, nöbetçi dealer eliyle dolar değer kazanmasın diye 14.80'i geçirmemek için 'taşıma suyla' dolar satıyor." dedi.

Halk Bankası eski yöneticisi Prof. Dr. Şener Babuşcu tarafından da ortaya atılan arka kapı operasyonlarının son 24 saatte yoğunlaştığı iddia ediliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde