Dolar kuru için korkunç tahminde bulundu: Dolar çok yakında 20 TL

Dolar kuru için korkunç tahminde bulundu: Dolar çok yakında 20 TL

Türk Lirası karşısındaki yükselişiyle rekor üstüne rekor kıran dolar kuru için ekonomist Selçuk Geçer'den "yok artık" dedirten bir kabus senaryosu geldi.

Dolar kuru için korkunç tahminde bulundu: Dolar çok yakında 20 TL
16px
24px
11.12.2021 16:24
ABONE OLgoogle

Eylül ayından bu yana yüzde 60'tan fazla artarak 14 TL'ye dayanan dolar kuru için ekonomist Selçuk Geçer'den korkutan tahmin geldi.

Milli Gazete'nin haberine göre, ekonomist Selçuk Geçer'den korkutan kur tahmini geldi. Türkiye ekonomisinin hiç iyiye gitmediğini vurgulayan Geçer, "Dolar çok yakında 20 TL. Böyle giderse bir sabah "Eyvah dolar 30 TL" deriz" dedi.

Daha önce, dolar 15'te durursa şanslıyız diyen Selçuk Geçer, "Böyle giderse bir sabah "Eyvah dolar 30 TL diyeceğiz" ifadesini kullandı. Selçuk Geçer dolar kurunun çok yakında 20 TL'yi göreceğini belirtti.

Dolar kurunda dün hareketin başladığını belirten Geçer, Aralık ayı Merkez Bankası toplantısı sonrasında kurun 14 TL'nin üstüne çıkarak 15 TL'ye dayanacağını vurgulamıştı.

TÜRKİYE'Yİ ÇOK DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Dün 3. kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yapılan zamma ve swap anlaşmalarına değinen Geçer, "Yapılan zamlar indirim gibi gösteriliyor. Yüzde 25 ÖTV zammı yapılıyor ama yüzde 11 indirim yapılmış gibi gösteriliyor. Yabancıların Türkiye'ye gram güveni yok. Katarı bile swap anlaşmasının süresinin uzatılması için zorla ikna ettik parasını geri istemesin diye.

Kore ile yaptığımız swap anlaşmasının parası 5 aydır gelmiyor. Niye gelişmiş ülkelerle swap anlaşması yapamıyoruz. ABD bile bize kuruş dolar vermiyor. Türkiye'nin CDS, kredi notları patır patır düşüyor. Bütün bunlar bir araya geldiği zaman Türkiye ekonomisinin nasıl çıkmazda olduğunu görüyoruz. Bunu gördüğünüz zaman doların yükselmeme ihtimalinin olmadığını görüyoruz. Bunlar iyi günlerimiz çok daha can sıkıcı günler bizi bekliyor" ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU 30 TL

Dolar kurunda bu gidişle 15 TL 20 TL'lerin çok komik bir rakam olacağını belirten Selçuk Geçer, doların 30 TL'ye kadar çıkacağını iddia etti. Selçuk Geçer şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon yükseldiği için dünya genelinde bütün merkez bankaları faiz yükselteceğiz diyor, ama bizim Merkez Bankası faiz indireceğiz diyor. Barclays Bank, Merkez Bankası'nın Aralık ve Ocak ayında toplam 300 baz puan faiz indireceğini belirtti.

Dolar çok yakın bir zamanda 20 TL'yi zorlayacak. Dolar'ın yükselmesi, ithalata bağlı bir ülke olduğumuz için hepimizi yoksullaştıracak. Gelirler düşecek giderler artacak.

Bugün dolar 13,80'den 13,70 olduğunda 'dolar düştü' diyenler var. Dolar düşmeyecek, düşmesi mümkün değil. Yükselmeye devam edecek. Türkiye'nin dış borcu artıyor. Ödemeler dengesi bozuluyor. Doların düşeceğini iddia edenler var. Doların bu seviyelere kalması mümkün değil. Dolar şu anda taban yapıyor.

Birileri 14 TL'yi geçirmeyecek diyor. Aynı kişiler 10 TL'yi 11 TL'yi 13 TL'yi geçmez diyordu. 14 TL önemli bir nokta değil. Psikolojik bir nokta da değil. 14'ün geçmesi 15'e hızlı bir şekilde çıkması demek. Türkiye'de bu uygulamalar devam ederse, 15 TL'ler 20 TL'ler çok komik rakamlar olacak. Döviz daha kırılma yaşamadı. Kırıldığı gün biz esas şoku yaşayacağız. Bir sabah kalkacağız "Eyvah dolar 30 TL olmuş" diyeceğiz. Araba, ev fiyatları ikiye üçe katlamış, ekmek fiyatları fırlamış."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde