Dolar/TL 6.24’ü aştı: 6.40’a hareket olabilir mi?

Dolar/TL 6.24’ü aştı: 6.40’a hareket olabilir mi?

Küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyrederken, siyasi belirsizliklerin de etkisiyle Türk varlıklarına dair talebin düşük olduğu görülüyor

Dolar/TL 6.24’ü aştı: 6.40’a hareket olabilir mi?
16px
24px
09.05.2019 11:10
ABONE OLgoogle

Küresel piyasalarda Amerika’nın 200 milyar dolar değerindeki Çin ürününe dair vergileri %10’dan %25’e yükseltme kararının ardından risk iştahı gittikçe azalırken, gözler bugün Amerika ve Çinli yetkililerin Washington’da biraraya geleceği toplantılarda olacak.

Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki değeri düşmeye devam ediyor. 6.17’den güne başlayan kur, 6.24 seviyesini aşarak 6.25’e doğru hareketlendi.

Ve bu seviye 24 Eylül’den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Türk Lirası YSK’nın seçim tekrarı kararını aldığı Pazartesi gününden beri %1,58 ile en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

Türk varlıklarına dair talep zayıf

Küresel bazda risk iştahı düşük ve yatırımcıların güvenli liman arayışı yükselmiş durumdayken siyasi belirsizlik yaşayan Türk varlıklarına dair talebin de zayıf olduğu görülüyor.

İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı sonrası yeni bir seçim sürecine girilmesi ve mevcut riskler TL’de baskı yaratmaya devam ederken, Dolar/TL bu sabah 6.20’nin üzerinde seyrediyor.

İntegral Yatırım paylaştığı günlük notunda “Dolar/TL kuru 6.15 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor. TL varlıklar üzerinde hassasiyet devam ediyor. Haber akışları yakından takip edilmeli. Dışarıda bugün ABD ve Çin arasında görüşmeler izlenecek. Olası açıklamalar Dolar üzerinde etkili olabilir. Sınırlı da olsa USDTL kuru üzerinde de hissedebiliriz.” yorumunu paylaşırken,

Teknik seviyelere bakıldığında “Dolar/TL kurunda oynaklık sürüyor. Kur 6.19 seviyesinin üzerine doğru hareketinde zayıf kalıyor. Bu direnç noktasını aşması durumunda 6.22 seviyesine doğru hareketine neden olabilir. Olası geri çekilmelerde, 6.15 / 6.10 ara destek noktaları olarak takip edilebilir. Ana destek noktası ise 6.00 olarak izlenebilir.” diyor.

Analistler seçimin tekrar yapılacağı 23 Haziran’a kadar TL’ye yönelik risk algısının devam etmesini beklerken, S-400 ve F-35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB’nin rezervleri, DTH sahiplerinin TL’ye geçme isteksizliği gibi risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL’deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.  

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS’ler bugün 480 baz puana yükselerek Eylül 2018’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dolar/TL’de 6.40’a hareket olabilir

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak günlük notlarında “23 Haziran’da yapılacak seçime kadar belirsizlik devam edecektir. Öte yandan S400’lerin Temmuz’da satın alınması bekleniyor, o süre de yaklaşıyor. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç ay kritik, ABD ile ilişkilerin de bozulması halinde kurda yeni rekorlar görülebilir. Kurda yükseliş makro verilere de bozulma olarak yansıyacaktır” dedi.

Kavak “Kritik olan bir diğer konu ise ticaret savaşları. Bugün itibariyle görüşmeler başlıyor, sonuç alınamazsa Çin karşı hamle yapabilir. Gerilim tırmanırsa TL dahil gelişmekte olan para birimlerini zayıflatabilir. İçeride ve dışarıda riskler oldukça fazla bu da TL’deki baskının devam edeceği anlamına geliyor” görüşünü dile getirdi ve şöyle devam etti:

“İçeride seçim sürecine alışma dönemine giriyoruz, piyasalar buna adapte oluyor ve kurda arada geri çekilmeler olabilir. Ancak yurt içi ve yurt dışı riskler artmaya devam ettikçe kurda yukarı hareket de devam eder. Dolar/TL’de 6.20 geçilirse ilk etapta 6.40’a hareket olabilir.”

Yene yaradı

Güvenli liman olarak görülen Japon yeni ise yatırımcıların bu arayışından karlı çıkıyor. Dün son 6 haftanın en yüksek seviyesine tırmanan Yen bugün de değerli seyretmeye devam ediyor.

Japonya MB Başkanı Kuroda Yen’in son dönemdeki değer kazancına ilişkin olarak piyasanın Yen’e güvenmesindeki en büyük faktörün yatırımcıların BOJ’un fiyat istikrarı hedefini başarmaya bağlılığına güvenmeleri olduğunu dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde