Doğuş Üniversitesi sözünde durmadı; yüzde 200 zam yaptı

Doğuş Üniversitesi sözünde durmadı; yüzde 200 zam yaptı

'Yıllık eğitim ücreti artışının yüzde 5'i aşmayacağı' sözü verilmesine rağmen yüzde 200 ila yüzde 200'ü aşan zam yapan Doğuş Üniversitesi'nin öğrencileri Dudullu kampüsünde fahiş zamları protesto etti.

Doğuş Üniversitesi sözünde durmadı; yüzde 200 zam yaptı
16px
24px
14.08.2022 00:30
ABONE OLgoogle

'Müşteri değil öğrenciyiz" diyen öğrenciler okul içinde de protestolarını sürdürdü. Konunun muhatabı olan yönetimin ‘zamlara ilişkin açıklama yapacağını söylemesi ve verilen sözün tutulmadığı’ öne sürülürken, rektör vekiliyle görüşmek isteyen öğrencilere özel güvenlik tarafından üniversite içinde müdahale edildi. Öğrencilerin eylemlerinin sonuca ulaşmamasının ardından Doğuş Üniversitesi Velileri de salı günü yönetimle zamları görüşmek üzere toplanacağını duyurdu.

T24'den Çiğdem Akbayrak'ın haberine göre Vakıf üniversiteleri 'ekonomik koşulları' gerekçe göstererek ücretlerini güncelledi ancak aynı mütevelli heyetine bağlı olduğu belirtilen Doğuş ve Beykent Üniversitesi tek seferde ve yüksek oranda zam yaptıkları gerekçesiyle öğrencileri tarafından protesto ediliyor. Doğuş Üniversitesi'nde geçen yıl 33 bin TL ödeyen bir hukuk fakültesi öğrencisinin eğitim ücretinin 90 bin TL'ye çıkarıldığını aktaran öğrenciler, 'ekonomik krizin faturasının kendilerine çıkarıldığını' söyledi.

"Zorunlu olarak güncelledik"

Öğrencilerin protestolarıyla eş zamanlı olarak yazılı açıklama yapan Doğuş Üniversitesi Genel Sekreteri Av. Bağlan Uzgören, burs ve indirimlerin korunduğunu da belirterek, "2022 -2023 akademik dönemi mevcut öğrenci ücretlerimizi, ülkemizde ve dünyada yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar altında zorunlu olarak güncelledik." dedi.

"Protestolar başlayınca bir zam daha yapıldı"

Doğuş Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi Kerem Yavuz, yaptığı açıklamada, "İlk protestodan sonra fiyatları bir daha güncellediler. 2 yıllık önlisans öğrencilerinin eğitim ücretlerini 5 bin lira kadar artırdılar. Neye göre bu zamları yapıyorlar? Kendi kafalarına göre yüzde 15 indirim vardı onu da kaldırdılar. Kendilerine göre bir fiyat sistemi kurdular. Ne yapacağız bilmiyoruz. Ben 2021-2022 girişliyim. Benim senem için yüzde 10'dan fazla zam yapılmayacak denildi. Benden önceki senelerde yüzde 5'miş. O kadar çok reklamını yapıyorlar ki 'yüzde 5, yüzde 10 konusunda. Bu çok büyük bir dolandırıcılığa giriyor. Burada nitelikli bir suç söz konusu." ifadelerini kullandı. 

Doğuş Üniversitesi Öğrenci Komitesi'nden Kıvılcım Çolak da T24’e konuşarak, "YÖK'ün açıkladığı rakamla yapabilecekleri en fazla zam oranı belli yüzde 38 yüzde 40. Biz de diyoruz ki yüzde 250 oranında zam yaptınız, bazı arkadaşlarımızın eğitim ücretlerine de çarşamba gününden itibaren 5 bin lira kadar zam yapıldı." dedi. 

Doğuş Üniversitesi Öğrenci Komitesi üyesi öğrenciler, Dudullu kampüsünde yaptıkları basın açıklamasının ardından yönetimle görüşmek için sözleştiklerini ancak yönetimin saat 17.00'de "mesai bitti" diyerek kendilerini okuldan çıkarmaya çalışıldığını ifade etti.

Komite üyesi Çolak, sosyal medyaya yansıyan okul içindeki müdahaleye ilişkin ise şu açıklamaları yaptı:

"Dün bize yumruk atan saldıran kişi Öğrenci Konseyi adına geldiğini söyleyerek burada açıklama yapmak istediklerini söyledi. Biz de "Öğrenci Komitesi olarak, hukuksuz zamlara karşı sizle birlikte hareket etme taraftarıyız" dedik. Basın açıklaması çağrımız üzerine avukatımız ve birçok üniversiteden bize desteğe geldiler. Avukatımızı içeri almadılar. Saat 15.00 gibi Öğrenci Konseyi ve bir veli rektörün odasına çıktı. Yönetim 17.00'ye kadar zaman isteyip, "size döneceğiz" dediler. Biz de o saate kadar bekledik. Saat 17.00 olduğunda Öğrenci Konseyi'ni temsilen bir kişi geldi; 'yönetimden hiçbir bilgi verilmediğini Mütevelli Heyeti Başkanı Adem Çelik'in tatilde olduğunu, haftaya geldiğinde görüşüleceğini' söyledi. Biz de Öğrenci Komitesi olarak ortak karar neticesinde "Bir de biz konuşalım yönetimle" dedik. Yukarı çıktığımız esnada bekleyen güvenlik, rektör vekili ile görüşmek için kapıyı açan arkadaşımıza müdahalede bulundu. Orada bulunan güvenlik okuldan ayrılmamız için saat 18.00'e kadar bize süre tanıdı. Okulun önüne çevik kuvvet yığdılar. Sonra ortak kararla okuldan çıkma kararı aldık. Arından arkadaşımıza yapılan darp için suç duyurusunda bulunmak üzere hastaneye sonra karakola gittik"

"Rektör vekilini rehin almaya çalışmışlar"

Üniversitenin basın biriminden Saygı Ünlü T24’e yaptığı açıklamada, öğrencilere yapılan müdahaleyle ilgili şunları söyledi: 

"Dün, yerleşkede Öğrenci Konseyi rektörlüğe çıkıyor genel sekreterlik makamıyla görüşüyor. Rektör vekilini rehin almaya çalışmışlar. İdari personel darp ediliyor. Daha sonra genel sekreterlik makamını basıyorlar, güvenlik engelliyor. Polis gelip birkaç kişiyi  gözaltına almış. "

Doğuş Üniversitesi: Yapılan zam oranları normal seviyeye çekildi

Protesto edilen fahiş zam iddialarıyla ilgili Doğuş Üniversitesi Genel Sekteri Bağlan Uzgören, 'yüzde 300'e varan bir zam oranının olmadığını, her öğrencinin okumakta olduğu bölümün dışında kendilerine tanınmış burslar, indirimlerin olduğunu' ifade etti. 'Her öğrencinin ücret durumunun birbirinden farklı olduğunu' söyleyen Uzgören, "Yüzde 300 oranında bir zam yapılması söz konusu değil." dedi. Zamların hangi oranda yapıldığını sorduğumuz Uzgören sorumuza şu şekilde yanıt verdi:

"Okulumuzun ücretleri çok düşük bazlardaydı. Biz Doğuş Eğitim Vakfı'nın fonlamasıyla yıllardır 10 bin liraya mühendislik, psikoloji ve hukuk okutuyorduk. Şimdi bu rakamları 40- 50 bin bantlarına çektik. Oranlar normal eğitim öğretim seviyesine çekildi. Bizimle aynı segmentteki üniversitelerden halen daha düşük ücrette eğitim alacaksınız."

Doğuş Üniversitesi velileri salı günü toplanıyor

Doğuş Üniversitesi velileri, sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, salı günü Dudullu Kampüsü'nde mütevelli heyeti ve üniversite yönetimi ile görüşmek üzere toplanacaklarını duyurdu. Veliler şu açıklamayı yaptı:

"Doğuş Üniversitesi haksız hukuksuz, keyfi ve kabul edilemez eğitim zamları yapıyor.

Doğuş Üniversitesi, öğrencilerle yaptığı sözleşmelerde ve kayıt öncesi yaptığı reklamlarda "Okuduğun süre boyunca eğitim ücret artışı yıllık yüzde 5'i geçmeyecek" taahhütlerinde bulunmasına karşın, tek yanlı ve keyfi olarak bir anda eğitim ücretine yüzde 300'lere varan artış yapmıştır. Kaldı ki, artış öncesi öğrencilerden alınan eğitim ücretleri de öyle küçük rakamlar da değildir. Örneğin geçtiğimiz yıl 33 bin lira ödeyen bir hukuk öğrencisinin eğitim ücreti 90 bin liraya çıkartılmıştır.

DOÜ'nün bu fahiş fiyat artışı başta Anayasa'nın 130'uncu maddesi olmak üzere 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun EK 2'NCİ MADDESİNE açıkça aykırıdır. Ülkemizdeki ekonomik krizin faturasını keyfi olarak çocuklarımıza yıkmak isteyen bu uygulamayı kabul etmiyoruz. DOÜ'nün bu hukuksuz tasarrufuna karşı görüşlerini belirtmek ve haklarını korumak için iki gündür üniversite önünde toplanan gençlerimizle görüşmeyen üniversite mütevelli heyetinin kayıtsızlığını kabul etmiyoruz. Çocuklarımızın haklı ve meşru bir taleplerinin yanındayız destekliyoruz. Veliler olarak 16 Ağustos 2022 Salı günü saat 11.00'da Doğuş Üniversitesi Dudullu Kampüsü önünde toplanıyoruz."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde