Dizide medya imparatoru öldü, gündem oldu: CEO'ların ölümü şirketleri nasıl etkiler?

Dizide medya imparatoru öldü, gündem oldu: CEO'ların ölümü şirketleri nasıl etkiler?

Succession'ın yıldızı Logan Roy'un (Brian Cox) ölümünden sonra şirketi Waystar Royco'nun hisseleri sert bir düşüş yaşasa da şirket patronlarının ölümü halka açık şirketler için her zaman olumsuz bir durum oluşturmuyor.

Dizide medya imparatoru öldü, gündem oldu: CEO'ların ölümü şirketleri nasıl etkiler?
16px
24px
11.04.2023 16:05
ABONE OLgoogle

ABD'nin ve dünyanın en büyük medya şirketlerinden biri olan Waystar Royco'yu kontrol eden Roy ailesi arasındaki güç savaşlarının anlatıldığı HBO draması Succession'ın pazar günü yayımlanan 3. bölümünde birçok izleyicinin beklemediği bir durum gerçekleşti ve Logan Roy hayatını kaybetti. Final sezonunda olan Emmy ödüllü dizide Logan Roy'un ölümünün ardından şirketi Waystar Royco'nun hisselerinin sert bir şekilde düştüğü görüldü. Peki, gerçek hayattaki benzer örneklerde neler yaşandı?

YARISINDA HİSSELER YÜKSELDİ

Wall Street Journal'daki habere göre halka açık şirketlerde yöneticilerin ani ölümü her zaman şirketin hisselerinin düşmesine neden olmuyor. ABD'de 1950-2009 arasında halka açık 240 şirket üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, şirket CEO'larının ani ölümlerinden sonra halka açık şirketlerin neredeyse yarısının hisselerinin yükseldiği görüldü. 

Araştırmada başarılı bulunan CEO'ların ölümünün ardından şirket hisselerinin düştüğü, yetersiz ve başarısız olarak görülenlerin hayatını kaybetmesinden sonra ise yükseldiği tespit edildi.

BELİRSİZLİK ROL OYNADI

Uzmanlar, bir sonraki patronun kim olacağına dair belirsizlik oluşması durumunda ise şirket hisselerindeki volatilitenin artacağını belirtti. Haberde, Waystar Royco'da kimin başa geçeceğine dair büyük bir belirsizlik olduğu hatırlatıldı. 

Roy kardeşler Kendall (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) ve Roman (Kieran Culkin), Logan Roy'un ölümünden önce babalarını devirmek için planlar yapmaktaydı. 

Steve Job'ın 2011 yılında gerçekleşen ani ölümünden sonra Apple hisselerinde ilk gün sert dalgalanmalar görülmüş, ancak yeni yönetici Tim Cook'a duyulan güven sayesinde şirket hisseleri hızla toparlanmıştı.

Berkshire Hathaway'ın patronu ünlü yatırımcı Warren Buffet ise 2017 yılında yaptığı bir açıklamada "Bu akşam  ölürsem, Hathaway'ın hisseleri yarın yükselir" değerlendirmesini yapmıştı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde