Dink cinayetinde müthiş itiraf

Dink cinayetinde müthiş itiraf

Hrant Dink cinayetinde ihmalden yargılanan iki jandarma görevlisinden mahkemede ilginç itiraflar: Jandarma cinayeti biliyordu

Dink cinayetinde müthiş itiraf
16px
24px
21.03.2008 04:53
ABONE OLgoogle

Dink suikastında ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle yargılanan başçavuş ile uzman çavuş ifadelerini değiştirdi. İki asker, “Cinayeti üstlerimiz biliyordu, hiçbir şey yapmadılar” dedi

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin, ikinci kez yargıç karşısına çıktı.

Trabzon 2'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki davanın ikinci duruşmasına sanıklar ile Dink Ailesi'nin avukatlarından Ergin Cinmen ve Hakan Bakırcıoğlu katıldı. 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklardan Jandarma Kıdemli Başçavuş Okan Şimşek, ifadesinde şunları söyledi:

Hayal İstanbul'a gitti

“2006 yılı Temmuz ayında Coşkun İğci ile tanıştım. İğci, Veysel'in arkadaşıydı. İğci, MC Donald's bombacısı Yasin Hayal'in akrabası olduğunu ve İstanbul'da Ermeni bir gazeteciyi öldürmek istediğini söyledi. Yasin Hayal'in İstanbul'a gittiğini, gazetecinin sahibi olduğu gazete ile yaşadığı evin arasındaki bölgenin krokisini çıkardığını anlattı. Yasin Hayal'in kendisinden el yapımı bir silah istediğini ve onun için de para verdiğini söyledi.”

'Üstlerimiz her şeyi biliyordu'

Başçavuş Şimşek, Yasin Hayal'in eniştesi olan Coşkun İğci'den aldığı bilgileri Jandama İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız'a anlattığını söyledi. Daha sonra Jandarma'da aralarında albay, yüzbaşı ve başçavuşların bulunduğu rutin toplantıda Yıldız'ın Yasin Hayal'in İstanbul'da Ermeni asıllı bir gazeteciyi öldürme planı içersinde olduğunu söylediğini anlatan, Şimşek, “Albay Ali Öz de konuyu daha sonra özel olarak konuşacaklarını söyledi” dedi. Dink ile ilgili bir bilgi notu hazırladıklarını da anlatan Şimşek ifadesine şöyle devam etti:

“Jandarma Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır bir gün yanıma geldi ve Yasin Hayal ile ilgili verdiğimiz bilgiler konusunda hiçbir işlem yapılmadığını söyledi. Bunun üzerine Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız'ın yanına giderek bilgileri tekrar anlattım ve önemli olabileceğini söyledim. Bana, 'Sonra ben emir veririm' demekle yetindi. Bunun üzerine çok sinirlendim ve çıktım.” Ellerindeki tüm bilgileri üstlerine bildirdiklerini, kendilerine bu konuda hiç bir emir verilmediğini de söyleyen Jandarma Kıdemli Başçavuş Okan Şimşek, kendilerine cinayeti önceden bildiren Coşkun İğci'nin kimseyle konuşmamasının istendiğini de iddia etti.

'İfadelerim baskı altında alındı'

Daha önce müfettişlere verdikleri ifadelerini kabul etmeyen Şimşek, ifadeleri baskı altında verdiğini iddia etti. Başçavuş Şimşek, “Suç olduğunu bile bile o şekilde ifade verdim. Benim yaptığım suç olduğu kadar bu emri veren de suçludur” diye konuştu. Davada ikinci sanık olarak yargılanan Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin ise, Jandarma Kıdemli Başçavuş Okan Şimşek'in verdiği ifadeyi tekrarladı. Mahkeme heyeti alınan ifadeler sonrasında sanıkların ifadesinde adı geçen Jandarma görevlilerinin mahkemeye çağrılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

'Birilileri kulaklarını çekmiş'

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, komisyon üyesi milletvekillerine bilgi verilmediği gerekçesiyle, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hrant Dink cinayeti alt komisyonu üyeliğinden istifa etti. Soysal, “Karanlığı sorgulamak için kurulan alt komisyon, sorguladığı karanlığın gölgesinde kaldı” derken, CHP'li Ahmet Ersin, “Meclis dışından birileri bunların kulağını çekti” iddiasında bulundu.

İstihbarattan 'doğal hayatı koruma'ya tayin

Hrant Dink cinayeti sırasında Trabzon'da görev yapan Uzman Çavuş Veysel Şahin cinayetten sonra Burdur'a, Başçavuş Okan Şimşek ise İstanbul Doğal Hayatı Koruma Takım Komutanlığı'na tayin edildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde