Dikkat! Doğal gaz fiyatlarına da zam gelmesi bekleniyor

Dikkat! Doğal gaz fiyatlarına da zam gelmesi bekleniyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, doğal gaz ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dikkat! Doğal gaz fiyatlarına da zam gelmesi bekleniyor
16px
24px
05.03.2022 12:19
ABONE OLgoogle

Özcan, "Savaş Türkiye’nin doğal gaz planlamasını etkilemez. Bizi etkileyecek şey fiyatlardır. Kesinti olmaz ama elimizde olmayan sebeplerle fiyatlar artar" dedi. Özcan'ın açıklamalarının ardından doğal gaz fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgal girişiminin 10. gününde savaşın ekonomik ve ticari ilişkileri etkileri konuşulmaya devam ediyor. BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, doğal gaz fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin doğal gaz planlarını etkilemeyeceğini söyleyen Özcan, kesintinin olmayacağını ama elde olmayan nedenlerle fiyatların artacağını söyledi.

KESİNTİ OLMAZ AMA FİYATLAR ARTAR

Özcan, “Rusya-Ukrayna arasındaki savaş Türkiye’nin doğal gaz planlamasını etkilemez. Bizi etkileyecek şey fiyatlardır. Dünya doğal gaz borsasında fiyatlar arttıkça biz de etkileniyoruz. Planlarımız işliyor. Herhangi bir kesinti olmaz ama elimizde olmayan sebeplerle fiyatlar artar” dedi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, bazı sözleşmelerin süresinin bittiğini, 2021’in sonunda yeni anlaşmalar yapıldığını söyleyen Özcan, “Türkiye’de kullanılan gazın yüzde 41’i Rusya’dan geliyor. Biz bir geçiş üssü durumundayız. Rusya’nın iki ayrı güzergahı ve kapısı var. Ya Avrupa ya Çin. 4.5 milyar metreküpün üzerinde depolarımızda gaz var. Silivri ve Tuz Gölü’ndeki depolarda. Türkiye’de 360 milyon metreküp günlük gaz tüketiliyor. Hiç gaz verilmezse 15 gün yeter. Depolardaki kapasitemizi arttırmakla ilgili çalışmalarımız var. 2025 yılında 12 milyar metreküp depolama hacmine ulaşacağız. Şu anda depolarda bir sigara kağıdı kadar boşluk yok. Sadece Silivri’de 2023 sonunda 5 milyar metreküp kapasite olacak. Tuz gölünde 15 milyar metreküplük alan var. Bunları geliştireceğiz. Türkiye’nin bu anlamda sıkıntısı yok. Depolar tam kapasite kullanılacak birkaç yıl içinde” diye konuştu.

İRAN DOĞAL GAZ VERMEMEK İÇİN BAHANE ÜRETİYOR

Özcan devamında şunları kaydetti:

“Sözleşmeler var ama örneğin İran bunun dışına çıkarak, vereceği doğal gazın sadece yüzde 60’ını veriyor. Bahane çıkarıyor, hatlarda sıkıntı var diyor. Halbuki fiyatların yükselmesi nedeniyle bize vereceği doğal gazı tam olarak vermek istemediği için bahane üretiyor. İran taahhütlerini yerine getirmezse, tahkime gitme durumu bile olabilir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde