Devletten satılık traktörler: 25 Bin Liradan başlıyor

Devletten satılık traktörler: 25 Bin Liradan başlıyor

29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 14.00’te yapılacak ihale ile 22 adet Valtra (Valmet) 8400 marka traktör satılacak.

Devletten satılık traktörler: 25 Bin Liradan başlıyor
16px
24px
30.04.2021 12:27
ABONE OLgoogle

TİGEM’İN (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) geçmişi Osmanlı dönemine dayanır. İlk başlangıç noktası da haralardır. Ordunun ve sarayın iaşe ihtiyacını karşılamak ve at yetiştirmek üzere kurulan kurumun Osmanlı’nın güçlü olduğu dönemlerde arazi büyüklüğünün 4 milyon dekarı bulduğu, İmparatorluğun son dönemlerinde ise bu arazilerin 450 bin hektara kadar gerilediği söylenir.

Cumhuriyet döneminde bu devlet çiftliklerine zirai kimlik eklendi. 1937’de ordunun ihtiyacını karşılamak için Zirai Kombineler kuruldu. Bu kombineler bir taraftan ordunun ihtiyaçlarını karşılarken bir taraftan da modern tarım tekniklerinin uygulanması, tarım sanayinin geliştirilmesi ve bu konularda çiftçilere önderlik ve öğreticilik yapma görevi verildi. 1984’te TİGEM adını alan bu çiftlikler Türkiye’de tarım ve hayvancılığın kalkınmasında önemli bir rol üstlendi. Halen sertifikalı tohumluk ve damızlık konusunda önemli işler yapıyorlar.

Tarım sektörünün en önemli sorunlarından biri parçalanmış araziler. Miras Kanunu nedeniyle tek parça büyük tarım arazisi bulmak neredeyse imkansız. Büyük araziler sadece devletin elindeki TİGEM Çiftlikleri. Bunlardan 18 tanesi geçtiğimiz yıllarda 30 yıllığına özel sektörün kullanımı için kiraya verildi.

Devletin elinde halen 17 TİGEM çiftliği bulunuyor. Bunların en büyüğü Şanlıurfa Ceylanpınar Çiftliği. 1 milyon 633 bin 862 dekar alana sahip Ceylanpınar Çiftliği’nin Suriye ile 64 kilometrelik bir sınırı var.

İşte bu devasa çiftlikte yüzlerce traktör çalışıyor. İşletme yönetimi zaman zaman traktörleri, biçerdöverleri ihale yolu ile satarak makine parkını yeniliyor. İşte bu ihalelerden biri bu hafta gerçekleşecek.

29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 14.00’te yapılacak ihale ile 22 adet Valtra (Valmet) 8400 marka traktör satılacak.

Traktörler 1999 ve 2003 model. Ortalama muhammen bedelleri 557 bin TL. Tek bir traktörün bedeli 25 bin TL’ye denk geliyor. Traktörler ilk ihalede satılmaz ise ikinci ihale 6 Mayıs tarihinde tekrarlanacak.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde