Dev bankalara gümüş manipülasyonu suçlaması

Dev bankalara gümüş manipülasyonu suçlaması

Deutsche Bank'ın soruşturma kapsamında teslim ettiği belgeler, davacılara göre gümüşte dev bankaların dahil olduğu büyük bir manipülasyon şemasına işaret ediyor

Dev bankalara gümüş manipülasyonu suçlaması
16px
24px
09.12.2016 14:24
ABONE OLgoogle

Bundan yedi ay önce Deutsche Bank, altın ve gümüş fiyatlarında manipülasyon yaptığı suçlamasıyla davalık olmuştu. Şimdi ide davacılar, bankanın soruşturma kapsamında teslim ettiği belgelerin diğer büyük yatırım bankalarının da dahil olduğu bir grubun gümüş piyasasında hile yaptığını kanıtladığını savunuyor.

Söz konusu iddialar Manhattan federal mahkemesine gelen bir dosyada 2014 yılında bireyler ve kurumların vadeli kontratlarda yaptığı alım satımlardan hareket alıyor.

GÜMÜŞ SPREADLERİNDE GİZLİ ANLAŞMA

Bloomberg News’e göre davacılar Deutsche Bank tarafından teslim edilen kayıtlar günlük telefon konuşmasıyla spot gümüş piyasasının manipüle edildiğini iddia ediyor. Davacılar müşterilere verilen spread oranlarına gizli anlaşmalarla müdahale edildiğini ve yasa dışı stratejilerle fiyatlarda hile yapıldığını savunuyor.

Yeni kanıtların önceden iddia edilen manipülasyonun çok daha büyüğüne işaret ettiğini belirten davacılar şöyle diyor:

"Gümüş traderlarının birbirileri ve bazı finansal kurumlarla aralarındaki gizli elektronik yazışmaların da yer aldığı yeni kanıtlar fiyatlarda hile yapmak için uzun yıllar iyi koordine edilmiş ve genele yayılmış bir gizli anlaşmaya işaret ediyor"

DEUTSCHE BANK BELGELERİNDE ÇARPICI İDDİALAR

Bloomberg News'in ulaştığı bilgilere göre davacılar Deutsche Bank belgelerinin kendi iki traderlarıyla iki UBS traderının doğrudan iletişime geçerek piyasayı nasıl manipüle edeceklerini tartıştıklarını ortaya koyduğunu söylüyor. Buna göre traderlar birbirileriyle müşterilerinin emir akış bilgilerini paylaştı ve uygunsuz şekilde stop-loss emirlerini tetikledi.

'SPOOFING' SUÇLAMASI

Bunun yanı sıra davacılar 'spoofing' yapıldığını da iddia ediyor. 'Spoofing' alış veya satış emri girip bunları gerçekleşmeden hemen önce iptal etmeye deniliyor.

Bloomberg News konuya ilişkin olarak UBS, BNP Paribas Fortis, HSBC, Standard Chartered ve Scotiabank 'a e-posta gönderdi ancak çalışma saatleri içerisinde dönüş alamadı. Barlcays ve Bank of America ise yorum yapmayı reddetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde