Derimod Başkan yardımcısı Murat Zaim: Turizm sektörü ayakkabı satışlarını canlandırdı

Derimod Başkan yardımcısı Murat Zaim: Turizm sektörü ayakkabı satışlarını canlandırdı

Enflasyon nedeniyle müşterinin talebini erkene çektiğini belirten Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Zaim, katıldığı Bloomberg HT yayınında, "Hazırgiyim ve ayakkabıda kıştan kışa yüzde 120 - 130 artış göreceğiz" dedi.

Derimod Başkan yardımcısı Murat Zaim: Turizm sektörü ayakkabı satışlarını canlandırdı
16px
24px
04.07.2022 17:35
ABONE OLgoogle

Sektörde son bir yılda ciddi bir talep artışı yaşandığına dikkat çeken Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Zaim, bu yılın ilk altı ayında satışların artarak devam ettiğini aktardı.

Bloomberg HT yayınına katılan Murat Zaim, söz konusu artışın iki ana nedeni olduğunu belirterek, bu nedenleri enflasyon ve turist girişi olarak sıraladı. 

Artan fiyatlar nedeniyle tüketicinin talebini erkene çektiğini dile getiren Murat Zaim, "Enflasyon ile birlikte fiyatlar artıyor ve tüketiciler alımlarını erkene çekiyor yani siz bugün almadığınız bir ürün yarın daha pahalı olacağı için ihtiyaçlarınızı öne çekiyorsunuz. İkinci temel nedeni ise turizm. İlk beş aylık turizm rakamlarına baktığımız zaman 2019 ile hemen hemen aynı turist girişi var ancak harcamalar daha yüksek, bu iki etken tabi ki markaların cirolarını yukarı çekiyor" diye konuştu.

Maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılmasına ilişkin, ne kadarlık bir fiyat artışı bekliyorsunuz sorusuna Zaim, "Benim sektörde beklentim hazırgiyim ve ayakkabıda biz kıştan kışa yaklaşık ÜFE ile paralel yüzde 120 - yüzde 130 artış göreceğiz, örnek vermem gerekirse bin liralık bir mont seneye muhtemelen 2 bin 300 lira bandında olacaktır" yanıtını verdi.

"2,5 Maaş ek prim dağıttık"

Asgari ücrete yapılan ara zam ve çalışanları verilecek ara zamlar konusunda da Murat Zaim şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hem Derimod olarak, hem ülke olarak en önemli kaynağımız insan kaynağı ve biz firma olarak çalışanlarımızı korumak zorundayız. Nasıl yapacağız derseniz biz kazancımızın artışı ile beraber çalışanlarımıza kârdan pay veriyoruz. Biz bu sene şunu açıkladık; Derimod olarak biz tüm çalışanlarımıza şirket kârından belli bir oranda prim dağıtıyoruz yani maaş artışı devleti beklemeden çalışanlarımızı hem enflasyona karşı koruyoruz, hem de onların reel gelirlerini artırmaya çalışıyoruz .

Mesela ilk 6 ayda çalışanlarımıza maaşları dışında 2,5 maaş ek prim dağıttık. Yani normal açıklanan zamların çok üzerinde bir rakam bu, yaygınlaşmasını beklerim çünkü firmalar şunu fark etti; özellikle pandemiden sonra çalışmak üretmek çok önemli. Nitelikli insan bulmak, onu korumak çok önemli. Ben firmaların bilinçli olduğunu biliyorum. Hem çalışanlarına enflasyon üzerinde bir zam hem de ek kaynaklar ile çalışanlarını destekleyeceklerini biliyorum."

"Reel büyüme sağladık"

Bu yıla iyi bir beklenti ile başladıklarını aktaran Murat Zaim, ilk altı ayda reel büyüme yakaladıklarını dile getirdi. Satış adedini yaklaşık yüzde 20 seviyesinde artırdıklarını ifade eden Zaim, 2021 yılına göre lira bazında yüzde 100'lük bir büyüme yakalandığını aktardı.

Pandemide artan çevrim içi satışların son bir yılda dengelendiğini söyleyen Murat Zaim, e ticaretin satışlar içindeki payını orta vadede yüz 25'lere getirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde