Deprem korkusu göç başlattı: Sanayici de İstanbul'dan kaçıyor

Deprem korkusu göç başlattı: Sanayici de İstanbul'dan kaçıyor

Olası İstanbul depreminin yaşattığı endişe, dış ticaretinin yüzde 48.7’si, vergi gelirlerinin yüzde 48.2’sini karşılayan ve yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 62’sini barındıran kentte sanayiciyi göç hazırlığına itti.

Deprem korkusu göç başlattı: Sanayici de İstanbul'dan kaçıyor
16px
24px
28.03.2023 07:34
ABONE OLgoogle

6 Şubat felaketinin yaşattığı yıkım gözleri olası İstanbul depremine çevirdi. Olası depremin yıkım senaryoları vatandaşların deprem riski düşük yerlere göçünü hızlandırırken göç furyasına sanayici de katıldı.

Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 48.7’si, vergi gelirlerinin yüzde 48.2’sini karşılayan ve yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 62’sini barındıran İstanbul’da 7.5 şiddetinde büyük deprem bekleniyor. İstanbul’daki sanayi ve üretim alanlarının yüzde 60’ı ise depremin beklendiği bölgede. Olası bir depremde 300 milyar doları bulan bir zararın yanı sıra 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesi bekleniyor.

ÜRETİM TESİSLERİ KAYDIRILMAYA BAŞLANDI

Bu kayıpların yanı sıra ülkenin vergi gelirlerinin kesintiye uğraması, finansın kalbinin İstanbul’a taşınması sebebiyle finans sisteminin de çökmesi olası riskler arasında yer alıyor. Bütün bu riskler yerel yöneticileri İstanbul için acil planlara yöneltirken sanayiciler de üretim tesislerini deprem riski yüksek bölgelerden kaydırmaya başladı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) gibi kurumlar depremin ilk gününden bu yana üretimin İstanbul’a sıkıştırılmaması gerektiğini vurguluyor. İSO’nun 29 Mart’ta yapılacak aylık meclis toplantısında bu konu ile ilgili ciddi adımların atılması için taleplerini ve hareket planını açıklaması bekleniyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde