Deprem bölgesini bekleyen yeni tehlike: Yarın devreye girecek

Deprem bölgesini bekleyen yeni tehlike: Yarın devreye girecek

Deprem bölgesinde yeni bir düzenleme yapılmazsa iş dünyası dava açma, icra takibi gibi sorunlarla karşı karşıya kalacak. Çeklerin ibraz süresinin ertelenmesi için verilen süre yarın bitecek. Sektör temsilcileri konuyla ilgili taleplerini yetkililere bildirdi. Detaylar haberimizde…

Deprem bölgesini bekleyen yeni tehlike: Yarın devreye girecek
16px
24px
08.06.2023 06:59
ABONE OLgoogle

Sibel SANCAKLI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde durdurulan çeklerin ibraz süresi 9 Haziran’a kadar ertelenmişti. İcra takibi içinse son tarih 6 Mayıs’ta sona ermişti. Çarkların dönebilmesi için her iki taraf için de alınması gereken önlemler sıralandı.

'YILSONUNA ERTELENSİN' TALEBİ

Sürenin yılsonuna kadar uzatılması gerektiğine dikkat çeken Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gani Bereket, çarkların dönmesi ve diğer şehirlerdeki insanların mağdur olmaması adına taleplerini hükümete ilettiklerini ifade etti. Bereket sözlerine şöyle devam etti: “Deprem bölgesinde yaşamsal sorunlar devam ederken ticaret de canlanmaya başladı. Ancak yaraların sarılması için zamana ihtiyaç var.”

KREDİBİLİTE RİSKİ

Gani Bereket, verilen çeklerin ödenmemesi durumunda, hem ticari ilişkilerin hem bankalarla olan ilişkilerin zora girdiğini söyledi. Bereket, deprem bölgesinde iş dünyasını bekleyen tehlike ve çözüm yollarına ilişkin şöyle konuştu: “Çekler ödenmeyince ödeme alamayan tarafla ilişkiler bozuluyor. Bankalarda oluşan kredibilite sorunu nedeniyle kredi almakta zorlanabilirler. 6 Şubat tarihinden önce yazılmış olan çekler için geçerli yeni bir düzenleme gerekiyor. Çeki ödeyemeyen ya da çekini alamayanlar için Kredi Garanti Fonu (KGF) destek sağlayabilir. Böylece her iki taraf da mağdur olmamış olur.”

İCRAYA VERİLECEK GAYRİMENKUL YOK

Gani Bereket konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada da "Karşı tarafın da bu durumda icraya verebileceği bir şey yok. Esnafın borcu için çekler ertelendi. Daha önceki icralar vardı diyelim. Karşı taraf da mağdur oluyor. Bu bölgedeki insanın evi, arabası, iş yeri gitti. İcraların bir önemi kalmadı" ifadelerini kullanmıştı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde