Deli Mehmet, Çökertme'yi yaktı, geçti!

Deli Mehmet, Çökertme'yi yaktı, geçti!

Bodrum’un yüksek tepelerinde başlayan orman yangını rüzgârın da etkisiyle kısa sürede iç bölgelere ilerledi. Bölge sakinlerinin iyi bildiği ‘Deli Mehmet rüzgârı, alevlerin Çökertme’yi teslim almasına yardım etti

Deli Mehmet, Çökertme'yi yaktı, geçti!
16px
24px
04.08.2021 08:44
ABONE OLgoogle

Birbiri ardına çıkan orman yangınlarıyla mücadele etmek için sürdürülen özverili çalışmalar sırasında insanoğlunun alevler karşısındaki yetersizliği de ortaya çıkıyor. Bodrum’un yüksek tepelerinde başlayan orman yangını rüzgârın da etkisiyle kısa süre içinde iç bölgelere doğru ilerledi.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre yaz aylarında Bodrum’da denizden eserek hafif bir serinlik veren meltem rüzgârının yerini “Deli Mehmet” isimli yönü tahmin edilemeyen ve çok hızlı değişebilen rüzgâra bırakınca yangının büyümesi kaçınılmaz oldu. Mazı bölgesinin ağaçlık alanını tamamen kaplayan alevler ilerleyince türkülere konu olan eşsiz turizm koyu Çökertme alevlere teslim oldu.

EVLER, TESİSLER BOŞALTILDI 

Alevlerin çıkarttığı kıvılcımları yüzlerinde hisseden balıkçılarla birlikte Çökertme koyunda bekleyen Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş, orman koruma memurlarının yardımıyla güvenli alana ulaşabildi. Tepelerden aşağı alevler hızla ilerlerken çam kozalaklarının etrafa yayılırken çıkardığı sese kızılçamların ateşle verdiği ölümcül sınavın gürültüsü eklendi. Çok yakındaki iki termik santralde güvenlik önlemleri artırılırken yazlık evler, plajlar, köy evleri ve tüm turizm tesisleri boşaltıldı.

Çökertme koyunun yakınındaki bir plaj işletmecisi olan Aykut Güney, “Tesiste sabahlıyoruz. Yönü belirsiz ismiyle müsemma Deli Mehmet rüzgârının birkaç gün daha etkili olacağını öğrendik. Doğa ne yazık ki yanımızda değil” ifadelerini kullandı.

Birkaç kilometre ilerideki Geren mevkiinde ise daha canhıraş bir mücadele yaşandı. Civar köylerde ve mahallelerde oturanlar traktörleriyle ve tarla sulamada kullandıkları depolarla gelmişlerdi. Küçükbaş hayvancılık ve çiftçilik yapan Ali Dülger, yananın sadece ormanlar olmadığını gelecek nesillere bırakacağımız Anadolu’nun da yandığını söylüyordu. Yeğeni Bilal ile Çökertme koyundaki çalışmalara yardım için gelen Ali Dülger, “Üç gündür uyumuyoruz. Ailece sırayla nöbetteyiz. Hayvanlarımızı çıkarttık ve güvenli bölgeye aldık. Bir faydamız olur diye bekliyoruz ama çaresizce izliyoruz. Havadan müdahale dışında yapılacak bir şey yok” dedi.

‘SÖNDÜRMEKTE KARARLIYIZ’ 

Uykusuz, dinlenmeden hatta mola vermeden çalışma temposunun üçüncü gününe giren isimlerden biri de kadın orman mühendisi Selen Suna Kaçmaz oldu. Milas Orman Müdürlüğü’nde şef olarak çalışan genç orman mühendisi Kaçmaz, elinde telsizi ile yönlendirdiği ekip arkadaşları arasında büyük saygı görüyor.

Alevlerin ortasında kalmaktan korkmadığını ve tüm ormancıların özveriyle ara vermeden görevine devam ettiğini belirten Kaçmaz, “En kısa sürede söndürmek ve buraları eski yeşil görüntüsüne kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız. Dinlenmememiz, mola vermememiz gerekiyor. Çünkü bir anlık boşluk daha kötü sonuçlar doğurabilir. Alevleri söndürmekte inançlı ve kararlıyız” diye konuştu.

1 KİŞİ TUTUKLANDI 

Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili yakalanan zanlı, tutuklandı. Merkez Kavaklı Mahallesi Side Kavşağı'nda 28 Temmuz'da çıkan yangınla ilgili C.Y. (16), 30 Temmuz'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince "kasten orman yakmak" suçlamasıyla tutuklandı.

YKS TERCİH TARİHLERİ UZATILDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, YKS tercih tarihlerini uzatma kararı aldıklarını belirterek şunları kaydetti: Ülkemizde meydana gelen yangın ve sel felaketleri sebebiyle 5-13 Ağustos olarak belirlenen YKS 2021 tercih tarihlerini uzatma kararı aldık. Yapılan değişiklikle birlikte öğrenci kardeşlerimiz 5 Ağustos'tan 20 Ağustos saat 23.59'a kadar üniversite tercihlerini yapabilecek. Her bir kardeşime hayırlı bir tercih dönemi ve başarılı bir üniversite hayatı diliyorum.

TOPYEKÜN MÜCADELE 

Denizli Tavas ilçesi Pınarlık Mahallesindeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle birlikte büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğüne ait 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi ile karadan müdahale edildi.

Kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda meydana gelen yangına 2 helikopter de havadan destek verdi. Mahalle sakinleriyle birlikte kent merkezi ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgeye akın eden vatandaşlar, kazma ve küreklerle alevlerin yayılmaması için çabaladı.

BAKANLAR BÖLGEDE 

Muğla'da bakanların katılımıyla orman yangınlarıyla ilgili koordinasyon toplantısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Marmaris Öğretmenevi’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde