Dekan Kılıç'dan Boğaziçi öğrencilerine tehdit: Gece işi bitiririz

Dekan Kılıç'dan Boğaziçi öğrencilerine tehdit: Gece işi bitiririz

Prof. Dr. Cevdet Kılıç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef alarak, “Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim" dedi.

Dekan Kılıç'dan Boğaziçi öğrencilerine tehdit: Gece işi bitiririz
16px
24px
10.02.2021 07:32
ABONE OLgoogle

Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve üniversite genel sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu, gelen tepkilerin ardından paylaşımını kaldırdı.

“BİZ EYLEM FALAN YAPMAYIZ”

Kılıç, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda Boğaziçili öğrencileri hedef alarak şöyle dedi:

* Boğaziçili misiniz, Boğazdışılı mısınız onu bunu bilmem. Aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Biz abdest alır dışarı çıkmayız.

* Bizim zaten abdestimiz var. Bilin istedik de… Şöyle söyleyeyim. Siz hani bir ayı geçti eylem yapıyorsunuz ya. Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz bilin istedim.

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNİ KAPATALIM…”

Kılıç'ın 4 Ocak'ta yaptığı bir başka paylaşımda ise dünyanın ve Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Boğaziçi’nin kapatılmasını isteyerek, “Şöyle yapalım. Boğaziçi Üniversitesi’ni kapatalım yerine üniversite kuralım” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

“İÇİŞLERİMİZE MÜDAHALE NİTELİĞİNDEKİ AÇIKLAMALARIN GELMESİ NEDENİYLE…”

Prof. Dr. Cevdet Kılıç, gelen yoğun tepkilerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kılıç, Boğaziçili öğrencileri hedef aldığı sözlerin hangi anlamda kullandığını şu ifadelerle açıkladı:

* Facebook paylaşımımdaki cümlenin girişinde yer alan ‘Boğaziçili misiniz Boğazdışılı mısınız' ifademden kasıt; yasa dışı eylemler neticesinde gözaltına alınanlar içerisinde Boğaziçi üniversitesi öğrencilerinin dışında, öğrenci olmayan ve emniyet kayıtlarına göre birtakım yasa dışı örgütlerle bağlantısı tespit edilmiş pek çok kişinin yakalanması ve yurt dışından art arda içişlerimize müdahale niteliğindeki açıklamaların gelmesi nedeniyledir.

“HUZUR BOZUCU KALKIŞMALAR HEPİMİZİN MALUMUDUR”

* Facebook paylaşımımdaki cümlelerden birinde ‘Aklınızın ucundan bile geçirmeyin' derken basında yer alan ve sürekli kulağımıza çalınan ‘Darbeye zemin hazırlanıyor' söylemleri nedeniyle kullanılmıştır. Çünkü geçmiş dönemde bu tür provokatif eylemler neticesinde ortaya çıkan iç barış ve huzuru bozucu birtakım kalkışmalar hepimizin malumudur.

“ŞİDDET VEYA NEFRET SÖYLEMİ DEĞİLDİR”

* ‘Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz' cümlesinde de 15 Temmuz gecesi sokağa çıkılmış, darbe girişimi bastırılmış, ertesi gün de herkes işine gücüne dönmüştür anlamında, yine ‘Sokağa çıkar, memleketi darbecilerin elinden kurtarır, ertesi gün işimize döneriz' Düşüncesi vurgulanmıştır. Bu bir şiddet veya nefret söylemi değildir. Bilakis, şiddeti bertaraf edecek bilinç, dirayet ve inançta olanlarla beraber olduğumu belirtmek isterim.

“SÖZLERİMİN MUHATABI ÖĞRENCİLER DEĞİLDİR”

* Bu fikirler tamamen şahsi fikirlerim olup mensubu olmakla gurur duyduğum üniversite camiasını bağlamamaktadır. Bizim paylaşımımızda öğrencileri hedef alan bir söylem bulunmamaktadır. Sözlerimizin muhatabı öğrenciler değildir. Öğrencilerimize yönelik şiddeti çağrıştıracak bir söylem asla söz konusu olamaz. Her bir öğrencimizi kendi evladımız gibi sevmiş ve yetişmeleri için her türlü gayreti göstermekteyiz ve göstermeye de devam edeceğiz.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM”

“Söylemlerimin kasten farklı taraflara çekilmesinden rahatsızlık duymaktayım” diyen Kılıç, sosyal medyada kendisine yapılan ‘linç kampanyalarına' ve sözlerinin ‘başka taraflara çekilmesine' karşı kanuni haklarını kullanacağını ve suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Prof. Dr. Cevdet Kılıç’ın sosyal medya hesabı üzerinden Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara ilişkin yaptığı paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Üniversitenin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Prof. Dr. Cevdet Kılıç’ın şahsi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşım nedeniyle, üniversitemiz tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

PROF. DR. KILIÇ’A TEPKİLER BÜYÜYOR…

Prof. Dr. Cevdet Kılıç'a tepkiler çığ gibi büyüyor… O tepkilerden bazıları şu şekilde:

“ADALET ÖNÜNDE HESAP VERECEKSİNİZ”

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Gece işi bitirip gündüz işe gideriz” haa! Yazıklar olsun sana Cevdet Kılıç. Alenen öğrencileri asmakla, kesmekle, katletmekle tehdit edenler sizde şunu iyi bilin. Bu yaptıklarınız asla ve asla yanınıza kar kalmaz. Sizin gibiler önünde sonunda adalet önünde hesap vereceksiniz.”

“EŞKİYA MI? MAFYA MI?”

CHP Zonguldak eski Milletvekili Şerafettin Turpcu, “Eşkıya mı? Mafya mı? Ama üniversitede, hem de dekan!”

“AÇIK BİR SALDIRI VE TEHDİT İÇERİYOR BU SÖZLER”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, “Açık bir saldırı ve tehdit içeriyor bu sözler. Akıl kârı olmayan bu sözlerin sahibi, İlahiyatçı ve de dekan.”

“AKIL, AYRIŞTIRMAYI DEĞİL İTİDALİ GEREKTİRİR”

Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Bu şahıs 1980 öncesi olayları yaşamış mı, acı çekmiş mi? Hiç zannetmiyorum! Akıl, ayrıştırmayı değil itidali gerektirir.”

“O DİĞER HALKTAN OLDUĞU İÇİN ONA BİR ŞEY OLMAZ”

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz: “Son günlerin gözde suçu TCK216/1: Halkı kin ve düşmanlığa tahrik. Bu suç iddiası ile Beyza Buldağ tutuklandı, Ayşe Şahin gözaltına alındı. Peki Dekan Cevdet Kılıç? O diğer halktan olduğu için ona bir şey olmaz. Bu suçu ancak o halkı tahrik eden muhalif halk işleyebiliyor. Yersen.”

“EMNİYET, SAVCILIK NE DİYECEK”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de yaptığı açıklama ile Kılıç'a çok sert ifadelerle tepki gösterdi, emniyet yetkililerini ve savcıları göreve davet etti.

Türkiye'nin ‘tezatlar' ve ‘çelişkiler' ülkesine döndüğünü söyleyen Altay, “Gazeteci Ayşen Şahin, polis tarafından gece 22.22'de evinden alınıyor. İsnat edilen suç, ‘halkın kin ve düşmanlığa tahrik'. Madde 216, bu ara en çok kullandığımız madde 216… Gece 02.30'da da adeta ‘pardon' deyip emniyetten salıveriliyor. Şimdi, gazetecilik yaptığı için ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçundan bir gazeteciyi gecenin yarısı alıp sabahın köründe gönderen emniyet, savcılık, ilgili, etkili, yetkililer şuna ne diyecek merak ediyorum. ‘Boğaziçili misiniz Boğazdışılı mısınız onu bunu bilmem. Aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Biz abdest alır dışarı çıkmayız. Bizim zaten abdestimiz var. Bilin istedik de. Şöyle söyleyeyim. Siz hani bir ay geçti eylem yapıyorsunuz ya. Biz eylem falan yapmayız. Biz gece vakti işi bitirir ertesi gün işe gideriz. Bilin istedim'. Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve üniversite genel sekreteri Prof. Dr. Cevdet Kılıç” diyerek Kılıç'ın sosyal medya paylaşımını okudu.

“DEVLET NE YAPACAK ÇOK MERAK EDİYORUM”

AKP sıralarına seslenerek, “Sayın grup başkanvekiline, bunu tasvip ediyor mu diye soruyorum” ifadelerini kullanan Altay, “İki; Meclis'i izleyen, helal süt emmiş, devletine vatanına bağlı emniyet yetkililerini, Cumhuriyet Savcılarını, uyarmak istiyorum. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik aranıyorsa (Kılıç'ın paylaşımının yer aldığı kağıdı göstererek) burada. Bakalım devlet ne yapacak, çok da merak ediyorum” şeklinde konuştu.

“BU BİR YERDEN GÜÇ ALMANIN ŞIMARIKLIĞIDIR”

Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Ama ben bu edepsiz, hadsiz sözde dekana şunları söylemek istiyorum: ‘Rektörler, valiler, kaymakamlar, devlete bağlı olsun, Erdoğan'ın şahsına değil. Parti devletinin başındaki partinin başındaki şahsa değil, bayrağa ve devlete bağlı olun. Parti militanı olmayın' dedik, bir ton gürültü koparıldı.

* Gürültü koparanlara da soruyorum, (Kılıç'ın paylaşımının yer aldığı kağıdı göstererek) şu ayıptır, bu kepazeliktir, bu yüzsüzlüktür, hadsizliktir, millete saygısızlıktır, insana saygısızlıktır, ağır bir tehdittir, tahriktir.

* Bu suçu işleyen sözde dekan hakkında görev yapmayan emniyetinden savcısına herkese de sesleniyorum. Nerede abdest alırsınız onu bilmem ama bu bayrağa, bu ülkeye, bu millete, bu milletin çocuklarına bu hadsizlik, bir yerden güç almanın şımarıklığıdır.

“MEMUR, VALİ, KAYMAKAM, REKTÖR PARTİ MİLİTANI GİBİ DAVRANAMAZ”

“Sayın Erdoğan, bu şımarıklıklara, bu edepsizliklere daha ne kadar müsaade edeceksin merak ediyorum” diyen Altay, “Devletin memuru, rektörü, valisi, kaymakamı parti militanı gibi davranamaz. Boğaziçi öğrencilerini tehdit edemez” ifadelerine yer verdi.

“'BANA ÖZGÜRLÜK, SANA YASAK' MANTIĞININ ADI FAŞİZMDİR”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a seslenen Altay, şunları söyledi:

* Sayın Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, bu topraklar gençlerin bölünmesinden çok çekti. Bölme, birleştir. Ötekileştirme, dinle. Özgürlüğe ses olanlara kulak ver.

* Sayın Cumhurbaşkanı, gençlere devlete gazını, copunu değil şefkatli elini uzat. Onlara kulak ver ama sakın boş verme. Sayın Cumhurbaşkanı, demokrasinin bir tepki ve protesto rejimi olduğunu unutma.

* Gösteri ve protesto senin uymaktan imtina ettiğin Anayasal bir haktır. Demokrasi 7'den 77'ye 83 milyonun hakkı hukukudur. ‘Bana özgürlük, sana yasak' mantığının adı faşizmdir. Bunu yapma.

Batuhan Serim/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde