Dedeman Grubu’nda şok: Rakiplerimize sırlarımızı verdi

Dedeman Grubu’nda şok: Rakiplerimize sırlarımızı verdi

Dedeman Grup eski üst düzey yöneticilerine karşı şirketi dolandırdıkları iddiasıyla savcılığa şikâyette bulundu. Üç ayrı suç kapsamında iddianame hazırlandı.

Dedeman Grubu’nda şok: Rakiplerimize sırlarımızı verdi
16px
24px
02.10.2020 07:31
ABONE OLgoogle

Ünlü otel zinciri Dedeman, iki eski üst düzey yöneticisi ile davalık oldu. Yürütülen soruşturma sonrası Dedeman Otelleri eski CEO’su Emrullah Akçakaya (55) ile grubun iki önemli otelinde müdür olarak görev yapan Tunay Erdal (45) hakkında 8’er yıla kadar hapis istemi ile dava açıldı.

Dedeman’ın ticari sırlarını rakip otellerle paylaşmakla suçlanan iki yönetici ise haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Dedeman Oteller zinciri'nde milyonluk zimmet şoku
Yarım asrı aşkın geçmişi ve 17 oteli ile turizm sektörünün önemli bir markası konumunda olan Dedeman ilginç bir dava ile gündemde.

ŞİRKET İÇİ DENETİM YAPILDI

İddiaya göre şüpheli yöneticiler bir şirket kurarak oteldeki işleri buraya ihale etti, otel imkânlarını kişisel işlerinde kullandı, şirket içi ticari sırları üçüncü sahsılarla paylaştı.

Şüpheliler ise ifadelerinde üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Savcılıkça hazırlanan iddianame İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Dedeman Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı görevini üstlenen Emrullah Dedeman'ın vefatının ardından Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kızı Banu Dedeman üstlenmişti.

Edinilen bilgiye göre, Banu Dedeman göreve gelmesinin ardından şirket içerisinde geniş çaplı bir denetim başlattı. Yapılan denetim sonucu şirketin iki üst düzey yöneticisinin usulsüzlükleri tespit edildi.

3 AYRI SUÇ İDDİASI

Sözleşmeleri feshedilen iki yönetici hakkında holding avukatı Rezan Epözdemir tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılıkça soruşturma yürütüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasının sonucunda Emrullah Akçakaya ve Tunay Erdal hakkında 3 ayrı suç kapsamında "Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri açıklamak", "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak" ve "Özel belgede sahtecilik" suçlarından iddianame düzenlendi.

Hazırlanan iddianamede, Dedeman Turizm A.Ş. tarafından savcılığa sunulan dilekçeye yer verildi. Şüpheliler Tunay E. ve Emrullah A.'nın MRB Turizm ve Otelcilik, Dedeman Gümbet ve Dedeman Turizm şirketleri adına onlarca sözleşmeye imza attıkları belirlendi.

Şüphelilerin bu imzalarla müvekkil şirketi tasarruf ve sorumluluk altına sokarak borçlandırdıkları kaydedildi. Şirket adına sözleşme ve başkaca teklifler olmaksızın bir firmadan usulüne uygun olmayan satın alma işlemleri gerçekleştirdikleri belirtildi.

Şüpheli yöneticilerle irtibatlı bir şirketçe, holdinge 44 adet fatura kesildiği, bahse konu faturaların seri ve sıra numarasının 7 adet fatura hariç olmak üzere birbirini takip ettiği, söz konusu firmanın yalnızca bu hizmetler için kurdurulduğu kaydedildi.

Tunay Erdal (45)

İHALELER AYNI KİŞİYE

İddianamede iki sanık, grubu zarara uğratmakla suçlanıyor. Bilirkişi raporu, bağmısız denetim raporu yanı sıra hem şikâyetçi tarafın hem şüphelilerin tanıklarının ifadelerine yer verilen iddianameye göre, grubun Levent ve Gayrettepe’deki iki otelinde müdür olarak görev yapan Tunay Erdal, ilişkide olduğu kişilere yüklü ödeme yapılmasını sağladı.

İddiaya göre Erdal, yakın arkadaşı olan mimar K. K’ye 1 milyon lirayı aşkın ihale verdirdi. İddiaya göre Erdal’ın K.’nin firmasına yaptırdığı işleri fahiş fiyatlara yaptırdı. 2 bin liralık merdiveni 12 bin liraya yaptırmakla suçlanan Erdal, 750 liralık çöp odası işini de 8 bin liraya yaptırdığı iddia ediliyor. K.’ye yapılan ödemeleri Erdal’ın bizzat takip ettiği belirtilen iddianamede, 250 bin liralık çekin bankadan tahsilatını ise ikilinin birlikte yaptığı kaydedildi.

İddianamede Erdal’a yönelik bir diğer suçlama ise düğün törenine ilişkin. Buna göre Erdal, Dedeman’ın otelinde yaptığı düğününde akrabalarını lüks odalarda ağırlattı, eşi ile kral dairesinde kaldı. Anılan düğün nedeni ile grup 78 bin lira zarara uğratıldı. Erdal ayrıca, bir diğer arkadaşı G. B.’den piyasa fiyatının üstünde 200 adet saç kurutma cihazı almak ve eşinin ortak olduğu bir firmaya düşük fiyata otelde yer kiralatmakla suçlanıyor.

Emrullah Akçakaya (55)

SIRLARI RAKİPLERE VERDİ

Dedeman Otelleri eski CEO’su Emrullah Akçakaya ise, grubun ticari sırlarını rakip üç otel firması ile paylaşmakla suçlanıyor. Akçakaya ayrıca, yetkisi olmadan, iki şirket adına imza attığı 11 ayrı sözleşme ile grubu borçlandırmakla suçlanıyor.

Sema Alim Dalgıç/Sabah/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde