DEİK, kiracılıktan kurtulmak için üyelerden kaç Bin TL istedi?

DEİK, kiracılıktan kurtulmak için üyelerden kaç Bin TL istedi?

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Levent'te kirada oturduğu yerden taşınma kararı aldı.

DEİK, kiracılıktan kurtulmak için üyelerden kaç Bin TL istedi?
16px
24px
20.09.2021 10:30
ABONE OLgoogle

DEİK'ten üyelere geçilen “DEİK Ailesi Desteklerinizle Kendi Merkezine Taşınıyor” başlıklı e-postada yer alan bilgilere göre, normal üyelerden 12 bin 500 TL destek talep edildi. İş konseyi başkanlarına ise farklı bir görsel gönderilerek, üç ayrı destek paketi seçeneği sunuldu.

Buna göre konsey başkanları 400 bin TL, 250 bin TL ve 100 bin TL olmak üzere tercih edecekleri herhangi bir tutar ile DEİK'in kiradan kurtulup kendi mülküne taşınmasına katkı sağlayabilecekler.

BAZI ÜYELERİN HABERİ YOK

Aydınlık'tan recep Erçin'in haberine göre DEİK Başkan Nail Olpak imzasıyla geçilen iki ayrı metinde şu ifadeler kullanıldı:

“Değerli üyelerimiz/ iş konseyi başkanlarımız, hepimizin bildiği gibi; DEİK Ailesi olarak gücümüzü, Yönetim Kurulumuzdan, Kurucu Kuruluşlarımızdan, İş Konseylerimizden ve siz değerli üyelerimizden alıyoruz. Çünkü bu kurumu güçlü kılan, dayandığı birlik ve beraberliktir. DEİK Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar doğrultusunda; üyelerimizden Skyland İstanbul'da satın aldığımız yeni merkezimize taşınma sürecimiz için, eylül ayı içerisinde bir defaya mahsus, ek olarak bir yıllık DEİK aidat tutarı kadar (12 bin 500 TL)/üyelerimizden istediğimiz bir yıllık DEİK aidatına ek olarak, iş konseylerimizin başkanları ve yürütme kurulu üyeleri olarak önemli oranda kıymetli desteklerinizi bekliyoruz. İş konseyi başkan ve yürütme kurulları için hazırladığımız paketlerden biriyle katkı sağlamanız DEİK Ailemiz için çok kıymetli. Siz değerli üyelerimize/iş konseyi başkanlarımız ve yürütme kurulu üyelerimize, bugüne kadar gösterdiğiniz özveri ve fedakarlık için teşekkür ederiz. Her şey daha güçlü bir DEİK için!”

DEİK'ten gönderilen bu iki metne ulaştığımızda bazı DEİK üyelerine haberleri olup olmadıklarını sorduk. Haberi olmayan üyeleri e-postalarını kontrol ettiklerinde DEİK'ten gelen mesajla karşılaştılar.

MÜLK DEİK'İN Mİ BAKANLIĞIN MI OLACAK?

Edindiğimiz bilgilere göre DEİK'in taşınacağı Skyland İstanbul'daki mekanın bedeli 80 milyon TL'nin biraz altında. DEİK halihazırda Levent River Plaza'daki mekan için yıllık (Son genel kurulda üyelere dağıtılan 2020 mali durum tablosuna göre) 4.5 milyon TL civarında bir kira ödüyordu. Mevcut yerin fiziki imkanlarının yetersiz kalması yüzünden böyle bir karar alındığını öğrendik.

Ancak bir sorun var. DEİK her ne kadar ilk başta bir sivil toplum örgütü olarak kurulmuş olsa da Nihat Zeybekci'nin bakanlığı döneminde o zamanki adıyla Ekonomi şimdiki adıyla Ticaret Bakanlığı'na bağlandı. Bu nedenle DEİK merkezinde bakanlık makamı da yer alıyor. Halihazırdaki hukuki durum nedeniyle iş insanlarından toplanacak para ile finanse edilecek taşınmaz DEİK'in malı olacak olsa da esasen dolaylı olarak Ticaret Bakanlığı'nın yani devletin oluyor. Yani önce özerkliği elinden alınarak (TÜSİAD ve TEPAV'ın tavır koyarak kurucu kuruluşlar arasından ayrılmıştı) DEİK, üyelerinden toplayacağı paralarla devleti taşınmaz sahibi yapacak.

YENİ MEKAN EROĞLU'NUN PROJESİ

Gelelim DEİK'in taşınacağı Skyland gökdelenine. Galatasaray Spor Kulübü Türk Telekom Stadyumu'nun hemen yanında yer alan bu bina, Eroğlu Yapı tarafından inşa edildi. Şirket, Eroğlu Holding bünyesinde yer alıyor. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu. Eroğlu Ailesi ülkemizde daha çok Colin’s markasıyla tanınıyor. Eroğlu'nun kendisi de aynı zamanda DEİK Üyesi.

DEİK'İN SALONLARI İŞ DÜNYASINA AÇILACAK

Taşınma projesine ilişkin görüşüne başvurduğumuz DEİK Başkanı Nail Olpak, taşınmalarının iki nedeni olduğunu anlattı. Bunlardan ilkinin kiracılıktan ev sahipliğine çıkmak olduğunu belirten Olpak, “Kira bütçemizde ciddi bir tutar oluşturuyor. Böylesi bir kurumun uzun vadede kendi mülkünün olması doğru bir strateji. Bugünkü kira bedelleriyle böyle bir yatırımın dönüşü 25-30 yıla kadar giderken. Bizimki 12-13 yıl civarına indi. Çok ciddi bir genel giderimiz de vardı. Bunu da dörtte bir oranına indiriyoruz. Yoksa mevcut binadan memnunduk” dedi.

PARA DA KAZANACAKLAR

Salgın yüzünden ofisler küçülüp, evden çalışma modeli yayılırken DEİK'in daha büyük bir mekana geçmesine yönelik eleştirilere ilişkin de görüşünü sorduğumuz Başkan Olpak, şunları aktardı: “DEİK'te biz sadece home office çalışan kurum değiliz. 147 iş konseyi ile dünyanın dört bir yanında temasta olduğumuz bir dönem. Tempo yine başladı. Heyetleri ağırlıyoruz. Yeni merkezimiz çok amaçlı toplantı salonları da planlıyoruz. Ticaret erbabının da kullanabileceği şekilde dizayn ediyoruz. Bizim şöyle bir aktivitemiz var; DEİK'in salonlarını iş dünyasına açmak istiyoruz. Bundan para kazanmak tabi işin bir tarafı, yatırım geri dönsün ama diğer kurumları da bu işin içine katınca değer katması açısından önemli bir açılım olacak.”

ÜYELERE ÇAĞRI YAPTI

DEİK olarak devlet başkanlarını ağırlayan bir kurum oldukları için de böyle bir mekana ihtiyaç duyduklarını belirten Nail Olpak, üyelere Aydınlık aracılığıyla da şu çağrıyı yaptı: “Üyelerimizi daha fazla destek olmaya çağırıyoruz. Burası gönüllü çalışan bir kurum. Üyelik zorunlu değil. Tüm masrafları zaten üyelerimiz kendileri karşılıyorlar. Böyle güzel bir adımda bir miktar daha destek olmalarını istiyoruz. Çok güzel geri dönüşler de alıyoruz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde