Cumhuriyet'te 'arşiv krizi'nde son perde

Cumhuriyet'te 'arşiv krizi'nde son perde

Cumhuriyet Vakfı bugün, "gazetenin arşivinin" izinsiz satışa çıkarıldığı iddialarına ilişkin "olağanüstü" toplanıyor. Yönetim ikiye bölünmüş durumda. Bir bölüm geçen yıl yaşanan sürecin "normal" olduğunu savunurken, bir diğer kısmı ise sürecin "etik" sorunlar barındırdığı ve suç işlendiği görüşünde.

Cumhuriyet'te 'arşiv krizi'nde son perde
16px
24px
05.06.2023 09:02
ABONE OLgoogle

Toygun ATİLLA yazdı 

ESKİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ VE ŞİRKET HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Geçen hafta, Cumhuriyet Gazetesinin arşivinin izinsiz olarak satışa çıkardığı iddiasıyla ICRYPEX Bilişim A.Ş.  adlı kripto para şirketi sahibi Gökalp İçer, bu hileli satışta işbirliğinde bulunduğu gerekçesi ile gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın ve Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu yazdım. 

Arif Kızılyalın ve ICRYEX Bilişim A.Ş., iddiaların asılsız olduğunu yaptıkları açıklama ile söyledi.

SUÇ DUYURUSU VAKIF AVUKATINDAN

Suç duyurusunda bulunan Cumhuriyet Vakfı üyesi avukat Turan Karakaş'tı. Turan Karakaş bu suç duyurusunu Cumhuriyet Vakfı adına yapmıştı. 

İKİ AYRI GÖRÜŞ

Haberin yayınlanmasının ardından Cumhuriyet Gazetesi'nden önemli isimlerle telefonla görüştüm. 

Bu isimlerin bir kısmı, geçen yıl Cumhuriyet gazetesinin NFT'leştirilmesi için görüşmelerde bulunulduğunu, ancak bunun gerçekleşmediğini, sözleşmenin de fesh edildiğini, dolayısı ile ortada iddia edildiği gibi bir durum olmadığını ifade ettiler. 

Diğer isimler ise Cumhuriyet vakfı avukatı ve yönetim kurulu üyesi Turan Karakaş'ın iddialarının gerçeği yansıttığını ve bir grup yöneticinin "etik" sınırları ihlal ettiği konusunda ısrarcıydı. 

CUMHURİYET VAKFI TOPLANIYOR

İşte tam bu tartışmalar bugün Cumhuriyet Vakfı'nda olağanüstü toplantıya sebep oldu. 

12 kişiden oluşan Cumhuriyet Vakfı, gazetede oluşan bu etik tartışmayı kendi içinde tartışacak. 

Şunu önceden söylemek sanırım yanlış olmayacak, bu toplantı sonunda Cumhuriyet gazetesinde derin bir ayrışma yaşanacak ve kaybeden taraftan "kelleler" istenecek. 

HEDEFTE İKİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ

Cumhuriyet Gazetesindeki bu "etik" tartışmanın odağındaki isim ise gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın...

Cumhuriyet'te hatırı sayılı bir grup, Arif Kızılyalın'ın döneminde mesleki anlamda "etik" dışı bir çok olayın yaşandığı görüşünde. 

Öte yandan gazetenin eskilerinin de aralarında bulunduğu, geçen yıl yaşanan NFT satışı olayının "normal" olduğunu savunan bir grup, gazetenin yeni Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nu hedefe koymuş durumda. 

E-TİCARET ŞİRKETİ VE CUMHURİYET İLİŞKİSİ

Ancak, 

Cumhuriyet'te yaşananlar sadece bu NFT ve arşiv satışı ile ilgili değil. 

Gazete içinde çok uzun zamandır tartışılan çok daha büyük bir mesele var. 

Bu meselenin bir ucunda milyonlarca dolarlık ciro hacmi ile dünyaya açılan bir e-ticaret şirketi ve gazete yönetimi ile arasındaki "trafik" var. 

Pandoranın kutusu açılır mı bilmem. 

Ancak açılıp da geçen yıl yaşananlar ortaya dökülürse, Türk basınının asırlık çınarı Cumhuriyet ve bu e-ticaret platformu hayli zarar görür ve gündemin önemli maddesi haline gelir.

Yaşayıp, hep birlikte göreceğiz.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde