Cumhuriyet Gazetesi'nden eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın'a suç duyurusu

Cumhuriyet Gazetesi'nden eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın'a suç duyurusu

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin arşivini izinsiz olarak satışa çıkardığı iddiasıyla kripto para şirketi ICRYPEX'in sahibi Gökalp İçer ile bu hileli satışta işbirliği yaptığı gerekçesiyle gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın ve bir yönetici hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi'nden eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın'a suç duyurusu
16px
24px
01.06.2023 09:15
ABONE OLgoogle

Toygun ATİLLA yazdı

NFT SATIŞI İLE GÜNDEME GELDİ

Cumhuriyet Gazetesi'nin arşivinin 2022 yılında kimliği belirsiz kişilerce ele geçirildiği ve NFT olarak satıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Cumhuriyet Vakfı tarafından yönetilen gazetenin arşivinin usulsüzce satılması iddiasıyla ilgili olarak hukuki süreç başladı.

CUMHURİYET ARŞİVİ KRİPTO PARA ŞİRKETİNE SATILMIŞ  
Vakfın yönetim kurulu üyesi ve hukuk işlerinden sorumlu vakıf yöneticisi Turan Karakaş, arşivi izinsiz ve herhangi bir sözleşmeye bağlı olmaksızın satışa çıkaran ICRYPEX Bilişim A.Ş.  adlı kripto para şirketinin sahibi Gökalp İçer, şüpheliler Yiğit Karakaş ve İsmail Hoca hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu'na 12 Mayıs'ta suç duyurusunda bulundu.

GAZETENİN ESKİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ VE MALİ İŞLER MÜDÜRÜNE SUÇ DUYURUSU
Avukat Turan Karakaş, ICRYPEX Bilişim A.Ş.  adlı şirketin sahibi Gökalp İçer'le birlikte Cumhuriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın ve bir yönetici hakkında da suç duyurusunda bulundu. 

Turan Karakaş, suç duyurusunda Arif Kızılyalın'ın şirketle işbirliği içinde olduğunu ileri sürdü.

ARŞİVİ SATTILAR
Suç duyurusunda şüphelilerin, Cumhuriyet Gazetesi'nin binlerce nüshadan oluşan, 1924 yılından bugüne muhafaza edilen arşivini, NFT’leştirme faaliyetine giriştiği, nitelikli dolandırıcılık suçu işleme kararının icrası kapsamında, birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesi konusunda anlaştıkları belirtildi.

"İDDİALAR ASILSIZ"
İddialarla ilgili kendisine ulaştığımız Arif Kızılyalın "İddialar asılsızdır" dedi. Kızılyalın, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve gazeteyi çıkartan çıkartan şirketin böyle bir kararı yoktur, bilakis gazete yönetimi geçen hafta yaptığı toplantıda konuyla ilgili şahsıma ve adı geçen diğer yöneticiye güvenoyu vermiştir. Söz konusu bireysel suç duyurusunun karşılığı olmadığı yayın danışmanlığı ve yazarlık görevimin sürmesi ile de ortadadır. Görevimin başındayım, Cumhuriyet’i yıpratıp güç dengelerini değiştirmek isteyenlerin münferit girişimleridir. Gereken hukuki süreçte gazete avukatları üzerinden söz konusu şahıslara karşı yapılacaktır. 2022 Mart ayının yayın yönetmeni olarak da böyle bir anlaşma yapma konusunda imza yetkimin olmadığı bu iddiayı çürüten en önemli anektottur".

ICRYPEX BİLİŞİM A.Ş.'DEN AÇIKLAMA

Icrypex şirketi, söz konusu iddialara şu ifadelerle yanıt verdi:

"Icrypex olarak 2022 yılında Cumhuriyet Gazetesi yetkilileri ile yaptığımız toplantıda gazete arşivinin NFT olarak sergilenmesi için bir mutabakat sağlanmıştır.  Bu süreçten sonra Cumhuriyet Vakfı ve Yeni Gün Haber Ajansı arasındaki iletişim kopukluğu nedeniyle NFT projesinden vazgeçtiklerini ve NFT’lerin kaldırılmasını istemişlerdir. Bunun üzerine Icrypex’in sitesinde yer alan NFT’ler kaldırılmıştır. Ancak bu proje nedeniyle Icrypex’in uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla, şirket tarafından Cumhuriyet Vakfına ve Yeni Gün Haber Ajansına ihtarname gönderilmiştir. 

İhtarnamenin gönderilmesinden sonra Cumhuriyet Gazetesi temsilcileri Icrypex temsilcileri  iletişime geçerek sulh yolu ile konun çözülmesi için bir uzlaşma protokolü hazırlamışlardır. 
Söz konusu protokolü Cumhuriyet Vakfından Dernek Başkanı Alev Coşkun, Yeni Gün Haber Ajansı adına Osman Selçuk ve Alev Coşkun imzalamışlardır. Protoklün imzalanmasının ardından  Cumhuriyet Gazetesi arşivinin NFT olarak sergilenmesi ile ilgili mutabakat sona ermiş olup, Icrypexbu aşamadan sonra tarafların birbirlerinden herhangi bir hak ve alacağı kalmamıştır."

patronlardunyasi.com 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde