Cumhuriyet Gazetesi arşivinin usulsüz satıldığı iddiasıyla ilgili suç duyurusu belgesi

Cumhuriyet Gazetesi arşivinin usulsüz satıldığı iddiasıyla ilgili suç duyurusu belgesi

Cumhuriyet Gazetesi, arşivinin hile ile satıldığına dair Cumhuriyet Vakfı tarafından suç duyurusu yapıldığına dair haberimizi yalanladı, suç duyurusunda bulunulmadığını belirtti. Unuttukları tek şey ise, Uğur Mumcu gazeteciliğine inanmış bir grup gazetecinin belgesiz habercilik yapmayacağıydı.

Cumhuriyet Gazetesi arşivinin usulsüz satıldığı iddiasıyla ilgili suç duyurusu belgesi
16px
24px
01.06.2023 13:05
ABONE OLgoogle

Toygun ATİLLA yazdı

Cumhuriyet Gazetesi arşivinin usulsüzce satıldığı iddiasıyla Cumhuriyet Vakfı'nın başlattığı hukuki süreci Patronlar Dünyası olarak manşetten duyurduk. Cumhuriyet Gazetesi'nden "zorunlu açıklama" başlığıyla yapılan açıklamada "Kimi sosyal medya alanlarında, Cumhuriyet gazetesi arşivinin satıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunulduğuna yönelik haberler yayımlanmıştır. Cumhuriyet gazetesi ile Icrypex şirketi arasında 2022 yılında Cumhuriyet gazetesi arşivinin kullanımı ile ilgili kimi görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler gerekli hukuki sözleşme yapılmadan sonlandırılmıştır. İmzalanmış bir sözleşme ve taraflar adına bir usulsüzlük söz konusu değildir. Yetkili organlarımız tarafından yapılmış bir suç duyurusu başvurusu da yoktur" denildi. 

Türk basın tarihinin asırlık çınarı Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiğimiz değerden dolayı suç duyurusu dilekçesini yayınlamak gibi bir niyetimiz olmasa da bu açıklama üzerine istemeyerek de olsa paylaşmak zorunda kaldık. 

Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine dilerlerse kendileri de görmeleri için yapılan suç duyurusunun dosya numarasını da buradan verelim: 2023/106745 

MÜŞTEKİLER CUMHURİYET VAKFI VE YENİ GÜN HABER AJANSI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen 12 Mayıs tarihli suç duyurusu dilekçesinde müştekiler Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş. olarak yer alıyor. Müşteki avukatı olarak vakfın yönetim kurulu üyesi ve hukuk işlerinden sorumlu vakıf yöneticisi Turan Karakaş'ın yaptığı suç duyurusunda şüpheliler ise Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın ve ICRYPEX Bilişim A.Ş. adlı kripto para şirketinin sahibi Gökalp İçer, şirket yetkilisi Zehra Ezgi İçer, Yiğit Karakaş, İsmail Hoca ve Osman Selçuk Özer. Suç tarihinin 30 Haziran 2022 olarak belirtildiği dilekçede şüphelilerin "Nitelikli dolandırıcılık, bilişim sistemi aracılığıyla haksız yarar sağlama" suçlarını işlediği öne sürüldü.

"NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK" İDDİASI

Dilekçede "Gazetenin arşivi ile ilgili olarak, Yeni Gün A.Ş.'nin yönetim kurulu üyesi ve mali ve idari işler müdürü sıfatını haiz şüpheli Osman Selçuk Özer, Yeni Gün A.Ş.'nin çalışanlarından olan gazetenin eski (suç tarihindeki) Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, ICRYPEX yetkilileri ile şüpheli İsmail Hoca, şüpheli Yiğit Karakış iştirak halinde vakfa ve Yeni Gün A.Ş.'ye karşı, gazete arşivinin NFT'leştirileceği ve buradan gazeteye 60 milyon lira civarında maddi yarar elde edileceğinin propagandası ile nitelikli dolandırıcılık suçunu işledikleri" iddia edildi.


Ayrıca "Şüpheliler, Cumhuriyet Gazetesi'nin binlerce nüshadan oluşan, 1924 yılından bu güne muhafaza edilen arşivini, NFT’leştirme faaliyetine girişerek, nitelikli dolandırıcılık suçu işleme kararının icrası kapsamında, birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesi konusunda anlaşmışlardır" ifadesine yer verildi. Şüpheli Osman Selçuk'un diğer yönetim kurulu üyelerine Ön Satış İşbirliği Protokolü adı altında bir protokol ve  "İşbirliği Sözleşmesi" adı altında ICRYPEX ile Yeni Gün A.Ş. arasında, ICRYPEX'in hazırladığı sözleşmeyi imzalatmak istediği de iddialar arasında.

İşte o belge: 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde