Toygun ATİLLA yazdı
Cumhuriyet Gazetesi arşivinin usulsüzce satıldığı iddiasıyla Cumhuriyet Vakfı'nın başlattığı hukuki süreci Patronlar Dünyası olarak manşetten duyurduk. Cumhuriyet Gazetesi'nden "zorunlu açıklama" başlığıyla yapılan açıklamada "Kimi sosyal medya alanlarında, Cumhuriyet gazetesi arşivinin satıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunulduğuna yönelik haberler yayımlanmıştır. Cumhuriyet gazetesi ile Icrypex şirketi arasında 2022 yılında Cumhuriyet gazetesi arşivinin kullanımı ile ilgili kimi görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler gerekli hukuki sözleşme yapılmadan sonlandırılmıştır. İmzalanmış bir sözleşme ve taraflar adına bir usulsüzlük söz konusu değildir. Yetkili organlarımız tarafından yapılmış bir suç duyurusu başvurusu da yoktur" denildi.
Türk basın tarihinin asırlık çınarı Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiğimiz değerden dolayı suç duyurusu dilekçesini yayınlamak gibi bir niyetimiz olmasa da bu açıklama üzerine istemeyerek de olsa paylaşmak zorunda kaldık.
Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerine dilerlerse kendileri de görmeleri için yapılan suç duyurusunun dosya numarasını da buradan verelim: 2023/106745
MÜŞTEKİLER CUMHURİYET VAKFI VE YENİ GÜN HABER AJANSI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen 12 Mayıs tarihli suç duyurusu dilekçesinde müştekiler Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş. olarak yer alıyor. Müşteki avukatı olarak vakfın yönetim kurulu üyesi ve hukuk işlerinden sorumlu vakıf yöneticisi Turan Karakaş'ın yaptığı suç duyurusunda şüpheliler ise Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın ve ICRYPEX Bilişim A.Ş. adlı kripto para şirketinin sahibi Gökalp İçer, şirket yetkilisi Zehra Ezgi İçer, Yiğit Karakaş, İsmail Hoca ve Osman Selçuk Özer. Suç tarihinin 30 Haziran 2022 olarak belirtildiği dilekçede şüphelilerin "Nitelikli dolandırıcılık, bilişim sistemi aracılığıyla haksız yarar sağlama" suçlarını işlediği öne sürüldü.
"NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK" İDDİASI
Dilekçede "Gazetenin arşivi ile ilgili olarak, Yeni Gün A.Ş.'nin yönetim kurulu üyesi ve mali ve idari işler müdürü sıfatını haiz şüpheli Osman Selçuk Özer, Yeni Gün A.Ş.'nin çalışanlarından olan gazetenin eski (suç tarihindeki) Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, ICRYPEX yetkilileri ile şüpheli İsmail Hoca, şüpheli Yiğit Karakış iştirak halinde vakfa ve Yeni Gün A.Ş.'ye karşı, gazete arşivinin NFT'leştirileceği ve buradan gazeteye 60 milyon lira civarında maddi yarar elde edileceğinin propagandası ile nitelikli dolandırıcılık suçunu işledikleri" iddia edildi.
Ayrıca "Şüpheliler, Cumhuriyet Gazetesi'nin binlerce nüshadan oluşan, 1924 yılından bu güne muhafaza edilen arşivini, NFT’leştirme faaliyetine girişerek, nitelikli dolandırıcılık suçu işleme kararının icrası kapsamında, birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesi konusunda anlaşmışlardır" ifadesine yer verildi. Şüpheli Osman Selçuk'un diğer yönetim kurulu üyelerine Ön Satış İşbirliği Protokolü adı altında bir protokol ve "İşbirliği Sözleşmesi" adı altında ICRYPEX ile Yeni Gün A.Ş. arasında, ICRYPEX'in hazırladığı sözleşmeyi imzalatmak istediği de iddialar arasında.
İşte o belge:
"İDDİALAR ASILSIZ"
İddiaların asılsız olduğunu söyleyen Arif Kızılyalın ise şunları söyledi:
"Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve gazeteyi çıkartan çıkartan şirketin böyle bir kararı yoktur, bilakis gazete yönetimi geçen hafta yaptığı toplantıda konuyla ilgili şahsıma ve adı geçen diğer yöneticiye güvenoyu vermiştir. Söz konusu bireysel suç duyurusunun karşılığı olmadığı yayın danışmanlığı ve yazarlık görevimin sürmesi ile de ortadadır. Görevimin başındayım, Cumhuriyet’i yıpratıp güç dengelerini değiştirmek isteyenlerin münferit girişimleridir. Gereken hukuki süreçte gazete avukatları üzerinden söz konusu şahıslara karşı yapılacaktır. 2022 Mart ayının yayın yönetmeni olarak da böyle bir anlaşma yapma konusunda imza yetkimin olmadığı bu iddiayı çürüten en önemli anektottur".
ICRYPEX BİLİŞİM A.Ş.'DEN AÇIKLAMA
Icrypex şirketi, söz konusu iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"1 Haziran 2023 tarihinde patronlardünyası.com haber sitesinde yer alan “Cumhuriyet Gazetesi'nden eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın'a suç duyurusu” başlıklı haber ile ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapmak gereği ortaya çıkmıştır.
Icrypex olarak 2022 yılında Cumhuriyet Gazetesi yetkilileri ile yaptığımız toplantıda gazete arşivinin NFT olarak sergilenmesi için bir mutabakat sağlanmıştır. Icrypex tarafından bu aşamadan sonra sözleşmenin imzalanması beklenmiş olup, karşı taraf vakıf ve şirket arasındaki ilişkilerde dolayı sürecin yavaş ilerleyebileceği, bu nedenle projenin tanıtılması ve uygulamaya geçilmesi için sözleşme sürecinin beklenmesine gerek olmadığı, sözlü anlaşma üzerinden işlemlere devam edilebileceği belirtilmiştir.
Icrypex’in karşı tarafa duyduğu güven duygusuyla projenin teknolojisinin hazırlanması ve tanıtılması için yoğun bir çalışma ve emek sarfetmiştir. Bu kapsamda Icrypex tarafından 08.06.2022 tarihinde Zorlu PSM Sky Lounge’da NFT Lansmanı düzenlemiş bu lansmana Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın katılarak projeye ilişkin bir konuşma gerçekleştirmiştir. Yine aynı gün Cumhuriyet Gazetesi’nde halen yayınlanmakta olan ve https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/82-yillik-cumhuriyet-gazetesi-arsivi-nftlesecek-1945045 linkinde yer alan “82 yıllık Cumhuriyet Gazetesi arşivi NFT'leşecek” başlıklı haber yapılmıştır.
Bu süreçten sonra Cumhuriyet Vakfı ve Yeni Gün Haber Ajansı arasındaki iletişim kopukluğu nedeniyle NFT projesinden vazgeçtiklerini ve NFT’lerin kaldırılmasını istemişlerdir. Bunun üzerine Icrypex’in sitesinde yer alan NFT’ler kaldırılmıştır. Ancak bu proje nedeniyle Icrypex’in uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini amacıyla, şirket tarafından Cumhuriyet Vakfına ve Yeni Gün Haber Ajansına ihtarname gönderilmiştir.
İhtarnamenin gönderilmesinden sonra Cumhuriyet Gazetesi temsilcileri Icrypex temsilcileri iletişime geçerek sulh yolu ile konun çözülmesi için bir uzlaşma protokolü hazırlamışlardır. Konunun uzlaşma yoluyla çözülebilmesi için protokol Icrypex tarafından da kabul edilmiştir.
Söz konusu protokolü Cumhuriyet Vakfından Dernek Başkanı Alev Coşkun, Yeni Gün Haber Ajansı adına Osman Selçuk ve Alev Coşkun imzalamışlardır. Protokolün imzalanmasının ardından Cumhuriyet Gazetesi arşivinin NFT olarak sergilenmesi ile ilgili mutabakat sona ermiş olup, Icrypex bu aşamadan sonra tarafların birbirlerinden herhangi bir hak ve alacağı kalmamıştır.
Konuyla ilgili ikinci yayınladığınız haberde belirttiğiniz üzere, Icrypex olarak Uğur Mumcu gazeteciliğinin ilkelerine gönülden inanmaktayız. Özgür ve tarafsız haberciliğin devam etmesine katkı sağlamak medya planlamamızda öncelikli ilke olarak yer almaktadır.
Icrypex, milyonlarca yatırımcıya dokunan bir finans şirketi olduğundan, asılsız ve gerçeğe aykırı haberlerin ya da yanlış anlaşılmaya mahal verilebilecek dedikoduların şirket yönetim kurulu ile birlikte şirketin yüzbinlerce yatırımcısına da tazmini imkansız zararlar vermesi olasıdır.
Yaşanan bu süreçle ilgili olarak Icrypex ve şirket yöneticilerinin itibarı haksız ve asılsız haberlerle ve yine gerçeğe aykırı olarak zedelenmemesi, şirket yatırımcılarının olası zarara uğramaması, kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına konuyla ilgili açıklamamızın dikkate alınmasını rica ederiz. Saygılarımızla"
patronlardunyasi.com
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |