Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beş müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beş müjdesi

Ekonomik krizin etkileri toplumun her kesiminde hissediliyor. Krize karşı özellikle dar gelirlileri korumayı amaçlayan projelere de hükümet tarafından hız verildi. Sağlıktan barınmaya kadar birçok konuda bakanlar açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beş müjdesi
16px
24px
24.08.2022 16:25
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha da hissediliyor. Hükümet de krize karşı olarak, özellikle dar gelirli vatandaşları korumayı hedefleyen projelere hız kazandırdı.

Sağlık, barınma, EYT gibi birçok konuda, ilgili bakanlar açıklamalarda bulundu.

Türkiye Gazetesi’nden Cevdet Fırat Aydoğmuş’a konuşan bakanlar projelerde gelinen son noktaları anlattı.

Aydoğmuş’un aktardığına göre, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili kapsamlı bir çalışma yapıldığını anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Aralık ayına yetiştirmeye çalışıyoruz. Ocak başında Meclis’te olur. Bizim kendi şartlarımıza uyan bir formül olacak” dedi.

KÇÖ MAĞDURİYETİ ÇÖZÜLECEK

Bakan Bilgin, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) aldığı için emekliliği ertelenenlerin durumunu da EYT konusunun içinde çalıştıklarını anlatarak, “Ya böyle çözeceğiz ya da başka bir şey bulacağız” diye konuştu.

SAĞLIK HAMLESİ

Bakan Koca, koronanın yayılım hızının oldukça düştüğünü söyledi. Koca, sağlıkçıların çalışma şartlarının daha da iyi olacağını, randevu sıkıntısının da ortadan kalkacağını aktardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yapılan kabine toplantısı sonrası doktorların yurt dışına gidişine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Koca şunları aktardı:

“Yurt dışına gidişler azalacak. Kamuya geçişler artacak. Kamuda çalışmanın avantajlı olduğunu bir iki ay içinde herkes görecek. ‘Sağlıkta beyaz reform’ diyerek adaletin ve her emeğin karşılığının olduğu bir dönemi başlattık. Mahsuplaşma uygulamada olmayacak. Yıl sonuna kadar ‘her polikliniğe bir sekreter’ hedefiyle hekimlerimizin daha çok hastalarına odaklanmalarını sağlayacağız. Mesai sonrası çalışma da teşvik edilerek randevu dâhil olmak üzere önümüzdeki aylarda birçok problem çözülecek. Bakan Koca, Ankara Etlik Şehir Hastanesinin 3-4 hafta içinde açılacağını da sözlerine ekledi.”

SOSYAL KONUT PROJESİ

Sosyal konut projesinde detaylar netleşiyor. Bakan Kurum, asgari ücret alan kişilerin de ev sahibi olabileceği projeyle ilgili olarak “İstanbul’da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar başvuru yapabilecek” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olarak nitelendirilen proje için, İstanbul’da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanların TOKİ’ye başvuru yapabileceğini açıkladı. Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurum “30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkânı olacak” dedi. Konutların aylık taksitlerinin asgari ücretlilerin ödeyebileceği bir tutar olacağını belirten Kurum “Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmaması gerekiyor” diye konuştu.

TARIM KREDİ ÜRÜNLERİ ZİNCİR MARKETLERDE

Tarım Kredi ürünlerinin bir zincir markette de satılması için görüştüklerini anlatan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bu sayede Tarım Kredi ürünleri daha fazla tüketici grubuna hitap edecek. Görüşmeler olumlu ve çalışmada sona gelindi” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım Kredi Kooperati? erinin çalışmalarına ilişkin son durumu anlattı. Tarım Kredi ürünlerinin farklı bir markette de satılması için görüştüklerini belirten Kirişci, “Bir zincir market ile Tarım Kredi Kooperati? eri arasında platform oluşturulacak. Bu zincir marketin şubelerinde Tarım Kredi’nin ürünleri satılacak. Bu sayede Tarım Kredi ürünleri daha fazla tüketici grubuna hitap edecek. Görüşmeler olumlu ve çalışmada sona gelindi” dedi.

DAR GELİRLİYE İKİ YENİ DESTEK

Enflasyon altında ezilen dar gelirli kesimlere yönelik iki yeni destek çalışması tamamlandı. Bakan Nebati yakında destekleri açıklayacaklarını söyledi. Söz konusu desteklerin mevcut sosyal yardımlardan farklı olacağı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dar gelirliler için iki yeni destek çalışmasının tamamlandığını ve yakında açıklanacağını bildirdi. NTV'de soruları yanıtlayan Bakan Nebati, "İlgili bakanlıklarımızla dar gelirlilerimizin sıkıntı yaşadıkları alanlarda çok önemli iki projemiz var. Bunların gerçekleştirilmesinde son çalışmalarımızı ilgili bakanlarımızla gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanı'mız ile kabine toplantısında son rötuşlar yapıldıktan sonra bunun açıklanmasıyla çalışmalarımızı tamamlamış olacağız." dedi. Bakan Nebati, "Söz konusu çalışmalar, dar gelirlilerin icra ve haciz sorunlarının çözülmesi, kredi kartı borçlarının yapılandırılması gibi sorunları mı kapsıyor?" sorusu üzerine, "Bir sıkıntı varsa bu sıkıntıların giderilmesi noktasında bahsettiğiniz alanlar dahil olmak üzere adımlarımızı atmamız mukadder." diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde