Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT açıklaması: YAŞ sınırı olmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT açıklaması: YAŞ sınırı olmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT açıklaması: YAŞ sınırı olmayacak
16px
24px
28.12.2022 14:24
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı ve AK PARTİ Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin olarak merakla beklenen açıklamayı yaptı. Erdoğan, yapılan yeni düzenleme ile birlikte yaklaşık olarak 2 milyon 250 bin kişinin daha emekli olma hakkı kazanacağını söylerken, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de, Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin yapılan sona erdi.

Erdoğan, toplantının ardından EYT düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. "Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık." diyen Erdoğan, yapılan yeni düzenleme ile sorunun 'her türlü tartışmadan arındırıldığını' söyledi. 

Yapılan düzenleme ile 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağını vurgulayan Erdoğan, "Emekli olma hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak" dedi.

"Uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık"

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"EYT düzenlemesinin müjdesi ile huzurunuzdayım. Uzun ve kapsamlı çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz. Kamu bütçesine büyük yük bindiren sistemimizi yönetilebilir hale getirmek için çok uğraştık. 1999 Eylül'ünde yürürlüğe giren düzenlemeye atılan adımları 2008 yılında daha ileriye taşıdık.  

Sistemin idamesine zarar vermemek ve ülke ekonomisinin üzerine kaldıramayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Konuyu derinlemesine incelemeden hesabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

"Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak"

Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum. Bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyor, milletimize adıyoruz. 

Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emekli olma hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

"Çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz"

Bir kısmı hizmet birleştirme, borçlandırma işlemlerini zaten başlatmıştır. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır amacımız.

BAKANLARDAN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamanın ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Bilgin, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişten kalma devasa sorunları bir bir çözmeye, bir sosyal devlet olma bilinciyle emeğe sahip çıkmaya devam ediyoruz. EYT meselesini yaş sınırı olmadan çözüyoruz! Hayırlı olsun."

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Nebati'nin paylaşımı şöyle:

"Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda, EYT’de yaş sınırı uygulamama kararı aldık. Mali boyutunda asla fedakarlıktan kaçınmadığımız bu düzenleme ile birlikte yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Hayırlı olsun! Teşekkürler Erdoğan"

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde