Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz daha da inecek, enflasyonu baskılayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz daha da inecek, enflasyonu baskılayacak

Erdoğan, son dönemde yüksek seyreden enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Şubat bile değil. Ocak ayından itibaren enflasyonda düşüş emaresini göreceğiz" diyen Erdoğan, "Ama benim asıl önem verdiğim konu faiz. Yatırımcı ne arar? Düşük faiz arar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz daha da inecek, enflasyonu baskılayacak
16px
24px
29.09.2022 04:24
ABONE OLgoogle

CNN Türk yayınında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika'nın, Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur. Bu son adımın cevapsız kalmayacağını, Kıbrıs Türklerinin güvenliği için her tedbirin alınacağını herkes bilmeli" diye konuştu.

Yunanistan'ın Ege'de gayriaskeri statüdeki iki adaya silah sevkiyatına da değinen Cumhurbaşkanı, "ABD ve Yunanistan'a gerekli uyarıları Dışişleri Bakanlığımız vasıtasıyla yaptık. BM'ye son mektubumuzu da 17 Eylül'de gönderdik" dedi.

ABD'ye Yunanistan mesajı

Ege'deki gerilime ilişkin ABD'ye çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir" diye konuştu.

'Zelenski, Putin'i ikna etmemizi istiyor'

Cumhurbaşkanı, Ukrayna'da Rusya kontrolündeki 4 bölgede düzenlenen referandumlar ve nükleer savaş tehlikesine ilişkin ise şu yorumda bulundu: "Referandum olayı sıkıntı getiriyor. Keşke referanduma gidilmeseydi de bunları diplomasi yoluyla çözebilseydi. Sayın Zelenski 4 bölgeyle ilgili desteğimizi, Putin'i ikna etmemizi istiyor. Yarın Sayın Putin'le bu konuları etraflıca ele almayı düşünüyorum. Nükleer savaşa gitmenin bedeli felaket. Bunu bırak konuşmayı düşünmemek gerekir. Diplomasi yoluyla bu işi çözmek, en isabetli adım olacaktır."

Suriye'ye yeni harekat

Erdoğan, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde olası bir? askeri harekata ilişkin soruya, "Çalışmalarımızı, gerekli ve uygun gördüğümüz anda, kapsamlı bir terörle mücadele harekatına dönüştürmekten asla kaçınmayız. ABD ve Rusya'nın Ekim 2019'da vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. PKK/YPG sınırımıza yakın bölgelerde bunlara aykırı şekilde halen konuşlu" yanıtını verdi.

Asgari ücret ile faiz ve enflasyona yönelik soruya Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Ben net söyleyeyim, inşallah bu yüzyıl adını koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada şartlar ne getiriyor ne götürüyor, Avrupa'da, ABD'de durum nedir görüyorsunuz. Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı, yaşamıyor. Kuvvetli sanayinin yanısıra turizm sektörü de etkili oldu. 2022 yılı küresel büyüme tahminleri dünyada hep aşağı doğru güncelleniyor. Ama buna rağmen Türkiye ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispat ediyor. Bu kapsamda büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz 2022'de. Daha iyisi olacak."

Faizle birlikte enflasyon da inecek

Ocak'tan itibaren bunun emarelerini çok rahat göreceğiz. Ben enflasyondan önce faize bakıyorum. Biz faiz oranını yüzde 12'ye indirdik. Buradan yatırımcılara sesleniyorum. Bundan sonra yukarı çıkmak yok, daha aşağı inecek ve enflasyonu da baskılayarak aşağı indirecek. Bir yatırımcı yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Düşük faizle yatırımını yap, ülkenin büyümesine katkı sağla. Yatırım, istihdam, ihracat, üretim, cari harcama noktasındaki büyümeyi arzu ettiğimiz istikamete getirmek istiyoruz. Yılbaşından itibaren neticelerini almaya başlayacağız.

"Aralık ayında asgari ücreti tekrar değerlendireceğiz"

"Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespit rakamlarından sonra, Aralık'ta tekrar değerlendirme yapıp yeni bir adımı yıl sonu itibarıyla atacağız. Yeni yıla çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. İşçilerimizin hayat pahalılığı karşısında zor durumda kalmasını engellemek bizim için en önemli şey."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde