Credit Suisse 1 milyar doları reddedecek... Kod adı "Cedar"

Credit Suisse 1 milyar doları reddedecek... Kod adı "Cedar"

İsviçre'nin en büyük iki bankası olan UBS ve bankacılık krizinin merkezinde bulunan Credit Suisse'in birleşmesine dair baskılar sürüyor. Yakın kaynaklara göre UBS, 1 milyar dolar teklif etti. Ancak piyasa değeri 8 milyar olarak tahmin edilen Credit Suisse, teklifi beğenmedi

Credit Suisse 1 milyar doları reddedecek... Kod adı "Cedar"
16px
24px
19.03.2023 19:31
ABONE OLgoogle

Financial Times'ın haberine göre UBS, İsviçreli yetkililerin bankacılık sistemine olan güveni yeniden tesis etmek için tasarladığı bir anlaşmada rakibi Credit Suisse'i yaklaşık 1 milyar dolara satın almayı teklif etti. Ancak Credit Suisse, teklifin çok düşük olduğuna ve hissedarlar ile çalışanlara zarar vereceğine inanıyor. 
Görüşmeler devam ediyor ve anlaşmanın hatları her an değişebilir. Yetkililer, Asya'da piyasalar açılmadan önce anlaşmayı tamamlamak için yarıştıklarını söyledi. Konuya aşina kişilerden biri, yetkililerin satışı hızlandırmak için geleneksel hissedar oylaması şartından feragat etmeyi teklif ettiklerini söyledi.

"TEKLİFİ REDDEDECEK "

Cuma günkü hisse değerlerine göre fiyatı 8 milyar dolar olarak tahmin edilen Credit Suisse için teklif edilen fiyat oldukça düşük. Ancak UBS, bankayı almasıyla birlikte değeri bilinmeyen büyük maliyetleri ve entegrasyonun karmaşıklığını üstlenmiş olacak. Bazı zengin müşteriler her iki bankada da para tutuyor ve birleşmeden sonra çeşitlendirme amacıyla paralarının bir kısmını üçüncü taraflara götürmeye karar verebilirler. Bloomberg News'un yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre ise Credit Suisse, en büyük hissedarının desteğiyle UBS'nin teklifini reddedecek.

Credit Suisse'in yaklaşık 167 yıllık faaliyetinin sona ermesi, 2008 finansal krizinden bu yana bankacılık dünyasındaki en önemli anlardan biri olacak. Aynı zamanda bu ayın başlarında Silikon Vadisi Bankası'nın ani çöküşüyle başlayan bankacılık fırtınasının verdiği zararın yeni bir küresel boyutunu temsil edecek. Credit Suisse'e dair endişelerin bu hafta artmasının ardından, banka İsviçre Ulusal Bankası'ndan 50 milyar dolardan fazla likidite can simidi aldı. Bu adım Credit Suisse'in hisselerindeki düşüşü durdurmaya ya da banka mevduatlarındaki kaybı engellemeye yetmedi ve merkez bankası ile İsviçre'nin en üst düzey mali düzenleyicisini Credit Suisse'in daha büyük rakibi UBS ile görüşmeler düzenlemeye zorladı.

BİRLEŞME YEREL BANKACILIK DEVİ YARATABİLİR

FactSet'e göre Credit Suisse'in 8 milyar dolarlık piyasa değerine karşılık UBS'in piyasa değeri yaklaşık 65 milyar dolar. UBS 2022 yılında 7,6 milyar dolar net kâr elde ederken, Credit Suisse 7,9 milyar dolar net zarar açıkladı. Analistlere göre Credit Suisse tek başına 10 milyar dolar değerinde olabilir. Bu bankanın doğrudan UBS ile birleştirilmesi, ülkenin yurtiçi kredi ve mevduatlarının yaklaşık yüzde 30'una sahip bir yerel bankacılık devi yaratabilir.

İlginç kod isimler
Financial Times'ın haberine göre İsviçre Merkez Bankası ve İsviçre bankacılık denetleme kurumu Finma tarafından yürütülen gizli görüşmelerde Credit Suisse'e Cedar, UBS'e ise Ulmus kod ismi verildi. Cedar, geniş dalları, ince yaprakları olan Sedir Ağacı. Ahşabı tekne yapımında kullanılıyor. Ulmus ise bir Karaağaç türü. Uzun boylu bu ağaçların ahşabı mobilyacılık ve kaplamacılık için tercih ediliyor.

patronlardunyasi.com
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde