Çin, yabancı ülkelerde ekonomik kalkınmayı amaçlayan ''Kuşak ve Yol''u bu kez Afganistan'da uygulayacak

Çin, yabancı ülkelerde ekonomik kalkınmayı amaçlayan ''Kuşak ve Yol''u bu kez Afganistan'da uygulayacak

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ve Pakistanlı mevkidaşı Bilawal Butto Zerdari, dün Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nda bir araya geldi. Görüşmede Afganistan'ın ekonomik kalkınmasına yönelik planlar ele alındı. Bu doğrultuda Çin, "Kuşak ve Yol" projesini Afganistan'da da uygulayacak.

Çin, yabancı ülkelerde ekonomik kalkınmayı amaçlayan ''Kuşak ve Yol''u bu kez Afganistan'da uygulayacak
16px
24px
07.05.2023 11:28
ABONE OLgoogle

Afganistan’daki Taliban yönetimi, yaptırımlardan etkilenen ve ülkedeki yarım kalan altyapı projelerini finanse etmek için Çin ve Pakistan ile anlaştı. Çin, Güney Asya ülkelerine uyguladığı “Kuşak-Yol” projesini Afganistan’da da uygulayacak.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ve Pakistanlı mevkidaşı Bilawal Butto Zerdari, dün Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nda bir araya geldi. Görüşmede Afganistan’ın yeniden inşa süreci ele alındı ve birlikte çalışma kararı verildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride “Çin ve Pakistan Afganistan halkına yönelik insani ve ekonomik yardımlarını sürdürmeye karar verdi. Afganistan’daki kalkınma ve iş birliğinde Çin ile birlikte hareket edilecek” denildi.

Çinli ve Pakistanlı yetkililer daha önceden Kuşak ve Yol girişiminin Afganistan için de uygulanabilirliğini ele almış fakat sonuca varılmamıştı. Taliban ise, söz konusu projeye katılmaya hazır olduğunu ve “çok ihtiyaç” duyduğunu söyledi.

Taliban'ın sözcü yardımcısı Hafiz Zia Ahmad telefonla yaptığı açıklamada, Taliban'ın üst düzey diplomatı Amir Khan Muttaqi'nin Çinli ve Pakistanlı mevkidaşlarıyla görüşmek için İslamabad'a gittiğini ve bir anlaşmaya vardığını söyledi.

PETROL SÖZLEŞMESİ SENE BAŞINDA İMZALANDI

Taliban, Çin'in ülkenin 1 trilyon dolar olduğu tahmin edilen zengin kaynaklarına yaptığı yatırımları artırmasını da planlıyor. Hükümet , kuzey Amu Derya (Ceyhun) havzasından petrol çıkarmak için Çin Ulusal Petrol Şirketi'nin bir yan kuruluşuyla Ocak ayında ilk sözleşmesini imzaladı .

Çinli ve Pakistanlı bakanlar ayrıca Afganistan'ın denizaşırı mali varlıklarının çözülmesi gerektiğini vurguladılar. Taliban'ın, fonların terör faaliyetlerinde kullanılacağı endişesiyle Afganistan'ın yurtdışında tutulan yaklaşık 9 milyar dolarlık merkez bankası rezervlerine erişimi engellendi.

ABD dondurulan varlıkların yarısını Afganistan’ın ekonomisini desteklemek için geri verse de, Taliban’ın kadınlara yönelik getirdiği bazı kısıtlamalar neticesinde tekrardan mal varlıkları donduruldu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde