Çin'den milyar dolarlık ''yardımlar''

Çin'den milyar dolarlık ''yardımlar''

Çin, Uluslararası platformda düşük ve orta gelirli ülkelere mali yardım sağlamaya devam ediyor. Verilere göre Çin 2000 yılından beri 22 ülkeye en az 240 milyar dolarlık yardım yaptı.

Çin'den milyar dolarlık ''yardımlar''
16px
24px
01.04.2023 14:15
ABONE OLgoogle

Çin, dünyada borç veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Çin’in düşük ve orta gelirli ülkelere verdiği krediler en az 240 milyar dolarak olarak belirtiliyor.

Çin’in söz konusu yardımları küresel platformda en ciddi rakibi olan ABD’nin, düşük ve orta gelirli ülkeler üzerinde nüfuz kurmasını engellemek için yaptığı öne sürülüyor.

Konu ile ilgili araştırma yapan ekonomistler, Çin’in, 2000 yılından beri Arjantin, Pakistan ve Nijerya dahil olmak üzere 22 ülkeye en az 240 milyar dolarlık yardım yaptığını söylüyor.

Öte yandan Çin, pandemi döneminde ekonomik zorluklarla mücadele eden ülkelere de yaklaşık 185 milyar dolar dağıttı. Uluslararası Para Fonu IMF ise bu dönemde 144 milyar dolar yardımda bulunmuştu.

"BÜYÜK RESMİN KÜÇÜK PARÇASI"

Çin’in yardımlarının büyük bir kısmı her iki ülkenin merkez bankaları arasında döviz takas hatları aracılığıyla yapıldı. Söz konusu ticaret ve döviz takasının amacı, Çin’in para biriminin uluslararası kullanımını teşvik etme çabalarından bir parçası olduğu düşünülüyor. Şu ana kadar yaklaşık 40 ülke ile 580 milyar dolar değerinde takas anlaşmaları yapıldı.

 Çin'in merkez bankası aracılığıyla verdiği kredilerdeki artış , Başkan Xi Jinping'in dünya çapında altyapı ve diğer projelere 900 milyar dolar fon sağlayan “ Kuşak ve Yol ” girişiminin ardından geldi.

Konu ile ilgili çevrimiçi bir forumda konuşan Çin Halk Bankası Uluslararası Departman başkanı Jin Zhongxia, Çin’in çeşitli ülkelere borç vermesini “büyük resmin yalnızca küçük bir parçası” olarak nitelendirerek, gelişmekte olan ülkelerdeki borç sorunlarının FED ve diğer ülkeler tarafından ağırlaştırıldığını söyledi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde