Çıkrıkçılar Yokuşu esnafı Babacan için ne diyor?

Çıkrıkçılar Yokuşu esnafı Babacan için ne diyor?

Başkentte siyasi kulislerde Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, dün kurucusu olduğu AKP üyeliğinden istifası ve yeni merkez sağ siyasi parti kurma girişimi konuşuluyor.

Çıkrıkçılar Yokuşu esnafı Babacan için ne diyor?
16px
24px
10.07.2019 08:42
ABONE OLgoogle

Başkentte siyasi kulislerde Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, dün kurucusu olduğu AKP üyeliğinden istifası ve yeni merkez sağ siyasi parti kurma girişimi konuşuluyor.

AKP iktidarı döneminde ekonomi yönetiminde etkin isimlerden birisi olarak siyaset sahnesinde rol alan Ali Babacan’ın esnaf olarak yetiştiği ve ilk ekonomi tecrübelerini edindiği Ankara’nın Çıkrıkçılar Yokuşu’nda siyasi parti kurma olasılığına olumlu yaklaşılıyor.

Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara’da Babacan’ın aile şirketi Ali Babacan Tekstil A.Ş.’nin kurulduğu yer. Babacan’ın çırak olarak kendisiyle adaş dedesi tarafından kurulmuş ve babası Hilmi Babacan’ın yanında yetiştiği tekstil mağazasına komşu esnaf da gelişmeler takipte. 

VOA Türkçe’den Yıldız Yazıcıoğlu ve Murat Karabulut’un haberine göre, Çıkrıkçılar Yokuşu’nun esnafına mikrofon uzattı ve Ali Babacan ismi hakkındaki düşüncelerini sordu. Kimisi adını açıklamaktan kaçınsa da seçmeni olduğunu belirttiği AKP’ye rağmen Babacan ismini destekledi kimisi ise üzüntüsünü ve siyasette başarılı olacağından duyduğu şüphesini paylaştı.

‘’BABACAN’IN KİMLERLE ÇALIŞACAĞI ÖNEMLİ’’

Çıkrıkçılar Yokuşu esnafından Mehmet Nuri Doğan, Ali Babacan’ı bizzat tanıyanlardan birisi. Doğan Babacan için, “50 senedir, daha fazla bir zamandır tanıdığım, tertemiz bir sülaleden gelme, babası dürüst ailesi dürüst, kendisi dürüst bir insan olarak tanıyorum. Kuracağı partide de başarılar diliyorum. Allah hayırlı etsin. Dün duyduk daha. Memnun olduk. Yani Ali Babacan iyi bir insan. Ama ekibi, çevresi, hangisi, kim kimlerle çalışacak, onu zaman gösterecek. Biz Ali Babacan gelmiş öbürü gelmiş, biz memlekete hayırlı olanı istiyoruz’’ dedi.

‘’ERDOĞAN’IN DAMADI EKONOMİYİ BATIRDI ALİ BABACAN BAŞARILI OLUR’’

Adını paylaşmayan bir başka esnaf , Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminden memnun isimlerden birisi ve şimdiki ekonomiden sorumlu isim olan Berat Albayrak’tan şikayet etti. Esnaf, “Ali Babacan her şeyden önce ekonomi bakanı olduğu için dört dörtlük bir bakan. Her şeyiyle dürüst bildiğimiz bir insan. Erdoğan'ın damadı ekonomi bakanı, konuştukça dolar yükseliyor. O’nu (Berat Albayrak) ciddiye almıyor piyasa her şeyden önce. Ali Babacan gelsin. Ben bu zamana kadar hep Ak Partiliydim. Bundan sonra Ak Parti bizim için bitmiştir. Bilakis emekliler için. Emekliler, bu hükümeti düşürecek. Emekliye 100 lira zam verilmez. Enflasyonu kendileri düşünüyorlar kendileri yükseltiyorlar. Erdoğan’ın gidişatı bitiktir. Benim için, bizim için bitmiştir Erdoğan. Babacan’ı, Tayyip Erdoğan görevden aldı. Bugün Babacan olsaydı bugün ekonomi bir yerlere gelirdi. Erdoğan’ın damadı konuştukça batıyor. Ekonomiyi batırdı. Ali Babacan başarılı olur. Babacan'ın ekonomi bakanı olduğu zaman da ekonomi çok iyiydi. Ama şimdi piyasalar kilitlendi. Milletin alım gücü yok. İş yok, güç yok. Her taraf kapalı. Bir çarşıya insinler, bir tabana insinler. Halka bir insinler, bir sorsunlar. Acaba hayatından memnunlar mı?” diye konuştu.

‘’AK PARTİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL’’ 

Babacan’ın aile şirketine komşu dükkanı olduğunu belirten bir başka esnaf da, Babacan’ı destekledi. Esnaf, “Başarılı olacağına eminim. Buranın en eski en kaliteli esnaflarından bir tanesi. Yıllardır tanırız kendisini. Başarılı olacağına inanıyorum. Şu pozisyonda iyi oldu. Yani AK Parti eskisi gibi değil. İlk başladığı dönemde devam etmiş olsaydı ekonominin daha düzgün olacağını düşünüyorum. Yani mantıklı. Başarılı olmama gibi bir şansı yok” ifadesini kullandı.

‘’AK PARTİ BÖLÜNMESE İYİ OLUR’’

Malatya doğumlu ve altmış yıldır Çıkrıkçılar Yokuşu’nda esnaf olan Ömer Yüksek ise, dede Ali Babacan’dan beri aileyi yakından tanıyor. “Ali Babacan çok iyidir. Dedesi benim cami arkadaşımdır. Çok temiz bir aile. Çok iyi, muntazam bir adamdır” diyen Yüksek, AKP seçmeni olarak partide bölünme olacağından yana ise endişeli. Yüksek, Babacan’ın iyi işler yapacağını düşünmekle birlikte “İyi olur da bölünmese iyi olur AK Parti. Sola fırsat verildi. Bak bütün belediyeleri kaybettik. Niye kaybettik acaba. Hep tepki oyları bunlar. Bizim oylarımızla geldi bunlar” diye konuştu. Eğer AKP bölünürse koalisyon hükümetleriyle yola devam edilmek zorunda kalınacağını söyleyen Yüksek, koalisyon söz konusu olursa ise Türkiye’de başarı sağlanamayacağı görüşünde.

‘’DÜŞMANIM DEĞİL YA KEMAL KILIÇDAROĞLU GÜZEL ŞEY YAPSIN ONA OY VERİRİM’’

Bir başka esnaf ise, Ali Babacan’ı çok sevdiğini ve O’nun döneminde ekonomiyi iyi yürüttüğünü belirterek, yeni partiden yana ise şüpheli. Babacan’ın yeni parti kurduğunda belki başarılı olabileceğini ancak AKP’de kalmasından yana olduğunu söyleyen esnaf, ‘Burada pek çok kişi tanır O’nu da, ama ekonomiyi güzel götürdü. Ekonomiyi bilen insan. Partisi'nden şüpheli olurum, yani öbürleri gibi gömülür giderse şaşmam. Başarılı olsun. Burası Türkiye. Biz başarı olanından yanayız” dedi. İstanbul’daki seçim sonuçlarını sonrasında partide ayrılık olmasını yanlış bulduğunu belirten esnaf, “AK Parti’ye bir ders oldu bu biliyorsunuz İstanbul'un kaybı. Şimdi siyaset konuşmuş olmayayım da. Benim gönlüm nedir biliyor musun, İnşallah şu Akdeniz’den güzel bir petrol fışkırsın da güçlenelim. Bizim gidecek yerimiz yok. Biz Türküz, biz burada yaşarız. Ülkemiz güçlensin. Ben bunu isteyen bir sade bir vatandaşım. Yoksa benim koyu koyu, sıkı sıkı bir partim martim yok. Sana veririm, yarın ötekisine veririm. Düşmanım değil ya, Kemal Kılıçdaroğlu güzel şey yapsın ona oy veririm” diye konuştu.

‘’ALİ BABACAN’A HAKSIZLIK YAPILDI’’ 

Esnaf Mustafa Altuğ Gürlek ise, Babacan’ın yeni parti kurma girişimini ise “gerekli” bulanlardan birisi. Gürlek, AKP’nin değişim geçirdiğini ve Ali Babacan’a haksızlık yapıldığını belirterek, bu nedenle yeni siyasete ihtiyaç olduğunu savundu. Gürlek, “Şu anda bence gerekli diye düşünüyorum. Çünkü artık bazı çıkmaz sokak durumları meydana geldi. Ak Parti eski Ak Parti değil diye düşünüyorum. Ki bu insanlar AK Parti'nin temelleri idiler önceden. Ama şu anda bakıyoruz tamamen değişmiş bir kadro. Çünkü bazı direklerle oynamamak lazım diye düşünüyorum. Böyle olmasını biz istemezdik ama bazı kanallardan izlediğimiz kadarıyla Ali Babacan’a ben haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Yani böyle bir kişinin, yani böyle hizmetleri olmuş akıllı bir kişinin, ben çalışkan bir kişinin bu şekilde saf dışı bırakılmasını ben şahsen doğru bulmuyorum. Yani kendisini de bu konuda haklı olarak görüyorum ve kendisini çok prensipli ve iyi bir ekip kuracağım da düşünüyorum. Bence yenilenmeye ihtiyaç var. Şöyle bir laf vardır. Her zaman daha iyisi vardır. Yani bir kişiye böyle tam bağlanıp da beklemektense yeni oluşumların önünü açmak’’ dedi.

‘’HALK GÖRÜYOR ÇÜNKÜ SOSYAL MEDYA VAR’’ 

Ekonomideki nabzı tuttuğunu da anlatan Gürlek, Denizli ve Bursa’daki tekstil imalatçısı esnaf açısından ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, ekonomiden duyulan memnuniyetsizliği dile getirdi. Bunun da seçmenler açısından AKP’yi sorumlu hale getirdiğini söyleyen Gürlek, “Şimdi bakıyorsunuz, Mehmet Şimşek ekonomiden sorumlu devlet bakanımızdı ve sevilen bir insandı. Ali Babacan keza öyle. Bunları ekarte edip de yerine başka bir kişiyi getirdiniz zaman da, halk da bunu görmeye başladı. Çünkü artık sosyal medya var. Herkes izliyor, görüyor bunları. Biz de görüyoruz. Bu çıkmazların halledilmeyeceğine inanmaya başladık yani artık’’ şeklinde konuştu.

Babacan’ın liderliğinde kurulacağı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise arka planda destek vereceği iddia edilen siyasi parti için TBMM’de AKP’den istifalar olabileceği başkent kulislerinde dile getiriliyor. Ancak Babacan’ın istifası dün gerçekleştiği için TBMM’deki isimlerden henüz basına açık yorum gelmiş değil.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde