Çelik fiyatları inmeden, Erdemir'i özelleştirelim!

Çelik fiyatları inmeden, Erdemir'i özelleştirelim!

Dünyada çelik fiyatlarının yükselişte olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 'Erdemir'in fiyatlar inişe geçmeden özelleştirilmesi büyük bir fırsat olur" dedi.

Çelik fiyatları inmeden, Erdemir'i özelleştirelim!
16px
24px
12.09.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin en büyük 6. sanayi kuruluşu olan Erdemir'in özelleştirilmesi için geri sayım başladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Erdemir'e talip olan firmalar arasından ön yeterlilik kriterlerini taşıyanları belirlerken, ihale için son teklifler 26 Eylül'de verilecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, son iki yılda karını ikiye katlayan Erdemir'in 'dünyada çelik fiyatları iniş döngüsüne geçmeden' özelleştirilmesinde fayda olduğunu açıkladı.

CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay'ın soru önergesini cevaplayan Bakan Unakıtan, Erdemir özelleştirmesinde şirketin ülke içindeki potansiyelinin yanısıra, dünya ölçeğinde gelecekteki pozisyonunun da değerlendirmeye alındığını belirtti. Dünyada çelik sektöründe yaşanan olumlu gelişmelerin Erdemir'i de dünya ölçeğinde önemli bir konuma getirdiğini kaydeden Unakıtan, "Çelik fiyatları iniş döngüsüne geçmeden Erdemir'in özelleştirilmesi büyük bir fırsat olup, güçlü ve stratejik bir ortağın Erdemir ve Türkiye çelik sanayiinin geleceğini garanti altına alacağı düşünülmektedir" dedi.

Kârını ikiye katladı

Bakan Unakıtan, Erdemir'in dünya ölçeğinde bir oyuncu olabilmesi için özellikle "hammadde temini ve katma değeri yüksek yeni ürünlere yönelimi" gibi alanlarda işbirliği yapmasının uzun dönemde fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi. Erdemir'in son beş yılı içeren kar/zarar tablosuna göre, şirket 2002 yılını 31,7 milyon dolar zararla kapatırken, 2003'te 268,9 milyon dolar kara geçti. 2004'te ise bir önceki yılı ikiye katlayarak 588,7 milyon dolar kar etti. Karını artıran şirket son beş yılda istihdam ettiği personel sayısında indirime gitti. 2000'de 18 bin 66 personeli olan Erdemir, çalışan sayısını 2004'te 15 bin 78'e düşürdü.
Aslıhan Karataş/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde